Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) 54. Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının onur konuğu Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan oldu.
Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz başkanlığında yapılan KMTSO Ocak ayı Olağan Meclis Toplantısında, 2017 yılının değerlendirmesi ve 2018 yılı hedefleri ve beklentileri ana teması işlendi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, 2018 yılının ilk toplantısında şehrin ve ekonominin durumu ile ilgili konularda istişare etmek üzere Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan'ı toplantıya davet ettiklerini söyledi.
Öksüz, şöyle konuştu: "Meclis toplantımızda Sayın Valimiz aramızda. Ne zaman kendilerini davet etsek büyük bir memnuniyetle teşrif ettiler. İçimizden birisi Sayın Valimiz. Her türlü sorunumuzu rahatlıkla konuşabildiğimiz yapıda bir insan. Sayın Valimiz konuşmadan önce kendilerine bir şey arz etmek istiyorum. Bu sadece benim değil, birçok arkadaşımın birçok hemşerimizin fikri. Bildiğiniz gibi ülkemiz FETÖ terör örgütünün darbe girişimiyle birlikte zor günler yaşadı.Sayın Valimiz büyük gayret gösterdiler, burada dirayetli bir devlet adamı olarak hem suçluların cezalandırılmasında hem de bu konunun istismar edilip ekonominin zarar görmemesi için Sayın Valimizin çok önemli icraatları olmuştur. Bundan dolayı da Sayın Valimizeşehrimiz adına ayrıca çok teşekkür ediyorum."
"SANAYİMİZİN EN BÜYÜK SORUNU YER MESELESİ"
Kahramanmaraş sanayisinin sorunlarına değinen Öksüz, "Bildiğimiz gibi sanayimizin en büyük sorunlarından birisi şu anda yer meselesi. Ovamız sit alanı oldu. Sanayinin genişleyecek yere ihtiyacı var. Yeni OSB projemiz var. Bir mahkeme kararıyla bu proje durdurulmuştu. Sağ olsun Sayın Valim büyük gayret gösterdi. Bu karar olumlu olarak çıktı. Bir an önce burayı sanayicinin hizmetine sunmak gerekiyor. Çünkü sanayicilerimiz yatırım için yere sıkışmış durumda. Ayrıca havaalanının sorununun da çözülmesinden büyük memnuniyet duydum. Sayın Valime her ikisi içinde size teşekkür ediyorum.
"İŞİMİZİ DAHA İYİ YAPAR, DAHA ÇOK PARA KAZANIRSAK "
Bu günlerde hep konuştuğumuz savunma sanayii çok önemli. Sadece para kazanmak amacıyla değil, ülkemizin gücüne güç katmak, askerimizin silahını daha da güçlendirmek. Ama hiçbir şey sadece arzu etmekle olmuyor. Ülkemiz sanayiinin bu iş için bir tabanı olması lazım. Yani gerçekleri düşünmemiz lazım. Tabi ki bu konuyu olmaz diye bir köşeye atmamamız lazım. Elimizden geldiği kadar çalışalım, kafa yoralım. Ama bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum, hepimizin işini mükemmel yapması savunma sanayii kadar önemli bir şey. Çünkü işimizi daha iyi yapar, daha çok para kazanırsak ülkemize daha çok vergi verirsek neticede güçlü bir Türkiye oluruz."şeklinde konuştu.
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2017 yılı çalışmaları ve şehrin ekonomik durumu hakkında bilgiler verdi. Zabun, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşan Türkiye ekonomisinin, reel sektörün motivasyonunu güçlendirdiğine dikkat çekti.
Isparta`nın yalvaç ilçesinde uçak kazasında şehit olan askerlerimiz ve KMTSO Yönetim Kurulumuz üyesi Sıddık İnalbars'ın babası için Allah rahmet dileyerek konuşmasına başlayan Zabun, dünyanın 17., Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin, gerek ekonomik gerekse siyasi alanda çok önemli bir süreç yaşadığını söyledi.
"TÜRKİYE, KİRLİ PLANLARI YERLE BİR EDEN OPERASYONLARLA SINIR TEHDİTLERİNİ BERTARAF EDİYOR"
Zabun şöyle konuştu: "Uluslararası arenada, küresel dengelerin yeniden dizayn edildiği ve yanı başımızda çok büyük ve kirli planların yapıldığı bir dönemde Türkiye, bu planları yerle bir eden operasyonlarla bölgemizdeki etkinliğini güçlendirirken, sınır tehditlerini de bertaraf etmektedir. Diğer yanda, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde çift haneli büyümeye ulaşan Türkiye ekonomisi, reel sektörün motivasyonunu güçlendirmiştir.
"KGF KEFALETİ İLE KOBİ'LERİMİZ RAHAT BİR NEFES ALMIŞTIR"
Hükümetimizin ekonomiye yönelik tedbirlerden en önemlisi KGF kefaletinin artırılmasıdır. 250 milyar lira'ya kadar yeni kefalet hacmi oluşturularak finansal açıdan ekonomimiz ve özellikle kobi'lerimiz rahat bir nefes almıştır. Bu kaynaklar, üretim ve ihracat artışı ile büyümeye ciddi ölçüde katkı sağlamıştır.
"KAHRAMANMARAŞ HAZİNE GARANTİLİ KAYNAKTAN 1,9 MİLYAR LİRA KREDİ KULLANMIŞTIR"
Kahramanmaraş'ta ise hazine garantili bu kaynaktan 2.575 firmamız yararlanarak 1,9 milyar lira kredi kullanmıştır. Böylece, şehrimizde çok önemli bir parasal genişleme ve buna bağlı üretim ve ticaret artışı oluşmuştur. Buna ilaveten Türkiye Odalar Ve Borsalar Birliği öncülüğünde oluşturduğumuz nefes kredisi projesi ile ilimizdeki KOBİ'lerimizin acil ihtiyaçlarına çözüm üretilmiş, bu kaynak sayesinde 226 firmamızca 20 milyon lira kredi kullanılarak ticari canlılığa önemli bir destek sağlanmıştır.
Kahramanmaraş'ın ekonomik durumu hakkında bilgi veren Zabun, açılan şirketler bazında girişimcilikte bir miktar gerilemeyle birlikte, kapanan firmaların da büyük ölçüde azaldığını; ihracatta, istihdamda, mevduat ve kredi kullanımlarında, marka ve endüstriyel tasarım başvurularında ciddi gelişmeler kaydedildiğini vurguladı. Protestolu senetlerdeki artışa karşın, aynı oranda karşılıksız çeklerin azalmış olmasının piyasalardaki likidite sorununun önemli ölçüde çözüme kavuştuğuna işaret ettiğini ifade eden Zabun şöyle devam etti: "En büyük bin sanayi kuruluşu arasında 24 şirketiyle Türkiye'nin en başarılı 8. kenti olan Kahramanmaraş, 19 milyar liralık ticaret hacmi ile ülkemizin önemli ticaret merkezleri arasındadır."
Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak, şehrin kalkınması, reel sektörün yatırım ve üretim anlamında önünün açılması adına çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Zabun, "Makro sorunlarımızı Ankara'ya taşıyoruz. İş dünyası ile ilgili bakanlarımızı odamızda ağırlayarak bürokratik ve teknik meseleleri ortadan kaldırmaya çaba sarf ediyoruz. Bölgesel kalkınma adına, işbirliği ortamının oluşmasına katkı sağlıyoruz. Bir çok önemli ekonomik konuları bölgemizdeki oda ve borsalarla istişare ederek çözümlüyoruz. Ekonomi şûralarında ve ilimizde yapılan çalıştaylarda iş dünyasının taleplerini dile getirerek ulaşımdan tarıma birçok alanda şehrimizin yeni yatırımlardan ve desteklerden azami ölçüde faydalanması için gayret gösterdik.
"İŞ DÜNYASI ADINA LOBİ FAALİYETLERİMİZ ARTARAK DEVAM EDECEK"
Lojistik merkezi, ulaştırma kampusu, hayvancılıkta düve desteği gibi takip ettiğimiz birçok konu hayata geçti. Bundan sonra da bu çalışmalarımız, iş dünyası adına lobi faaliyetlerimiz artarak devam edecek. Diğer yanda, sektörlerimizi biraraya getirerek önemli konuları masaya yatırıyoruz. Aynı zamanda, sektörde faaliyet gösteren şirketlerimiz kendi aralarında istişare etme ve işbirliği yapma imkanı bulmaktadır.
"PROGRAMLARIMIZ ÇOK YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR"
Üyelerimize yönelik eğitim programlarımız çok yoğun ilgi görmektedir. Kişisel gelişim, dış ticaret, özel sektöre yönelik destekler, KOSGEB imkanları, finansal raporlama, elektronik ticaret, mülakat teknikleri, yönetici asistanlığı, bireysel emeklilik, güvenli gıda, satış ve pazarlama teknikleri, finansal kiralama, Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri gibi birçok alanda üyelerimizin eğitim alarak bilgilenmelerini sağlıyoruz. "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası katkısı ile maddi durumu elverişsiz öğrencilere giyim yardımı yapıyoruz. Yine, öğrencilerimizin istifadesine sunulmak üzere, Büyükşehir Belediyemizin kitap fuarından 600 adet kitap satın alarak okul müdürlerimize teslim ettik.
Emniyet güçlerimizin kullanımına sunulmak üzere, il emniyet müdürlüğümüze araç alımında bulunduk.
"ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÖNCÜLÜK EDİYORUZ"
Üniversite-sanayi işbirliğine öncülük etmek adına her yıl gerçekleştirdiğimiz ar-ge proje pazarı ve kariyer günü etkinliklerimizi gerçekleştirdik. Burada amaç, bilgiyi ticarileştirmek adına gençlerimizi projeli çalışmaya yönlendirmek. Kariyer günleri ile üniversite mezunlarımızı iş dünyamız ile biraraya getirerek, ilimizde işgücü kalitesini artırmayı hedefliyoruz.
"15 TEMMUZ YILDÖNÜMÜNDE FARKLI PROGRAMLARLA 15 TEMMUZ RUHUNU CANLI TUTTUK"
15 Temmuz hain FETÖ'nün darbe girişiminin yıldönümünde, ilimiz sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yaptığımız açıklamalar ve iki hafta boyunca, farklı etkinliklerle, sayın valimizle birlikte yaptığımız şehit ailelerine yönelik yemek programımız, hazırladığımız afişlerle, demokrasi yürüyüşü ve nöbetlerimizle 15 Temmuz ruhunu canlı tuttuk. Allah bir daha ülkemize böyle acılar yaşatmasın."
"EXIMBANK BÜROSUNU AÇTIK"
İhracatta, bu sene önemli bir başarı elde edildiğine dikkat çeken Zabun, geçen yıla göre yaklaşık %10 artışla ihracatın 950 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Zabun şunları kaydetti: "Bu yapıyı desteklemek adına odamızda Türk Eximbank'ın bürosunu oluşturduk. Hükümetimizin ekonomiye ve özellikle ihracata yönelik en önemli desteklerinden birisi Türk Eximbank'ın mali yapısının ve ürünlerinin güçlendirilmesiydi. Biz de şehrimizde, Türk Eximbank'ın ihracat kredi ve sigorta ürünleri konusunda üyelerimize daha yakın hizmet sunmak için Eximbank irtibat bürosunu odamızda yapılandırdık. En kısa sürede de şubeye dönüşümünü gerçekleştirerek hizmet yelpazesini genişleteceğiz.
"İSTİHDAM SÖZÜMÜZÜ TUTTUK"
Hükümetin, özel sektöre sağladığı istihdam destekleri ve İşkur`un aktif işgücü programları ile birlikte önemli derecede ilave istihdam gerçekleştiğine değinen Zabun şöyle konuştu: "Kahramanmaraş'ta da 2017 yılı içerisinde 9 bin 212 kişilik ilave istihdam sağlanmış ve toplam istihdamımız 148 bin 905 kişiye ulaşmıştır. Böylece, Sayın Cumhurbaşkanımızın Kahramanmaraş programlarında, sayın valimizle birlikte yapılan çalışmalarımız kapsamında özel sektör adına verilen 7 bin kişilik istihdam sözünü fazlasıyla yerine getirdiğimizi memnuniyetle ifade etmek istiyorum."
"KAHRAMANMARAŞ'I EN İYİ ŞEKİLDE TEMSİL ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Şehrimizin tanınırlığını artırmak amacıyla, farklı illerde gerçekleştirilen fuarlarda Kahramanmaraş'ı en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyleyen Zabun, "Ankara Atatürk Kültür Merkezi'ndeki Kahramanmaraş Tanıtım Günleri, her yıl Antalya'da düzenlenen Yörex Yöresel Ürünler Fuarı, İstanbul'da Emıtt Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı, Ankara'da Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi, İzmir'de Travel Turkey Turizm Fuar ve Kongresi gibi birçok organizasyonda, Kahramanmaraş'ın zenginliklerini, şehrimizin kültürünü, sergilemeye çalıştık.
"FUARLAR KAHRAMANMARAŞ İÇİN TİCARİ KORİDOR AÇIYOR"
Kahramanmaraş'ın üretim ve ticaret kabiliyetini pekiştirerek ulusal ve küresel pazarlarda daha iyi bir konum elde edebilmek adına şehrimizde yapılan fuarlar çok önemli. Şu anda tekstil, tarım, inşaat, kuyumculuk gibi alanlarda yoğunlaşan bu fuarlar Kahramanmaraş için ticari alanda yeni koridorlar açmaktadır. Diğer yanda, ekonominin kahramanları ödül töreni ve istişare Toplantısı'nda hem başarılı işadamlarımıza, ödüllerini takdim ettik hem de ekonomi alanında 29, medya dalında ise 1 kuruluşumuz ödüllerini verdik. Aynı zamanda iş dünyasının ve kentimizin önemli meselelerini ve gelecek hedeflerini konuştuk. Odamızın geleneksel hale gelen geleneksel iftar organizasyonumuz ile Kahramanmaraş'ın iş, siyaset ve bürokrasi dünyasını buluşturduk. Burada tüm kesimleri aynı platformda bir araya getirerek şehrimiz ile ilgili konuları tüm yönleriyle istişare etme imkanı oluşturduk."
Savunma sanayi üzerinde önemle durduklarının altını çizen Zabun, şehrin sanayileşmesine ivme kazandırmak bakımından savunma sanayi konusunda ön çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Zabun şunları kaydetti. "Şehrimizin sanayi altyapısı ve ulaşım imkanları itibariyle, savunma sanayiinde ciddi bir altyapıya sahibiz. Bu itibarla, savunma sanayine hemen adapte olabilecek sektör ve şirketlerimizle görüşmelerimiz devam etmektedir.
"MARAŞ BİBERİ PAKETLEME TESİSİ KURULYOR"
Bir başka önemli sektörel çalışmamız ise Maraş Biberi Kümelenme Projesi. Odamız adına coğrafi marka tescili bulunan bu ürünümüzle ilgili olarak İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ile birlikte yürüttüğümüz bu projede, Maraş Biberi'nin markalı olarak satışa sunulması amacıyla paketleme tesisi kurulumu devam etmektedir. Diğer tarafta, Maraş Dondurmasını tescil ettiriyoruz. Başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumunca kabul edilerek ilan süreci tamamlanmıştır. Türk Patent Kurumu ile birlikte gerekli çalışmaları yapıyoruz. İnşallah bu çalışmaları tamamlayıp resmi olarak Maraş dondurmamız Odamız adına tescillenmiş olacak.
"İHTİSAS OSB'LERE AĞIRLIK VERİYORUZ"
Şehrimizde yeni organize sanayi bölgeleri konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Tekstil İhtisas OSB'ye ilaveten gıda ve metal gibi alanlarda da ihtisas OSB'lere ağırlık vereceğimiz bir döneme giriyoruz. Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte şu anda gıda ihtisas OSB konusunda teknik hazırlıklar yürütülüyor ve alternatif alanlar değerlendiriliyor. Bunların dışında Erkenez, Aksu, Kılılı gibi sanayi bölgeleri ile ilgili olarak da ıslah OSB müracaatlarımız yeni çıkacak olan yönetmeliğe göre revize edilerek yeniden projelendirilecek. Böylece daha düzenli bir sanayileşmenin altyapısı oluşacak.
"TİCARET VE FUAR MERKEZİ PROJEMİZ EN BÜYÜK HEDEFLERİMİZDEN BİRİSİ"
Şehrimizin ticaret kabiliyetini, fuar ve kongre kültürünü geliştirmek adına ticaret ve fuar merkezi projemiz en büyük hedeflerimizden birisi. Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürüteceğimiz bu projede, ticaret merkezi, yeni fuar alanları, kongre ve sergi sarayı gibi birimlerin oluşmasını öngörüyoruz."
Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise, 2017`nin genel değerlendirmesi ve 2018 yılına yönelik beklentiler konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Vali Özkan, Kahramanmaraş'a hizmet etmeyi ayrıcalık olarak algıladığını söyledi.
Özkan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Gerçekten her bir insanımızın cefakarlığı, fedakarlığı, milli manevi değerlere bağlılığı, devletiyle milletiyle bütünleşmiş olması çok kıymetli. Bu insanlara daha iyi hizmet etmenin çabası içinde olmalıyız. Biraz önce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız gayet iyi derecede bir fotoğraf ortaya koymuş oldu. Hem genel olarak makroekonomi açısından hem ilimizdeki sosyoekonomik göstergeler açısından söylenmesi gereken her şeyi söyledi. Aslında bu şehrimiz açısından 2017'nin başlangıcında negatif beklentilere rağmen gayet iyi derecede pozitif bir sonucun ortada olduğunu hep beraber müşahede ettik. Elbette ki sorunlarımız vardır. İşsizlikle ilgili, ihracatla ilgili, üretimle ilgili genel olarak sosyal refahın yükselmesiyle ilgili, istikrarla ilgili ama el birliğiyle bunları iyileştirmek hepimizin vazifesi. 2017'nin başlangıcındaki beklentilere göre daha iyi bir veri tablosunun olmasında, birinci öncelikle Kahramanmaraş ilimizdeki siz üreticilerimizin, sanayicilerimizin çabası, gayreti, emeğinin olduğunu ifade etmek istiyorum. Diğer şehirlere nispeten de ekonomimizin hem yerel hem küresel risklere karşı mukavemetinin yüksek olması da en önemli sebeplerden birisi. Kahramanmaraş ilimizdeki çiftçimizin, esnafımızın, özellikle üreticimizin fedakarlığının olduğunu belirtmek istiyorum.
"EKONOMİK YÜKSEK KOORDİNASYONU KURUMUMUZUN ÇALIŞMALARI ÇOK ÖNEMLİ"
Bununla beraber Sayın Başkanımızın muhtasar olarak ifade etmiş olduğu ekonomideki pozitif göstergelerde hükümetimizin özellikle 2016 yılında Sayın Başbakanımızın başkanlığında Ekonomik Yüksek Kurulunda alınan kararların çok etkili olduğunu görüyoruz. Esasen biraz önce sayılan hususlarında tek tek Ekonomik Yüksek Koordinasyonu Kurumumuzun Sayın Başbakanımızın başkanlığında 2016'nın sonunda yani 2017'nin başlangıcında yapılan toplantılarda alınan ana çerçeve kararlar ve daha sonra kurulan komisyonlarla bunların uygulamasının bir tezahürü.. Özellikle bu Kredi Garanti Fonu'ndaki mekanizmaların etkin bir şekilde işlemesi, TOBB Nefes Kredisi, prim ödemelerinin dönem başından sonuna ertelenmesi, istihdam da özellikle Aktif İş Gücü Programlarıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın da teşrifinde ilave istihdam sözünü 7 binolarak vermiştik, 10 bini aştı. Eximbanksermayesinin hükümet tarafından yükseltilmesi yine ihracatçılar açısından çok önemli bir alt yapı oluşturdu.Bütün bunlar bu destekler, fedakarlık yapan insanlarımızın motivasyonunu artıran hususlar. İmalat yatırım harcamaları için kurumlar vergisinin çok etkili olduğunu hep arkadaşlarımız ifade ediyor. Bu teşvikin aynı zamanda diğer kazançlar ı kapsaması ayrıca nitelikli bir lokomotif olmuştur."
"KAMU YATIRIMLARINDA 308 ADET DEVAM EDEN PROJEMİZ VAR"
Kahramanmaraş'ta yürütülen kamu yatırımlarına da değinen Vali Özkan, 308 projenin devam ettiğini ifade etti. Özkan şunları söyledi: "İlimizin kamu yatırımlarına baktığımız zaman, bakanlıklarımızın yapmış olduğu proje stokuna baktığımız zaman aşağı yukarı 308 devam eden projemizin olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunların parasal tekabül ettiği maliyet aşağı yukarı 7 milyarın üzerinde. Sadece 2017 yılı için 900 milyon lira bütçe var. Bunun bazı hakkedişler kaldığı için %80'i şu an itibarı ile harcanmış gözüküyor. Yani bize, projelere verilen parayı harcamış olduk, Kahramanmaraş'ın hizmetine sunmuş olduk.
"GÜVENLİK HİZMETLERİNE KATKILARINIZ İÇİNHASSATEN TEŞEKKÜR EDİYORUM"
Tabi sizlere ayrıca, hassaten teşekkür ediyoruz. Güvenlik birimlerimizin yapmış olduğu hizmetleri için vermiş olduğunuz destekler bizi fazlasıyla memnun etti. Güvenlik birimlerimizin, devletimizin faaliyetlerinin daha da iyiye gitmesi yönünde kendiliğinden harekete geçmiş olması daha önemli daha anlamlı hiçbirimizden bir talep gelmeksizin bir ihtiyaç olmadan bunu daha da iyileştirmemiz lazım diye Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız diğer arkadaşlarla bir araya gelerek öyle bir önerileri oldu. Böyle kadirşinasbir tavırdan dolayı ayrıca tebrik ediyorum. Devlet hizmetlerine bizimde bir katkımız olsun. Vergileri veriyoruz ama ilimizde somut olarak sokaklarımızda tezahür eden hizmetlerde bizimde katkımız olsun' anlayışı çok saygıdeğer, çok kutsi bir vasıf. Tabi arkadaşlar herkes üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapmaya çalışıyor özel sektörüyle, kamusuyla, sivil toplum kuruluşlarıyla meslek kuruluşlarıyla ya da tek tek bireylere düşen vazifeler, bireysel vazifelerin icra edilmesi halinde sonuçta bütün toplumun sosyal refah seviyesi iyileşecektir. Bütün bunlar için bir istikrar ortamı gerekiyor, bu istikrar hem ekonomi hem kültürel anlamda sosyal alanda hem siyasal alanda istikrarın olması önemli."