Kronik Kalp Hastalığı olan kişiler mevcut tedavisini COVID-19 döneminde aksatmamalı

Kronik Kalp Hastalığı olan kişiler mevcut tedavisini COVID-19 döneminde aksatmamalı

COVID-19 süresinde kronik rahatsızlığa sahip olan hastaların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, bu hasta gruplarının daha fazla risk altında olduğunu belirten Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Enis Koçak önemli görüşler paylaştı.

Ülkemizde en sık görülen kronik kalp hastalıkları, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği, hipertansiyon ve aritmi. COVID-19 nedeniyle kronik kalp rahatsızlığı olan hastaların semptomlarının takibi, ilaç dozlarını ve ilaç dozlarının yan etkilerini izlenme sorunu ortaya çıkabilir.

 

Kronik kalp hastalığı olan kişiler mevcut tedavisini COVID-19 döneminde de sürdürmeli

Salgın nedeniyle hastanın doktorları ile iletişiminin azalmasıyla psikolojik olarak rahatlamada azalma oluşabileceğini söyleyen Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Enis Koçak, sözlerine şunları ekledi: "Kronik kalp hastalığı olan hastalar mevcut tedavisini COVID-19 döneminde aksatmamalılar. Eğer aksatırlarsa mevcut kronik kalp hastalığına bağlı semptomlar da artar. Kalp krizinde, inmede, ritim bozukluklarında, tansiyon yükselmelerinde ve maalesef ani ölümlerde artış olmaktadır. Bu nedenle hastalar sokağa çıkma yasağı gibi sebeplerle ilaçlarını temin için yakınlarından, belediyelerden ve sosyal derneklerden yardım alabilirler. Zaten raporlu ilaçlarını direkt olarak eczanelerden temin edebilmekteler."

 

Tedavinin devamlılığı için hasta yakınlarına düşen sorumluluklar

 

Tedavinin devamlılığı için bu dönemde hasta yakınlarına düşen sorumluluklar olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Enis Koçak: "Tedavinin devamlılığı için bu dönemde hasta yakınlarının, hastalarına ilaç temininde yardımcı olması gerekiyor. Ziyaretten daha ziyade telefon ile iletişim kurmalarını ve ziyaret gerekli ise ziyaretin kısa tutulmasını, bu sırada maske ve sosyal mesafenin korunmasını öneriyoruz."

 

Doktorlarla iletişim halinde olmaya devam edilmeli

Kronik kalp hastalıkları olan hastalara COVID-19 salgın döneminde sağlıklarını korumak için mecbur değil ise dışarı çıkmamaları, dışarı çıkmaları durumundaysa maske takmaları ve sosyal mesafeye dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunan Uzm. Dr. Enis Koçakönerilerine şöyle devam etti:"Eller sık sık sabun ile yıkanmalıdır. Yaşam alanları günde en az 3-4 defa havalandırılmalıdır. Uyku düzeni sağlanmalı ve sağlıklı beslenmeli, bol su tüketmeye özen gösterilmelidir.Kontroller yaptırılmalı ve doktorlar ile iletişim halinde olunmalıdır. Çok yoğun olmamak şartıyla egzersiz ve aktivite yapılmalıdır.Zorunlu olarak dışarı çıkılması durumunda ise kıyafetler eve dönünce hemen yıkanmalıdır. Bu dönemde hastalarda gelişebilecek herhangi bir komplikasyonda hemen doktorları ile iletişime geçilmesi gerekmektedir."

 



Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi