Üniversitelerde Final Haftası Sendromu!!!

Final haftaları öğrencilik anılarında önemli bir yer tutar. Adrenalin üst seviyelerdedir. Heyecan ve stres dolu haftalar başlamıştır. Koca bir dönem film şeridi gibi gözlerinin önünden geçer bu haftalarda, keşkeler, hatalar, pişmanlıklar, daha çok çalışsaydım ya da iyi ki çok fazla çalışmışım, düşünceleri sarar öğrencileri bu haftalarda?

*

 Zor iştir aslında üniversite öğrencisi olmak. Tam 12 yıl okursun, lise bitti rahatladık derken üniversiteyle yeni bir hayat başlar. Çoğu insan artık rahatlarsın. Okulu yatarak geçersin, kapağı attın bir kere rahat ol, eğlenmene bak der? Ama o rahatlık nedense bir türlü gelmez. Mezun olursun. Hayatta hiç unutulmaz bugünler de hatıralara, akıllara kazınmıştır bir kere?

*

Geçen hafta Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde Yüksek Lisans başvurusu, bilim sınavı ve çok sevdiğim Kamu Yönetimi bölümüne yüksek lisans kayıt işlemlerini tamamlamak amaçlı fakültede bulundum. Üniversiteye giderken yolda hava kapalı ve yağmurluydu. Üniversiteye doğru ilerlerken, sanki yağmur ağlıyordu...

*

Üniversitenin kapısından ilk girdiğimde etrafımda neşeden çok endişe vardı.Şaşırdım öncelikle..Sendromun iç yüzünü görmek çok ta geç olmamıştı.Bu durum bana Adana?dan tanıdık geliyordu.Final haftası mı acaba dedim. Yanılmamıştım Sütçü İman Üniversitesinde ellerinde notlar koşturan genç arkadaşlarımızın final haftalarıydı?

*

Üniversitede final haftası sendromu yaşanıyordu?

Geçen hafta ve bu hafta öğrencilerin final haftalarıymış.Fakülteden içeri girdiğimde sınav öncesi telaş yaşanıyordu.Kimileri fotokopide ders notlarını küçültmüş,sınavdan önce son kez notlarına bakıyor.Kimileri de kopya çekme telaşı yaşıyordu?Yerlerde oturmuş,öğrenciler uykusuzluktan gözleri şişmiş halde notlarına bakıyorlardı?Sokakta olsa yere oturarak ders çalışmayı bırakın,ayakta çalışamazdı.Çevreden utanılırdı..İşte bu durum üniversitede final haftasının özelliklerindendi?

*

Üst kata çıkıyordum merdivende 1 bayan öğrenci 10 öğrenciye ders anlatıyordu.Hassastı geneli ruh hali uykusuzlukla,sınav korkusu yaşanıyordu.Üniversitede okuyanlar bu durumu çok iyi hatırlardı..Onları rahatsız etmeden üst kata zorluklarla çıktım..

*

Benim için önemli olan gençlerimizin başarısıydı.Çalışma durumlarını bozmamıştım.Üst kata çıktığımda, kulaklıkla müzik dinleyerek ders çalışan bazı öğrencileri de gördüm.Yanlarına yaklaştıkça ??yıkılmadım ayaktayım,yenilmedim buradayım?? tarza müzikler duyuluyordu..Uykusuz öğrencinin ayakta kalabilmesi bu tarz müziklerle terapi yapıyordu.Korkuyu bastırıyordu.Beynini canlı tutan müzikler dinliyordu.Bu durumda final haftası sendromlarındandı.Ayrılıyordum üniversiteden kantinden geçerken masalarda ders çalışan gençlerimizi görünce geçmiş yıllar akıldan geçiverdi birden..Bugünlerde geçiyor dedim,anılarda kalıyor..?

Unutmamalı genç arkadaşlarımız bu sendrom bu haftalarla geçer, önemli olan kendini mesleğinde çok iyi geliştirmek, üniversiteden fazla bilgi öğrenebilmek. Sınavı olan tüm genç arkadaşlarımıza başarılar dilerim?

 


İMRAN KILIÇ

16.01.2012 13:04:34


KSÜ Kampüs Kablosuz Ağ Altyapısı Genişletildi

Goalball’da Gümüş Zafer

Ampute Futbol Türkiye Kupası Finali Kahramanmaraş’ta!

Göreve atanmasının 113. gününde, 113 partiliyle birlikte Ankara’ya ziyaret

Kahramanmaraş’ın talepleri tek tek Ankara gündeminde

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İhaneti’ni Yeniden Okumak” Programı Düzenledi

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevkiyatı başladı

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m