İMRAN KILIÇ

Tarih: 26.07.2013 00:00

Mehmet Akif Ersoy"un İstiklal Savaşı Hitabeleri

Facebook Twitter Linked-in

İstiklal mücadelemizi milletçe topyekûn yaptık. Bu mücadelenin her safhasında herkesle beraber ilim ve fikir adamlarının, konunun önemini halka anlatmasının etkisi inkâr edilemeyecek boyuttadır.

Mehmet Akif ERSOY"DA Anadolu"ya geçerek kitlelere hitap etmiş ve onları milli kurtuluş savaşımıza canhıraş bir şekilde katılmaları için teşvik etmiştir. Biz şimdi Mehmet Akif"in bu hitabelerine dayanak olarak aldığı ayet ve hadisleri özet olarak görelim:

Mümine ilk emir, okumak ve çalışmaktır. İslam nimetini bize veren Allah"a karşı minnettar olalım. Allah"ın davetine icabet ederseniz iki dünyada mutlu olursunuz. Allah size şahdamarınızdan daha yakındır. Dönüşünüz onadır. Hepiniz Allah"ın ipine sarılınız, tefrikaya düşüp ayrılmayınız. Dağınıklık müminlere yakışmaz. Yapmayacağınız şeyleri söylemeyiniz. Allah dediklerini yapıp işi sözde bırakmayan ve yolunda yekpare bir bina gibi mücahede edenleri sever. İslam"ın güzelliklerini hayatımızda yaşamalıyız. Allah mülkü dilediğine verir, dilediğinden alır. Dilediğini aziz, dilediğini zelil eder, hayır onun elindedir ve o her şeye güç yetirendir. Allah, sizi sıkı imtihanlara çekmedikçe, sizde sabır ve sebat göstermedikçe cennete gireriz mi zannediyorsunuz? Yanlış! İslam toplum ve topluluk (cemaat) dinidir. Birlik olunuz aranıza ayrılık gayrılık girmesine meydan vermeyiniz. Sakın Allah"ın yardımından ümidinizi kesmeyiniz. Araştırıcı ve azimkâr olunuz. Ancak sapıklığa düşenler ümitsiz olurlar. Allah yolunda, hak uğrunda mücahade edenler için yardım ve hidayet va"dolunmuştur. Ve bu va"d kesindir. Sizler hak olan yoldan ayrılıp başkalarının yoluna sapacak olursanız şerefinizle beraber her şeyinizi kaybedersiniz.

Allah"tan nasıl korkup sakınmak icap ederse öylece korkup sakınınız ve ancak Müslümanlar olarak can veriniz. Müslüman"ın Müslüman"dan başka dostu yoktur. Başkalarını dost edinirseniz onlar aranıza fitne fesat sokar, ellerinden gelen fenalığı yapıp sizi musibet ve felaketlere uğratırlar. Onların içlerinde size karşı kin ve düşmanlık vardır. Aklınız başınızdaysa ayetlerimizden hikmet dersi çıkarıp ibret alınız. Başıboş bırakılmadığınızı da biliniz.

Müminler birbirlerinin ancak kardeşleridirler. Düşmanlara karşıda ne kadar kuvvet hazırlamaya imkân bulursanız derhal hazırlayınız. İnkârcılara karşı onurlu, birbirinize karşı merhametli olunuz.  

Umutsuzluğun küfrün, ümidinde imanın semeresi olduğunu biliniz. Dalalete düşmüş olanlardan başka kim Rabbinin rahmetinden ümidini kesebilir.

Kusurları bağışla ehil insanlarla istişare et. Bir kerede azmettin mi artık Allah"a dayan. O sana kâfidir. O ne güzel Mevla ve ne güzel yardımcıdır. Hak her zaman galip gelir, batıl ise yok olamaya mahkûmdur.

İşte bu (Müslümanlık) benim yolumdur ki dosdoğrudur. Hiç şaşmak bilmez, siz ancak bu yolu tutunuz, sağa sola sapan diğer yollara uymayınız. Sonra Allah"ın yolundan ayrılmış olursunuz.

Müslümanların derdiyle dertlenmeyen felaketinden üzülmeyen ve onların imdadına koşmayanlar gerçek Müslüman değildirler.

İnsanın dini aklından ibarettir. Aklı olmayanın dini de yoktur. Kişinin dindarlığının derecesi aklı ölçüsündedir.

Tedbir gibi akıl, güzel huy gibi asalet olmaz. Güzel huy sana gelmeyene gitmen, sana vermeyene vermen ve sana zulmedeni bağışlamandır.

Müminler bir binanın unsurları gibi yekvücut kenetlenmişlerdir. Onlar bir vücudun organları gibidir. Birisine bir elin dokunursa diğerleri de o acıyı duyarlar. Dünyanın bir tarafındaki Müslüman"ın derdini öbür tarafındaki Müslüman hissedecektir.

Ayrılık gayrılık hislerinden uzak olunuz. Birbirinize girmeyiniz. Sonra kalplerinize miskinlik, korkaklık, acizlik, usanç çökerde devletiniz, şevketiniz, kuvvetiniz gider.

Sebat ve azimden asla ayrılmayınız. Hiç şüphesiz bu din sırf kolaylıktır. Kolaylığı gösteriniz. Zorlaştırmayınız.

Süre ve ayetler

Ankebat–69                         Ahzap–62

Hucurat–10,17      Maide–54

Enfal- 24–25–46   Gafir–85

Haşr–14                 İsra–77

Saf–2–3–4                            Zümer–53

Yusuf–87                              Saffat–171–173

Hıcr–55–56                           En"am–153

Feth–29                 Bakara–85

Al-i İmran:9.26.10.103–104.118.142.159.194

 Hadisler: (Kütüb-i Sitte)


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —