Kahramanmaraş'ta aslına uygun yapılan padişah eşi çeyizi sergileniyor

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş'ta aslına uygun yapılan padişah eşi çeyizi sergileniyor

KARAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde, Osmanlı padişahlarından Fatih Sultan Mehmet'in eşi Sitti Mükrime Hatun'un aslına uygun hazırlanan çeyizinin yer aldığı sergi açıldı.

Afşin Belediyesi ve Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsü arasında imzalanan protokolle Sitti Mükrime Hatun'un çeyizi sim sırma işlemesiyle aslına uygun hazırlandı.

Çeyiz, Afşin Belediyesi Lavanta Tarlası Tesisi'nde sergilenmeye başladı.

Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Ayşegül Kaya, AA muhabirine, Kahramanmaraş'ın köklü çeyiz kültürü olduğunu söyledi.

Geçmişteki kültürü geleceğe aktarmayı amaçladıkları anlatan Kaya, "Dulkadiroğlu Beyliği'nden Elbistan'dan saraya gelin giden Sitti Mükrime Hatun'un çeyizi bizim için çok önemli bir yere sahip. Osmanlı tarihi ve kentimizin tarihi üzerine geniş araştırma yapıyoruz. Kahramanmaraş'ın çeyize olan düşkünlüğü geçmiş tarihimize dayanmaktadır." dedi.

Kaya, Sitti Mükrime Hatun'un düğününün 3 ay sürdüğü ve çeyizinin ise dillere destan olduğunun tarihsel kayıtlarda yer aldığını ifade etti.

Çeyiz için ön çalışmalar yaptıklarını belirten Kaya, şunları kaydetti:

"Sitti Mükrime Hatun'un çeyiz çalışmaları kapsamında mutfak kültüründen tutun, giyim kültürüne, günlük hayattan, düğün, kına, özel günlerine kadar bütün eserleri araştırıldı. Bakır ürünlerden ahşap oyma sandıklara ve camekanlara, ahşap beşiklere, kına kıyafetinden gelinliğine, bindallısına, sabahlığına, seccadesine, abdest alacağı ibriğine kadar üretimini tamamlayarak güzel bir koleksiyon oluşturduk."


Haber Kaynak : AA2

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi
Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler Paylaşıldı