Kahramanmaraş Teknokent'tenKoronavirüs Teşhisinde ‘Yapay Zeka' Uygulaması

Kahramanmaraş Teknokent

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Teknokent Yönetici A.Ş. (Teknokent) bünyesinde geliştirilen ''yapay zeka ile radyoloji görüntüleme'' yazılımıyla akciğer tomografisi 1 saniyede taranarak teşhis konulabilecek

Gaziantep Milletvekili, Anestezi Doktoru Ali Muhittin Taşdoğan'ın koordinatörlüğünde, Radyolog Murat Yüce ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Ahmet Rıza Şahin tarafından uzmanlık altyapısı tasarlanan yapay zekâ uygulaması, Mert Solkıran ve Veysel Altay tarafından Kahramanmaraş Teknokent'tefaaliyet gösteren Marka-Sci bünyesinde çalışır hale getirildi.

Akciğer tomografilerinin seri şekilde taranıp yeni tip koronavirüsün daha hızlı tespit edilmesini amaçlayan ''yapay zeka ile radyoloji görüntüleme'' yazılımı binlerce normal akciğer tomografisi ile Ankara, İstanbul ve İzmir`den ulaşılabilen kovid pozitif tomografibulguları, bilim insanlarının yoğun çalışmaları sonucunda yapay zeka uygulamasına aktarıldı. Kahramanmaraş Teknokent'te çalışır hale getirilen uygulama hakkında sistemi geliştiren uzmanlar,tomografi sonuçlarının 1 saniyede okunarak yüzde 99,76 isabet oranıyla tanı koymada radyoloji uzmanlarının iş yükününönemli ölçüde hafifletileceğini belirttiler.

Koronavirüsle mücadelede erken tanı ve tedavinin önemine dikkat çeken Kahramanmaraş Teknokentte çalışan bilim insanları, yapay zekâ uygulamasının geliştirilmesinde katkı sağlayan KSÜ Rektörü ve Kahramanmaraş Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Niyazi Can'a, Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş'e ve Teknokent çalışanlarına teşekkürlerini ifade ettiler.

Konu ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Niyazi Can, "Üniversitemiz Kahramanmaraş Teknokent bünyesinde yapay zeka destekli geliştirilen bu uygulama radyoloji uzmanlarına tanı koymada yardımcı olmakta, sonuçları çok hızlı bir şekilde vermektedir. Doğrulama testini hızlı bir şekilde yaparak hastalığı hemen teşhis eden bu yazılımla birlikte yaşanan zaman kayıpları ortadan kalkacaktır. Bilindiği gibi Kovid-19 salgınının teşhisinde hız, çok büyük bir önem arz etmektedir. Yapılan testler bazı durumlarda uzun süreler almaktadır. Bu süreçte hastalardaki test sonucu pozitif ise bir an önce izole edilip tedaviye başlanılması gerekir; değilse hastanede bekleme süresi hem hasta, hem de hastane için istenmeyen bir durumdur. İşte bu uygulama, özellikle laboratuvar imkanlarının kısıtlı olduğu yerlerde tomografi kullanılarak hastanın virüse enfekte olup olmadığını hızlı bir şekilde tespit etmekte, temas oranlarını da azaltmaktadır. Dolayısıyla bu sistemin Kovid-19 ile mücadeleye çok önemli bir katkı sağlayacağınainanıyorum." şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mahit Güneş de yapay zekanın dünyada artık birçok alanda kullanılmaya başlandığını, tıp alanında kullanılmasıyla da sağlık açısından büyük kolaylıklar elde edilebileceğini belirterek Teknokent bünyesinde gerçekleştirdikleri bu çalışmadan dolayı bilim ekibine teşekkür etti.

Uygulamayı geliştiren bilim ekibi üyelerinden KSÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Rıza Şahin ise geliştirdikleri bu uygulama ile doktorların yükünün büyük oranda azalacağını ifade ederek, "Yapay zeka zeminine oturtarak uyguladığımız bu sistem şu anda 0,24 saniyede yüzde 99.76 oranında doğru sonucu veriyor. Dünyadaki benzer uygulamalara baktığımızda bu hızda bu oranda doğru sonucu veren en iyi sistemin bizim geliştirdiğimiz sistem olduğunu söyleyebiliriz." dedi.



SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne Başvurular Başladı!
Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gazilerle Bir Araya Geldi
Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev Başındayız”
Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı
Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"
Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sınavında Büyük Başarı
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Tedbiri
Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş ziyaret etti
Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’ kursu başlıyor
Geben Vadisi Artık Milli Park!
Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle Yerini Aldı
Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz Kamaştırdı
Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspor’a Tebrik Mesajı
Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğunu Dev Ekranda Sporseverlerle Buluşturdu
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi