Periton Diyalizi Hastaları 
Koronavirüsten Daha İyi Korunuyor!
Sağlık 16.12.2020 11:15:32 0

Periton Diyalizi Hastaları Koronavirüsten Daha İyi Korunuyor!

Koronavirüs sürecinde periton diyalizi tedavisinin avantajının bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, bu dönemde evde periton diyaliz tedavisi gören hastaların ken

Periton diyalizininuzun zamandır ülkemizde ve dünyada bir diyaliz yöntemi olarak kullanıldığını ifade eden Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, periton diyaliz tedavisine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.

 

Tıbbi açıdan sakıncalı bir durum olmadığı sürece tüm böbrek hastalarının periton diyalizi için uygun birer aday olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, "Özellikle diyaliz merkezine ulaşımda problemi olan veya yatağa bağımlı yaşlı hastalar ya da 0-5 yaş arası küçük çocuklar için periton diyalizi ilk tercihtir. Dolaşım yetersizliği, kalp yetmezliği veya damar giriş yolu problemleri nedeniyle hemodiyalizi tolere edemeyen hastalar ile hemodiyaliz ünitesine uzaklık nedeniyle erişimi olmayan hastalarda da periton diyalizi tercih edilmelidir. Benzer şekilde aktif çalışan hastalar, seyahat etmek, serbest ve bağımsız kalmak isteyen hastalar için de yine periton diyalizi daha uygun bir seçenek olacaktır." dedi.

Karın içerisinde geçirilmiş ameliyatlara bağlı yapışıklıklar, apse, fıtık ya da kolostomi olan hastalar ile divertikülit, ülseratif kolit veya iskemik kolit gibi iltihabi bağırsak hastalıkları olan kişilerin periton diyalizi tedavisine uygun olmadığını belirten Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, "Sosyal açıdan ise tedavi uyumsuzluğu, demans, kötü hijyen alışkanlığı ve ciddi psikotik hastalığı olan kişilerde de periton diyalizi tercih edilmemelidir." açıklamasında bulundu.

 

Periton diyalizinin en önemli aşaması hasta eğitimi
Başarılı bir periton diyaliz programının ilk ve en önemli aşamasının hasta eğitimi olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu şöyle konuştu: "Periton diyaliz tedavisi hasta ve/veya hasta yakınları tarafından evde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dolayısıyla tedaviyi uygulayan kişilerin prosedürler ve dikkat edilecek konular hakkında iyi bir şekilde eğitilmeleri tedavi başarısını ve uyumunu arttıracaktır. Bizim kendi ünitemizde de hastalar gerek diyaliz öncesi dönemde gerekse periton diyaliz tedavisine karar verdikleri andan itibaren yoğun bir eğitim programına alınmaktadır. Bu konuda çok tecrübeli olan periton hemşirelerimiz tarafından hastalarımıza doğru periton diyalizi prosedürleri, nasıl
hijyenik ve enfeksiyondan uzak bir şekilde diyaliz yapabilecekleri, uygun diyaliz ortamını nasıl sağlayabilecekleri, olası problemleri saptama ve sorunlarla baş etme, kendi kendine yeterli olabilme konularında detaylı ve kapsamlı bir eğitim verilmektedir."

 

Periton diyaliz tedavisi gören hastaların böbrek nakli olmalarında hiçbir sakınca olmadığına vurgu yapan Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, "Bu hastaların ameliyattan sonraki süreçleri ve operasyonun başarısı hemodiyaliz hastaları ile benzer hatta bazı açılardan daha başarılı olmaktadır. Biz biliyoruz ki periton diyalizi, hastanın kendi idrarını çok iyi bir şekilde korumaktadır. Yani hemodiyaliz tedavisine başlayan bir hastada aylar içerisinde tüm idrar dolayısıyla kalan böbrek fonksiyonu kaybolurken, periton diyaliziyle takip edilen hastalar, yıllar sonra dahi idrar miktarının bir kısmını koruyabilmektedir. Nakil öncesi dönemde bu bir avantaj oluşturur, çünkü vücutta daha az sıvı birikimi olacaktır. Benzer şekilde bazı çalışmalarda periton diyalizi tedavisi altındayken böbrek nakli yapılan hastalarda takılan böbreğin hemodiyaliz hastalarına göre daha erken dönemde çalışmaya başladığı gösterilmiştir." diye konuştu.

Periton diyalizi tedavisinin olmazsa olmazının hijyen olduğuna özellikle dikkat çeken Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu şöyle devam etti: "Hijyenin sağlanamadığı durumlarda periton diyalizi yapılması uygun değildir. Periton diyalizinde ancak hijyen kurallarına dikkat edildiği takdirde sağlıklı ve uzun süreli bir tedavi mümkündür. Burada hijyenden kastedilen hem genel olarak kişisel hijyen hem de diyalizin yapıldığı ortam ve diyaliz prosedürleri sırasında izlenmesi gereken basit hijyen kurallarıdır. Aslında tüm bu kurallar günümüzde koronavirüs salgını nedeniyle uyulması gereken önlemler ile benzerdir. İşlem esnasında maske takılması ve el yıkanması gibi… Bu arada koronavirüs salgını sırasında periton diyaliz tedavisinin önemi ve avantajı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Bu dönemde evde diyaliz tedavisi gören hastalar kendilerini daha etkin bir şekilde izole edebildiklerinden, hastane ve diyaliz merkezi gibi kalabalık ortamlardan uzak kalabildiklerinden, tedavilerinde aksama olmaksızın çok daha iyi bir şekilde korunmuşlar ve koronavirüse yakalanma oranlarının daha düşük olduğu gözlenmiştir."

 

Periton diyalizi sonrası böbrek nakli olan hastaların sosyal ve iş hayatına dönme sürelerinin genel olarak hiç diyaliz almadan veya hemodiyaliz sonrası böbrek nakli olan hastalardan farklı olmadığına değinen Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, "Böbrek nakli ameliyatından sonra normal koşullarda hastalar bir hafta süreyle hastanede takip edilirler. Ardından eve taburcu olan hastalar, bu dönemde ağır olmayan fiziksel aktivitelerde bulunabilir, mesela günde yarım saat yürüyüş yapabilir. Ameliyattan yaklaşık 3 ay sonra tamamen iyileşmiş olarak normal fiziksel ve iş hayatlarına dönebilirler. Bu dönemde özellikle ilk 3 ay içerisinde artan enfeksiyon riski nedeniyle hastaların kalabalık ortamlara girmekten kaçınmaları ve eve ziyaretçi kabul etmemeleri önerilir. Mecburen kalabalık ortama girilen durumlarda mutlaka maske takılmalıdır." açıklamasında bulundu.

 

Periton diyalizi tedavisinde hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmeli
Periton diyaliz tedavisinin başarılı bir şekilde sürmesinin iyi bir hasta eğitimi ve hijyen kurallarına mutlak uyulması ile mümkün olacağını belirten Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok önemli bir diğer nokta ise hastanın periton diyaliz ünitesi ile iyi bir iletişim ve bağlantı halinde olmasıdır. Hasta, en ufak bir problem veya şüphede kaldığı durumlarda üniteye rahatça ulaşarak destek alabilmelidir. Bizim periton diyaliz tedavisinde başarımızı azaltan ve en çekindiğimiz konu ise karın içi zarının iltihabı yani peritonit dediğimiz tablodur. Bunun da yine en sık nedeni hijyen kurallarına riayet etmemektir. Maalesef bazı hastalarımızı peritonit nedeniyle hemodiyalize geçirmek zorunda kalıyoruz ve bunların bir kısmı istedikleri halde periton diyalizine geri dönemiyorlar."

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleşti...

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin...

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle...

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Ol...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

21.8° / 11.9°

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tanıtıldı

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman temizliği

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek Onikişubat Belediyesi’nden

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle Hizmete Hazırlanıyor

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etkinliği’

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademisi Başladı

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi