Hacc ve Umre: Menâsik ve Mekânlar 1

HACC: Kelime olarak "Allah`a yönelme, günahlardan arınma, Hak yolunda feragat gösterme, meşakkatleri göğüsleme ve dinin özüyle temasa geçme" manasına gelen hac, terim olarak, Mekke`de bulunan Kabe`yi ve civarındaki kutsal olan özel yerleri, belirli vakti içinde, usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve yapılması gereken diğer menasiki yerine getirmek demektir. İslâm`ın beş esasından biri olan hac, Hicretin 9. yılında farz kılınmıştır.

Kur`ân-ı Kerim`de; "Gitmeye gücü yetenlerin Kâbe`yi ziyaret etmeleri, Allâh`ın insanlar üzerinde bir hakkıdır" buyurulmuştur (Al-i İmran, 3/97). Hz. Peygamber de; "İslâm beş esas üzerine kurulmuştur: Allâh`tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed`in O`nun Elçisi olduğuna şahitlik etmek, namaz kılmak, zekat vermek, Kâbe`yi ziyaret etmek ve Ramazan orucunu tutmaktır." buyurmuştur (Buharî, Îmân, 2; Müslim, Îmân, 5). Ayrıca hadislerinde haccın önemini ve yararlarını belirtmiş; nasıl yapılacağını fiilen göstermiştir.

Gücü yeten, yani sağlık ve servet yönünden haccetme imkânına sahip, hür, akıllı ve buluğ çağına erişmiş Müslüman`ların, ömürlerinde bir defa haccetmeleri farzdır. Bu şartları taşıyan kişinin, imkân elde edince, geciktirmeden bu farzı yerine getirmesi gerekir. Hayatında bir defa hac yapmış olan Müslüman`ın bir daha haccetmesi gerekmez.

Yapılış şekli bakımından hac üçe ayrılır; ifrat haccı, kıran haccı ve temettu` haccı. (İ.P.) DİB Dini Kavramlar Sözlüğü

KIRAN HACCI: Bir hac mevsimi içerisinde umre ile hac ihramını birleştirmek suretiyle yapılan hacdır. Hanefî mezhebine göre en faziletli hac şekli budur. Kıran haccı için ihrama girecek kimse, umre ve hacc yapmaya niyet ederek ihrama girer. Böylece kıran haccı için ihrama girmiş olur.

Kıran haccına niyet eden kişi Mekke`ye ulaştığında, umre yapar. Umresini tamamladıktan sonra ihramdan çıkmaz. Zilhiccenin 8. günü Arafat`a gider ve daha sonra hac vazifelerini yerine getirir. Arafat ve Müzdelife vakfesinden sonra, bayram günü Akabe cemresini taşlar, kurban keser ve tıraş olarak ihramdan çıkar.

Kıran haccı için ihrama giren kimse, umreyi tamamladıktan sonra isterse, nafile bir tavaftan sonra haccın sa`yini de yapabilir. Bu takdirde ızdıbâ ve ilk üç şavtta remel yapar. (İ.P.) DİB Dini Kavramlar Sözlüğü

TEMETTU" HACCI: Temettu` kelimesi "yararlanmak, istifade etmek" anlamına gelmektedir. Temettu` haccı ise, bir hac mevsimi içerisinde ayrı niyet ve ihramlarla umre ile hac yapılmasına denir. Hanefîlere göre temettu` haccı ifrat haccından; kıran ise her ikisinden daha faziletlidir.

Temettu` haccı yapmak isteyen kişi hac mevsimi içinde umre yapmaya niyet ederek ihrama girer. Kâbe`yi tavaf eder, sa`y yapar ve traş olarak ihramdan çıkar. Daha sonra aynı hac mevsimi içinde, terviye günü hac için ihrama girer. Bundan önce ihrama girmesi daha faziletlidir. Zilhiccenin 8. günü Arafat`a gider ve daha sonra hac vazifelerini yerine getirir. Arafat ve Müzdelife vakfesinden sonra, bayram günü Akabe cemresini taşlar, kurban keser ve tıraş olarak ihramdan çıkar. (İ.P.) DİB Dini Kavramlar Sözlüğü

İFRAD HACCI: Hac aylarında sadece hac yapmak üzere ihrama girilip umresiz olarak yapılan hacdır. Bir hac mevsiminde sadece hac yapıldığı için "tek yapma" anlamında ifrad denilmiştir. (İ.K.) DİB Dini Kavramlar Sözlüğü


İMRAN KILIÇ

10.10.2012 00:00:00


BAŞKAN AKPINAR: “12 ŞUBAT RUHU, ASRIN FELAKETİNDE YENİDEN DİRİLDİ”

Kahramanmaraş Hızlı Tren Ağına Entegre Ediliyor

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 12 Şubat Mesajı

"Kurtuluş Ruhu" 106. Yılında

KSÜ’de Deprem Şehitleri İçin Mevlid-i Şerif Programı ve Anma Töreni Düzenlendi

Kahramanmaraş’ta CHP TBMM Grup Toplantısı Yapıldı

Türkoğlu’nda kar seferberliği vatandaştan tam not aldı

Görgel: “Tarihi Kapalı Çarşı’mızın Restorasyonu Tamamlanıyor”

Kırmızı Yelekliler Derneği'nden Kahramanmaraş ziyareti

AKOM’dan Yağmur ve Kar Uyarısı

Ülkü Ocakları'ndan Anlamlı Destek

Başkan Gül'den YENAD'a Ziyaret

Başkan Çetinkaya’dan Gazetecilere Anlamlı Buluşma

KMTSO Başkanı Buluntu’dan 2025 yılı değerlendirmesi

Zuhal Karakoç’un 2025 Performansı

KSÜ Rektörlüğüne Prof. Dr. Mahmut AK Atandı

Başkan Muzaffer Çil, yeniden adaylığını açıkladı