İstihare (Namaz ve Duası); Hayırlısını İstemek

İstihare; bir şeyin hayırlısını istemek demektir. İstihare namazı, nasıl hareket etmenin doğru olacağı bilinmeyen mübah işlerde  manevi bir işarete nail olabilmek için kılınan iki rekatlık bir namazdır. İlk rekatta kafirun, ikinci rekatta ise ihlas suresini okumak müstehaptır. Namazdan sonra istihare duası okunur, sonra kıbleye yönelerek yatılır, rüyada beyaz veya yeşil görülmesi hayır ve iyiliğe, siyah veya kırmızı görülmesi ise şerre delalet eder. İstihare namazının delili şu hadistir: Cabir bin Abdullah (r.a.) dan rivayet edildiğine göre kendisi şöyle anlatmıştır, Resulullah (s.a.v.) bütün işlerde bize Kur"an dan bir sure öğretir ve şöyle buyururdu: Sizden biri bir iş yapmak istediği zaman, farz dışında iki rekat namaz kılsın ve şöyle dua etsin: ‘Allah"ım! Sen bildiğin için senden hakkımda hayırlısını bana bildirmeni dilerim. Ve gücün yettiği için, ben senden güç ve takat isterim. Hayra ermemi, senin büyük fazl ve kereminden niyaz eylerim. Çünkü senin gücün her şeye yeter. Benim gücüm yetmez. Sen her şeyi bilirsin, halbuki ben bilmem. Sen gayb alemini tam olarak bilirsin.

‘Allah"ım! Sen bu işim benim dinim, yaşayışım, işimin sonucu veya dünya ve ahiretim hakkında hayırlı ise, bunu bana nasib ve müyesser eyle. Sonra bundan benim için feyiz ve bereket meydana getir. Ve eğer bu iş benim dinim, yaşayışım, işimin sonucu hakkında dünyevi ve uhrevi hususlarımda, benim için bir şer ise bunu benden çevir. Benim için kalbimde bir meyil bırakma ve benim için hayır nerede ise müyesser kıl, sonrada bu konuda benden razı ol."

İstihare yaptıktan sonra mesele aydınlanmazsa, yukarıda zikredilen istihare namazını ve istihare duasını yedi kere tekrarlamak gerekir. Çünkü İbnü"s-sünni" den şöyle rivayet edilmiştir: "Ya Enes! Bir iş yapmak istediğin zaman yedi kere rabbinle istihare et. Sonra kalbine gelene bak, hayır ondadır.(ez-zuhayli) Bir kimse namaz kılarak istihare yapamıyorsa, o takdirde sadece yukarıdaki duayı okuyarak istiharede bulunabilir.  


İMRAN KILIÇ

29.08.2013 00:00:00


Kahramanmaraş’lı Minik Dâhiden Dünya Birinciliği

Afşin ve Göksun’da Miniklere Özel Tiyatro Gösterisi

Kır Ailesinin Acı Günü

Kasım’da Dermankart’lı Ailelere 23 Milyonu Aşan Destek Ödemesi Yapıldı

KSÜ Kampüs Kablosuz Ağ Altyapısı Genişletildi

Goalball’da Gümüş Zafer

Ampute Futbol Türkiye Kupası Finali Kahramanmaraş’ta!

Göreve atanmasının 113. gününde, 113 partiliyle birlikte Ankara’ya ziyaret

Kahramanmaraş’ın talepleri tek tek Ankara gündeminde

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İhaneti’ni Yeniden Okumak” Programı Düzenledi

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevkiyatı başladı

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı