Tarih: 05.06.2015 10:26

Bir Meslek Daha Yok Olmak Üzere

Facebook Twitter Linked-in

Numaratör tamirciliğinin fazlasıyla sabır gerektiren bir meslek olduğunu ifade eden Boztilki, "Bu mesleği öğrenmek için yıllarca çıraklık yapmak gerekiyor. İş gereği şehir şehir dolaşmak durumunda olduğumuz için 1 çırağın yolu, yemeği, konaklaması derken günlük en az 50 TL gideri var. Ayda 1500 TL ediyor. Biz bu külfetten dolayı çırağa henüz işi öğreninceye kadar fazla para vaat edemiyoruz. Çıraklar başta heves etseler bile bu şartlarda uzun süre çalışmak istemedikleri için çırak yetiştiremiyoruz." dedi.

Matbaalarda işçi olarak çalışırken numaratörcülük mesleğiyle tanıştığını belirten Boztilki, "İşim gereği Türkiye'nin 81 ilini geziyorum. 26 yıldır numaratör tedarikçisi ve tamircisiyim, matbaalar numaratörsüz çalışamazlar ama hâla Türkiye'deki matbaalar numaratör tedariki için Almanya'ya bağımlı. Ben numaratör üretecek bilgi birikime sahibim ama kendi maddi imkanlarım bu aleti üretecek fabrika kurmaya yetmiyor. Konuyla ilgili de şu ana dek devletten destek istemedim. Araştırdığım kadarıyla böyle birikim sahiplerine yönelik kredi gibi bir teşvik yok." dedi.

Türkiye'de bu mesleği yapan 2 kişi olduğunu dile getiren Boztilki, "Türkiye'nin bütün matbaalarına hizmet veriyorum. Bu mesleğin geliri oldukça iyi, günlük yevmiyesi 300 ila 500 TL arasında değişiyor. Ancak bu çıtayı yakalamak için yıllarca bu işi yapıp, güvenilir usta olarak anılmak gerekiyor." dedi.

8 çocuk babası olduğunu dile belirten Boztilki, "Bu mesleği yapabilmek için il il gezmek gerekiyor, çocuklarımın bu zorluklarla çalışmasını istemedim. Üçü devlet memuru diğerleri özel sektörde çalışıyor." dedi. (SAFA GAYRET)




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —