Çocuklarda Görülen Sinsi Tehlike: El-Ayak - Ağız Sendromu

Çocuklarda Görülen Sinsi Tehlike: El-Ayak - Ağız Sendromu

Kahramanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Ali Rıza Namlı, el ayak ağız sendromu ile ilgili açıklamalarda bulundu. El-ayak-ağız hastalığı, özellikle 10 yaş altı çocuklarda sık görülen bulaşıcı hastalıklar arasında yer

Kaharamanmaraş Özel Sular Vatan Hastanesi ocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Ali Rıza Namlı, bu hastalığın sonbahar, yaz ve kış aylarında görüldüğünü ifade ederek, ''Enterovirüs ailesinden Koksaki virüsü bu hastalığa neden oluyor.Hasta olan çocuklarda öksürük, hapşurma, tükürük ya da çocuklarda deri lezyonlarında direkt temas yoluyla bulaşabilmektedir. Az oranda da dışkı yoluyla bulaşma söz konusudur.'' dedi.

 

İlk 3 Gün Yüksek Ateş

 

El ayak ağız hastalığında çocuklarda ilk 3 gün yüksek ateşin gözlemlendiğini belirten Namlı, ilk 3 günün sonrasında elde, ayakta ve ağızda su çiçeğine benzer içi su dolu kabarcıklar şeklinde lezyonların görülebileceğini, yaşanan bu lezyonların çocuklar için son derece ağrılı ve kaşınıtılı olabileceğini vurguluyor.

 

İlerleyen dönemlerde çocukların ağız içinde `Oral Aft` adı verilen ağız içi yaraların çocuklarda yutkunma zorluğu ve iştah kaybı yaşanabileceğini söyleyen Uzm. Dr. Namlı, açıklamasını söyle sürdürdü:

 

SEPTOMATİK TEDAVİLER UYGULUYORUZ

 

''Bu hastalığın ilerleyen zamanlarında yine boğazda kızarıklık, bademcikte ağrı,kulak ağrısı ve halsizlik yapabilmektedir.El-ayak-ağız sendromunun tedavisinde viral bir hastalık olduğu için septomatik tedaviler uygulamaktayız. Çocukların sıvı gıdalarla ve yumuşak gıdalarla beslenmesini istiyoruz.

 

Bu hastalıkta nelere karşı önlem almamız gerekiyor? En başta bu hastalıkta bizim hijyene çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuklarımızın kirli elleri ile ağızlarına, yüzlerine değmeden, ellerini sık sık yıkamaları gerekiyor. İkincisi hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunmalarını istemiyoruz. Üçüncüsü, eğer çocuğumuz okula gidiyorsa ve el-ayak-ağız hastalığı taşıyorsa, bu hastalığın kendiliğinden geçtiği tarih, yani 7-10 gün arası çocuğun okula gitmemesi gerekiyor. Özellikle 6 yaş altı çocuklarda ateşli havalelere yol açabiliyor. İlerleyen dönemlerde önlem alınmazsa, kalp-kas dokusunda `Miyokardit` dediğimiz tutulumlar, inflomasyonlara yol açabilir. Buna özellikle çok dikkat etmemiz gerekiyor.

 

Kahramanmaraş`ta ve diğer şehirlerimizde de bu hastalığa çok sık karşılaşıyoruz.''



Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi