Tarih: 02.10.2014 14:48

Bıçak Çarkları İki Asırdır Dönüyor

Facebook Twitter Linked-in

Demircilik ve bıçakçılığın geçmişinin uzun yıllara dayandığı ve ''bıçakçı köy'' olarak anılan mahallede, küçük yaşlarda başladıkları işte ustalaşan maharetli eller, bıçağa şekil vermeye devam ediyor.

Mesleklerini, yılın her döneminde ürettikleri birbirinden farklı modellerle sürdüren ustalar, yaklaşan Kurban Bayram öncesi yoğun çalışma içerisine girdi. Siparişleri yetiştirebilmek için mesai yapan ustaların elinde şekillenen bıçaklar; sapı, keskinliği, parlaklığı ve zarif görünümüyle farklı özellikler taşıyor. Özel bıçak siparişleri de alan ustalar kurban, çakı ve avcı bıçağı ile et satırı gibi her türlü çeşidi üretiyor.

İki asırdır bıçak üretiyorlar

Ailesinin 5 kuşaktır bıçakçılık yaptığını belirten Mehmet Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köyün isminin yıllardır ''bıçakla'' anıldığını söyledi.

Köyde bıçakçılığın geçmişinin 200 yıl öncesine dayandığını belirten Çelik, şöyle konuştu:

''İşimizi iyi yapmak ve kaliteli bir bıçak üretmek için çırağın da ustanın da iyisini bulup çalıştırıyoruz. Dedelerimizden kalan mesleği yaşatmak için torunlarımıza da öğreteceğiz. Kaliteli bıçak, dövme çelikten olur. Bıçak dövüldükçe kalitesi artar. Vatandaş bıçağı aldığı zaman, ucunun inceliğine dikkat etmesi gerekir.''

Guinnes`ten gelecek cevabı bekliyorlar

Bölgede ''bıçakçı köy'' olarak bilinen Hartlap Mahallesi`nde 3 metre 31 santimetre uzunluğunda ve 97 kilogram ağırlığında bıçak yapan mahalleli, bir süre önce Guinnes Rekorlar Kitabı`na başvurmuş, ilgili heyet köye gelerek incelemede bulunmuştu.

Gelecek sonucu merakla bekleyen bıçak ustaları, rekorlar kitabına girerek köyün adını dünyaya duyurarak, yaptıkları bıçağı da köyün girişine asmak istiyor.AA




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —