Atık piller doğayı mahvediyor

4.07.2015 09:50:00

Gazetemize konuşan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Çevre Mühendisi Sinem Tekin, Atık pillerin çevreye verdiği hasarlar ve vatandaşların bu konuda yapması gerekenler hakkında açıklamalarda bulundu.

Kullanılmış pillerin kesinlikle çöp kutularına atılmaması gerektiğini belirten Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü Çevre Mühendisi Sinem Tekin, "Vatandaşların kullandıkları pilleri klasik çöplere atmak yerine, ayrı olarak biriktirip atık pil toplama kutularına atmaları gerekiyor. Atık pil toplama kutuları; okullarda, kamu kurum ve kuruluşlarında, zincir marketlerde, postanelerde, eczanelerde, hastanelerde, camilerde ve buna benzer insan yoğunluğunun yüksek olduğu yerlerde bulunmaktadır. Büyükşehir olarak talep edenlere atık pil toplama kutusu temin ediyoruz. İşletme sahipleri Büyükşehir Belediyesi'nden atık pil toplama kutusu talebinde bulunabilirler." dedi.

Atık piller konusunda bilinçlendirme eğitimleri düzenlendiğini dile getiren Tekin, "Her yıl ‘Okullar Arası Atık Pil Toplama Kampanyası' çerçevesinde tüm Türkiye genelinde "Eğiticilerin Eğitimi" isimli eğitim çalışması gerçekleştiriliyor. Verilen bu eğitim sayesinde il genelinde bulunan eğiticilere atık piller konusunda eğitim verilmiş olup bu sayede öğretmenler yardımıyla öğrencilerimize atık pil bilinci aşılanmaya çalışılıyor. Verilen eğitimde öğretmenlerimize atık pille alakalı broşür, tanıtım CD'si afiş ve pil kutusu dağıtımı yapılıyor. Konuyla ilgili bilgi almak ve bilinç yaymak isteyen işletme ve şahıslara Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğümüzden talep edilmesi durumunda afiş, broşür ve tanıtım CD'si dağıtımı yapıyoruz." dedi.

Pillerin yapısını açıklayan Tekin, "Pillerin içerisinde Cıva, kadmiyum, çinko, kurşun, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt gibi elementler gibi çeşitli metaller ve bileşikler var. Aynı şekilde Fotoğraf makinesi, cep telefonu, dizüstü gibi büyük bataryalarda pil sınıfına girmektedir. Dış etmenlerden dolayı zamanla delinen atık piller dışarı akar ve buradan toprağa karışabilir. Çiftçinin sulama kanallarına ulaşarak sebze ve meyvelere bulaşabilir. Ayrıca yer altı akarsuları ile denizlere ulaşarak balıklara da ulaşabilir. Bu maddeler toprağa karıştığında büyük sorunları da beraberinde getirir. Toprağa karışan piller yok olmayıp zamanla içindeki elementlere ayrışırlar bunlar yer altı sularına karışarak insanlara ve doğaya zarar vermektedir. Toprağın sahip olduğu minerallerde de bu elementler yüzünden metrelerce alanda çürüme ve yok olma meydana gelir. Suyun içinde zehirlenmeye sebep olarak bölgedeki canlıların hayatını tehdit etmektedir. Canlıların yok olması düzenin bozulmasına sebep olacak ve çevre dengesi bozulacaktır." dedi.

Kahramanmaraş'ta atık pil dönüştürme tesisi bulunmadığını ifade eden Tekin, "Vatandaşlarımızın Atık pil toplama kutularına bıraktığı piller Kocaeli'nde bulunan pil dönüştürme merkezine gönderiliyor." dedi. (SAFA GAYRET)



1

Hemşehrimiz Işıksalan “ULUSAL TV”de

2

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

3

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

4

Başkan Akpınar, Mahalle zi̇yaretleri yaparak vatandaşlarla hasbi̇hal etti

5

“Kazandığımız belediyelerinde kazanmadığımız belediyelerinde ensesinde olacağız”