12 Şubatın Ardından

Kahramanmaraş`ın düşman işgalinden kurtuluşunun 94. yılı bütün tazeliğiyle kutlanıyor.

Kutlama alanı bu yıl Hafız Ali Efendi meydanına alındı.

Birkaç gündür davullar, zurnalar, mahalli kıyafet giymiş yaşlı-genç edeler caddelerde, sokaklarda, meydanlarda halay çekiyorlar. Büyükşehir Belediyemizin sosyal etkinlikleri akşamdan sonra bile insanları sokaklara, meydanlara çekiyor.

Arzu ettiğimiz şey, kurtuluş öykümüzün kuşaktan kuşağa aktarılmasıdır.

Öykü deyince anımsadım, şehrimizin kurtuluş öykülerini 21 öykü olarak kaleme almıştım. Sevgili Yılmaz Akçakale de kitap haline getirmişti. Bu öyküler Yorum Gazetesinde "Her gün bir öykü" başlığı altında Şubat ayı boyunca yayımlanıyor, yayımlanacak. Umarız ki okuyucularımız beğenir.

Bu arada gazetemizde tefrikasına başladığımız ve kendi eserimiz olan Maraş Ağzı Köroğlu Hikâyesi de ilgi görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz gün Gaziantep Üniversitesinden bir öğretim üyesi telefonla arayarak hikâyemiz hakkında bilgi aldı. Şehir içinde de hikâyemiz ses getirdi.

Köroğlu hikâyesi benim değil, Kahramanmaraş`ın zenginliğidir. O hepimizin ortak malımızdır. Bunun bilincinde olmalıyız. Okumayanlar bilmez, Maraş Ağzı Köroğlu, Türkiye`de yazılmış en güzel Köroğlu varyantıdır dense yeridir.

Maraş`ımıza armağan olsun.
...............................................................

İhtilal yaşamayanlar pek bilmez, bir Hasan Mutlucan vardı. Hasan Mutlucan`ı Taksimdeki Şan Sinemasında Dr. Oğuz Paköz`le öğrencilik yıllarımızda dinlemiştik. Bas bir sesi vardı. Adnan Ataman hoca ona sesine uygun türküler söyletirdi.

Hasan Mutlucan o yıllarda kahramanlık türkülerinin bir numaralı solistiydi. 12 Eylül ihtilalında radyolardan hasan Mutlucan`ın sesiyle kahramanlık türküleri dinleyerek uyanmıştık. Sonraları muhtıralarda da onun sesiyle kahramanlık türküleri dinlemeye başladık. Bu harika basın sesini ne zaman duysak "Gene mi ihtilal oldu?" korkusuna kapılır olmuştuk.

Sözü şuraya getireceğim, arabamla giderken rahmetli Hasan Mutlucan`ın sesinden bir kahramanlık türküsü işittim.  Biri radyosunu fazla açmış deyip geçtim. Biraz ileride, Belediye hoparlörünün olduğu elektrik direğinin altından geçerken Hasan Mutlucan`ın "Yine de şahlanıyor aman, Kolbaşının yandım da kıratı" türküsünü duyunca inanın "eyvah, ihtilal mı oldu" korkusuna kapıldım. Sonradan anladım ki 12 Şubat etkinlikleri kapsamında Belediyemiz hoparlörlerden kahramanlık türküleri söyletiyor.

Beni kınamayın, bizim kuşak ihtilallara, muhtıralara öyle alıştı ki deyim yerindeyse iliklerimize işlemiş.

Tabii ihtilalların getirdikleri, götürdükleri de...

İnşallah bir daha yaşamayız...

Çocuklar gençler ihtilalla tanışmazlar...

Yorum sizin...                                                       


HACI ALİ ÖZTURAN

12.02.2014 00:00:00


Elbistan’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Esnaftan Örnek Duruş

Türkiye’nin UNESCO Tescilli Tek Masal Anlatıcısı Fatma Önkol Konuşuldu

Karatutlu: “Çevre Bakanı Murat Kurum’a Söyledim: “Deprem Uyardı, Raporlar Uyardı… Dinlemediniz.”

Kahramanmaraş’lı Minik Dâhiden Dünya Birinciliği

Afşin ve Göksun’da Miniklere Özel Tiyatro Gösterisi

Kır Ailesinin Acı Günü

Kasım’da Dermankart’lı Ailelere 23 Milyonu Aşan Destek Ödemesi Yapıldı

KSÜ Kampüs Kablosuz Ağ Altyapısı Genişletildi

Goalball’da Gümüş Zafer

Ampute Futbol Türkiye Kupası Finali Kahramanmaraş’ta!

Göreve atanmasının 113. gününde, 113 partiliyle birlikte Ankara’ya ziyaret

Kahramanmaraş’ın talepleri tek tek Ankara gündeminde

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İhaneti’ni Yeniden Okumak” Programı Düzenledi

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevkiyatı başladı

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi