Kalb ve İdrak

"Şükredesiniz diye size işitme gözler ve gönüller verdi" (Nahl–78)

"Size anlayan gönüller veren O"dur,. Ne de az şükredersiniz." (Mülk–23)

Kültürünüzde ruh. Akıl veya insanın manevi ve beden ötesi varlığının merkezi için kullanılan geniş kapsamlı bir tabirdir. İnsanın manevi özü, merkezi sayılan varlığına da çok ve çabuk değişebildiği için bu isim verilir.

Kur"an-ı Kerim"de bu kelime tekil, ikil ve çoğul olarak birçok yerde tekrarlanır. Bu ayetlerde Allah"ın huzurunda ancak temiz kalple (Kalb-i Selim) gidenlerin kurtuluşa ereceği (Şuara–89); katı kalpli olmamak gerektiği (Al-i İmran–159) Cebrail"in ayetleri Hz. Peygamber (S.A.V)in kalbine indirdiği (Bakara–97; Şuara–94); Allah"ın inkârcı ve isyankâr olanların kalplerini mühürlediği (Bakara -10) belirtilmektedir.

Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şeriflerde kalp kelimesi başlıca şu anlamlarda kullanılmaktadır. Ruh, (Ahzab–10), Bilgi ve kavrayış (Kaf–37); cesaret (Al-İmran–103–126); İffet (Ahzab–53); Gönül, vicdan (Bakara–74 En"am–43, Hadid–16) Akıl (Araf–177), Kütüb-i sittedeki değişik hadislerde kalp kelimesi daha başka anlamlarda da kullanılmaktadır. Bu cümleden olarak kalp kelimesi geniş anlamda insanın bedeninin ve bedensel niteliklerinin ötesinde, onun ruhu aklı, vicdanı, bilgi ve kavrayışı, niyeti, duyguları ve genellikle manevi yapısı ve yeteneklerini bir bütün olarak ifade eden oldukça geniş kapsamlı bir kelime olarak geçmektedir. Bu sebeple İslam bilginleri ve mutasavvıflar, kalp temizliğine, kalbin geliştirilmesi ve zenginleştirilmesine, günahlardan arındırılarak, iman, bilgi ve ahlaki erdemlerle bezenmesine büyük önem vermişler; ibadet, hayır ve hasenat gibi olumlu dış faaliyetleri önemsemekle birlikte, bunların ancak içtenlik, iyi niyet, ihlâs, Allah rızası, insan sevgisi, çıkar gütmezlik gibi kalbe ait yüksek duygu ve düşüncelerle yapılması şartıyla değerli ve makbul sayılabileceğini ısrarla vurgulanmışlardır.

"Kalplerinizin üzerini mühürlerse, Allah"tan başka hangi ilah onu size getirir.(En"am–46)" Kalp iyi olursa bütün vücut iyi olur. Kalp kötü olursa vücut kötü olur.(Hadis)


İMRAN KILIÇ

18.07.2014 00:00:00


BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE YENİDEN DİRİLDİ”

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Programı ve Anma Töreni Düzenlendi

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not aldı

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Tamamlanıyor”

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziyareti

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmesi

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı