Göksun 2. Elma Çalıştayı Düzenlendi

Göksun 2. Elma Çalıştayı Düzenlendi

Elmacılığın geliştirilmesi, üretim ve depolamanın daha bilimsel temellerde yapılması ve Göksun elmacılığının tanıtılması amacıylaDOĞAKA koordinasyonunda, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Göksun Kaymakamlığı, Göksun Belediye Başkanlığı ve Göksun İlçe

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Göksun Meslek Yüksek Okulu Arslanbey Konferans Salonu'nda düzenlenen çalıştay ile irili ufaklı 1400 elma üreticisi ve toplam 5500 ton kapasiteli 3 adet soğuk hava deposu bulunan Göksun ilçesi elmacılığı ele alınmıştır.

            Çoğu elma üreticisi olmak üzere yaklaşık 250 kişinin katılım sağladığı çalıştayın açılış konuşmalarını Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Sn. Mustafa Bozkurt, DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fatih Kıllı, Göksun Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın ve Göksun Kaymakamı Cengiz Ayhan yapmışlardır.

            Oturum Başkanlığını Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Hasan Değirmenci'nin yaptığı çalıştayda ilk sunumu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı Sn. Mehmet Sığırcı gerçekleştirdi. Elmacılığın ülkemiz için önemi ve devlet destekleri hakkında bilgiler veren Sığırcı, yeni başlayacak mazot, fidan desteği ve küçük aile işletmesi desteklerini de anlattı. Çalıştayın ikinci sunumunu gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hatice Dumanoğlu, elmada çeşidin önemini ve ihracat yapabilmek için dünyanın talep ettiği yeni çeşitlerin de üretilmesi gerektiğini vurguladı. Elmacıların birlik olarak daha modern ve daha bilimsel üretim yapabileceklerine de değinen Dumanoğlu, elma yetiştiriciliğinde Dünyadaki en son teknolojik uygulamaları çiftçilere tanıttı. Çalıştayın son sunumunu Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Saltalı gerçekleştirdi. Yıllar boyunca bölgenin toprağını analiz ederek özellikle elmacılık için hangi bölgelerin uygun olduğunu araştırdığını belirten Saltalı, özellikle gübreleme konusunda değerli bilgiler verdi. Ayrıca yanlış yer seçimini önlemek amacıyla, 5 dekar ve üzeri kapama elma bahçesi kuracak çiftçiler için Göksun'a gelerek toprağı analiz edebileceğini de çiftçilere anlattı. Çalıştayın son bölümünde, çiftçilerin soruları yanıtlanarak, Göksun'un elmacılıktaki Pazar sorunu için çözüm önerileri dile getirildi.

            Konuşmacılara plaket ve teşekkür belgesi takdiminin ardından çalıştay sona erdi.



TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi
“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı
KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi
Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kiralama İşlemi 15 Mayıs’ta Başlayacak
Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı
Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu oldu
Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiriliyor
Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi