Tarih: 02.09.2015 14:25

Erken Seçim Anketi Sonucu

Facebook Twitter Linked-in

Ağustos 2015'te gerçekleştirilen ankettin soruları ve yanıtları aşağıdadır.

Kamuoyu Koalisyonun Kurulamamasında Kimi Sorumlu Tuttu?

7 Haziran seçimleri sonrası ülke gündeminde en çok konuşulan koalisyon hükümetinin kurulamasında kamuoyunun kimi sorumlu tuttuğunu da anket sorularına ekleyen Marpoll Kamuoyu Araştırma Şirketi, "Koalisyon Hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak kimi görüyorsunuz?" sorusunu anketine ekledi.

Araştırma sonucuna göre; Kahramanmaraş halkının % 33'lük kısmı koalisyon kurulamamasında MHP'ye sorumlu gördüğü kanaatini ifade etti. Koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak Kahramanmaraş halkının % 19'a yakın kısmı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı, %16'sı AK Parti'yi, % 12'si CHP'yi, yaklaşık % 12'si HDP'yi görmüş. Koalisyon hükümeti kurulamamasının sorumlusu olarak % 8'lik bir kısım ise daha başka faktörlerin etkili olduğunu düşündüğünü belirtiyor.

"Oy Paylaşımında Değişiklik Olmayacak"

Kahramanmaraş seçmeninin 1 Kasım seçimlerinde oy verdiği partiyi ne oranda değiştirip değiştirmeyeceği soruldu. Kahramanmaraş halkının % 81'i Kasım 2015 genel seçimlerinde oy vereceği partiyi değiştirmeyeceği kanaatini ifade etti. % 14'lük kesim ise oyunun rengini değiştireceğini ifade etti. Oyunu değiştirip değiştirmeyeceğinin kararını vermeyenler ise yaklaşık % 5 olarak karşımıza çıkıyor.

"Erken Seçimde Tek Parti İktidarı Bekleniyor"

Bu soruyla Kahramanmaraş halkının seçimlerden sonra Meclis'te farklı bir tablo bekleyip beklemediği ölçmeye çalıştıklarını aktaran şirket sahibi Selim Işık, "Kahramanmaraş halkının % 77'si Kasım 2015 genel seçimlerinde Meclis'te farklı bir aritmetik beklediği kanaatini ortaya koydu. Halkın % 17'si ise tablonun değişmeyeceğini düşünmektedir. Bu rakamlar bize haklımızın seçimlerden sonra toplumsal meşruiyete sahip bir hükümeti arzuladığını göstermektedir. Sonuç ne olursa olsun, ülkemizin güçlü bir iktidara ihtiyacı olduğu açıktır." dedi.

"Erken Seçimde Adaylar Değişmeli Mi?"

Kahramanmaraş'ta hem seçim öncesinde hem de seçimlerden sonra en çok tartışılan konuların başında aday gösterilen isimlerin uygun olup olmadığı meselesi gelmekteydi sözleri ile devam eden Işık, Birçok gazeteci ve yazar başta olmak üzere toplumun farklı katmanları milletvekili aday listelerinden dolayı memnuniyetsizliğini ifade ediyordu. Marpoll olarak bu iddiaların halk nezdindeki durumunu incelemek için bu soruyu yönelttiklerini belirtti.

Anket sonucunda vatandaşlar 26. Dönem milletvekiliği seçimlerinde "Kahramanmaraşlı seçmenin % 43'lük kısmı mevcut milletvekillerinin değişmesi gerektiğini ifade ettiğini belirten Işık, ankette başka bir çarpıcı sonucunda mevcut milletvekillerinin değişmesini isteyenlerin oranının %43 olması olduğunu aktardı.

Kahramanmaraş Milletvekillerini Tanıyor muyuz?

Bu sorunun cevabı ile Kahramanmaraş'ın marka vekilleri hangileri sorusuna cevap aranan ankete göre; Kahramanmaraş halkının büyük kısmı Mahir ÜNAL'ı tanıdığını ifade etmiş oldu. Mahir ÜNAL'dan sonra sırasıyla en çok bilinen vekillerimiz Veysi KAYNAK ve Sevde BAYAZIT KAÇAR olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye'nin En Önemli Sorunu Nedir?

Bu soruyla, 7 Haziran seçimleri sonucunda hükümet kurulamadığı, eli kanlı terör örgütünün ülkenin huzurunu bozduğu ve ekonomik istikrarın sekteye uğradığı kritik bir sürecin yaşandığı bu dönemde Kahramanmaraş halkının ülkemizin en önemli sorununa ilişkin kanaatleri ölçülmeye çalışan Marpoll Araştırma Şirketinin elde ettiği sonuçlarda "Kahramanmaraş halkının % 60 gibi büyük bir kısmı ülkemizin çözülmesi gereken en önemli sorunu olarak terörü görüyor. Kahramanmaraş halkının % 12'ye yakın kısmı eğitimi, % 8'e yakın kısmı paralel yapı sorununu, % 8'lik kısmı işsizliği, % 7'ye yakın kısmı rüşvet ve yolsuzluğu ve nihayet % 5'lik kısmı ise diğer ekonomik sorunlar olduğu yönünde görüşler bildirildi.

Çözüm Sürecinde Terör Örgütü Pkk'nın Güçlendiğini Düşünüyor Musunuz?

Kahramanmaraş halkının çözüm süreci ve son zamanlarda yaşanan terör olaylarına bakışını da anket soruları arasına ekleyen Marpoll Araştırma Şirketi, Kahramanmaraş halkının % 77 gibi büyük bir kısmı çözüm sürecinde eli kanlı terör örgütü PKK'nın güçlendiğine ilişkin kanaatlerini ifade ettiğini % 19'a yakın kısmı ise terör örgütü PKK'nın güçlenmediği fikrini paylaştığı sonucuna ulaştı. (SAFA GAYRET)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —