Sivas'ta Genç kimyagerin ürettiği bitkisel pigmentlerin bakteri oluşumunu önlediği tescillendi

Sivas

Genç kimyagerin ürettiği bitkisel pigmentlerin bakteri oluşumunu önlediği tescillendi

SİVAS (AA) - Sivas'ta yüksek kimyager Nuri İmeryüz'ün bitkisel atıklardan elde ettiği pigmentlerin, iç mekan boyalarla renklendirilip uygulama yapılan yüzeyde bakteri oluşumunun önlenmesinde yüzde 48,71 ila 97,81 etkiye sahip olduğu belirlendi.

Lisans eğitimini Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Kimya Bölümü'nde tamamlayan 39 yaşındaki İmeryüz, yüksek lisansını Tokat Gazi Osmanpaşa Üniversitesinde Organik Kimya Ana Bilim Dalı'nda bitirdi.

İmeryüz, yüksek lisans tez konusu olan "iç-dış cephe boyalarının doğal pigmentlerle renklendirilmesi" çalışmasına Nisan 2021'de de KOSGEB'den 272 bin lira hibe desteği alarak SCÜ bünyesinde faaliyet gösteren Cumhuriyet Teknokent AR-GE laboratuvarında devam etti.

Türk Patent ve Marka Kurumundan Prof. Dr. Adem Önal ile çalışmasının ulusal patentini de alan İmeryüz, burada yürüttüğü AR-GE çalışmalarıyla başta soğan kabuğu, ceviz kozası ve kırmızı lahana olmak üzere 9 bitkisel atıktan iç-dış cephe boyalarının renklendirilmesinde kullanılan tamamen doğal, sağlığa ve çevreye zararı olmayan bitkisel pigmentler üretti.

İmeryüz, antibakteriyel etkiye sahip bitkisel pigmentlerle elde edilen boyanın ortamda bakteri oluşumunu önlediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ankara'da antimikrop akredite laboratuvarında ISO 22196 standartlarına uygun yapılan testlerde, geliştirdiğimiz pigmentlerin, 'escherichia coli' bakterisinin oluşumunun önlenmesinde yüzde 97,81, 'staphylococcus aureus' bakterisinde ise yüzde 48,71 etkiye sahip olduğu tescillendi. Boyadaki pigment oranı arttıkça bu oranlar artış gösteriyor. Dünyada ilk olarak geliştirdiğimiz bitkisel pigmentlerin yalnızca dekoratif boyalarda değil, bu ürünlerle renklendirilecek çoğu mamulde antibakteriyel aktiviteyi kazandırabileceği düşüncesindeyiz. Şu an boya sanayisinde antibakteriyel ürün gümüş iyonu ile gerçekleştirilirken, dünyada ilk kez bizim çalışmamızda bitkisel yöntemle bu özellik ürüne kazandırılmış oldu. Boya sanayisi için inovatiflik açısından oldukça değerli bir çalışma olduğu kanaatindeyiz."


Haber Kaynak : AA2

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi