Doğalgaz Faturaları Bu Yüzden Yüksek Geliyor
Gündem 12.07.2021 08:54:41 0

Doğalgaz Faturaları Bu Yüzden Yüksek Geliyor

Isıtma teknolojileri alanında Türkiye'nin yerli üretici markası Daxom, konutlardaki merkezi sıcak su sistemlerinin yaz aylarında neden olduğu enerji israfına dikkat çekti. Yeni yapılan sitelerdeki sıcak su ihtiyacını karşılamak için son yıllarda pay ölçer

İstanbul Ümraniye'de kurulu 3 bin metrekarelik tesiste elektrikli kombi, yoğuşmalı duvar tipi kazan ve şofben üretimi gerçekleştiren Daxom firmasının genel müdürü Aydın Çetin, yaz aylarında yaşanan doğalgaz israfıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çetin; "Konutlara sıcak su temini için kurulan merkezi sistemlerde, tek bir ana kazanda üretilen sıcak su, daire girişlerindeki eşanjörlerden geçerek, banyo, lavabo ve mutfak evyelerine aktarılıyor. Eşanjörlerde kullanılan ısı miktarı bir sayaç yardımı ile ölçülüyor ve daire sahiplerine fatura ediliyor. İlk bakışta tasarruflu gibi gelen bu sistem, enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için fazlasıyla enerji israfına yol açarken, daire sakinlerinin de normalden çok daha fazla doğalgaz faturası ödemelerine neden oluyor" dedi.

 

Çetin; "Doğalgaz şofbenli daireler sıcak su için 20-30 lira fatura öderken, merkezi sistemde bu rakam 60-70 liraları buluyor"

 

Merkezi sistemlerde, bir taraftan ana kazanda sıcak suyun üretilmesi, diğer yandan daire girişlerindeki eşanjörlerde dolaştırılan sıcak su için harcanan doğagaza, bir de dolaşım için gerekli pompaların tükettiği elektrik enerjisi eklenince, dairelerin sıcak su maliyeti artıyor. Ayrıca eşanjörlerde dolaştırılan sıcak suyun ısı kayıplarının yanı sıra eşanjör yüzeylerinde oluşan ısı kayıpları da yakıt sarfiyatını artırıyor. "Örneğin 400 dairelik bir sitede herhangi bir dairenin gece yarısı kullanacağı çok az miktarlardaki sıcak su tüketimi için tüm sistem 24 saat çalıştırılıyor. Ve çalışan sistemin harcadığı doğalgaz ve elektrik, sitedeki bütün dairelere gider olarak yansıtılıyor" diyen Çetin, yaz aylarında sıcak su ihtiyacını doğalgazlı şofben ile karşılayan bir dairenin ödediği fatura yaklaşık 20-30 lira civarındayken, merkezi sistem sıcak su kullanan dairelerin ödediği tutarın ise 60-70 lirayı geçtiğini belirtti. Çetin, ayrıca merkezi sıcak su sitemi kurulan binalarda genellikle daire içlerine doğalgaz sistemi getirilmediğinden, daire sakinlerinin mutfakta elektrikli ocak kullanmak zorunda kaldığını, bunun da ayrı bir israf ve masraf kalemi oluşturduğunu vurguladı. 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

25.3° / 10.2°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı