İMRAN KILIÇ

Tarih: 12.07.2013 00:00

Ezan (1)

Facebook Twitter Linked-in

Ezan, Müslümanlara günde beş kez, belli bir yerde namaz kılmaları ve namaz için toplanma vaktinin geldiğini ilan etmek için yapılan çağrıdır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir.

Müslümanlar" a namaz Mekke döneminin dokuzuncu yılında farz kılındığı halde onlar namazlarını ezan okumadan kılıyorlardı. Çünkü Mekke" de zayıftılar. Bu yüzden Müslümanlar güçsüz oldukları bir yerde açıkça ezan okumakla yükümlü tutulmamışlardı. Çünkü ezan aynı zamanda bir bağımsızlık sembolüdür. Tâki Medine"ye geldiklerinde ve hürriyetlerine kavuştuklarında hicretin birinci yılında bir gün Resulullah"ın emriyle, namaz vakti gelince Bilal-i Habeşi Medine"nin en yüksek yerine çıkarak gür sesiyle İslam"ın ilk ezanını okudu.

Ezanın ne şekilde olduğu Kur"an-ı Kerim"de bildirilmemiş, ancak Hz. Peygamber (s.a.v.)"e vahiyle bildirilmiş ve onun kelimeleri ve cümleleri bizzat Cebrail (a.s.) tarafından öğretilmiştir. Şu ayeti kerimeler ezanın Allah (c.c.)"tan geldiğini gösterir.

 "Siz namaza çağrıldığınız zaman onlar o çağrıyı eğlence ve alay konusu yapıyorlardı."(Maide-58)

 "Ey Mü"minler! Cuma günü namaz için çağrıldığınız zaman Allah (c.c.)"ın zikrine koşun."(Cuma-9) Bu ayetlerde geçen "çağrıldığınız zaman" ifadesindeki "nida" kelimesi ezanı kastetmektedir.

Ezan okunurken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

-Ezan mutlaka aslı ile, Arapça okunmalıdır. Allah (c.c.)"ın gönderdiği, Cebrail (a.s.)"in öğrettiği kelimelerin dışına çıkılamaz. Çünkü ortak ibadet diliyle Müslümanlar" ın tevhidi sağlanır, birliği pekişir.

-Ezanı sevilip sayılan, güvenilir, ergin bir kişi okumalıdır.

-Okuyan kişinin güzel ve gür sesli olması ve ezanı yüksek bir yerde okuması gerekir. Minare bu ihtiyaçtan doğup sembol haline gelmiştir. Ezanı aşırı teganniden kaçınarak ağır ağır okumalıdır.

-Ezanı dinleyen kişi aynısını tekrar eder ve böylece oda ezan okumuş olur. Ezanın bitiminde dinleyen kişi ezan duasını okur.

-Kaza namazları içinde ezan okunabilir, kamet getirilebilir. Bayram, vitir, teravih ve cenaze namazları için ezan okunmaz.

-Ezan vacib derecesinde sünnet-i müekkededir.   


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —