“Ceviz Festivali Gelenekselleşmeli”
Gündem 22.10.2015 12:53:16 0

“Ceviz Festivali Gelenekselleşmeli”

Çağlayanceritli çiftçilerin ilgi gösterdiği 1. Ceviz Çalıştayı, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, DOĞAKA yetkilileri, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu ve diğer protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleşti.

Ceviz Festivali'ni gelenekselleştirmek istediklerini belirten Çağlayancerit Kaymakamı Hasan Gümüşçüoğlu, "Çağlayancerit İlçemiz ve köylerimizde yaklaşık 10.000 dekar meyve veren ceviz bahçemiz bulunmaktadır. Bu bahçelerimizden yılda 10"12 bin ton civarında ceviz üretilmekte ve herhangi bir Pazarlama sorunuyla karşılaşılmamaktadır. 2010 yılında 10.000 adet, 2011 yılında 15"20.000 adet, 2013 yılında 5000 adet ceviz fidanı dikilmiştir. Bölgede yoğun olarak yetiştirilen Çağlayancerit cevizi ilçedeki çiftçiler tarafından yıllar yılı yetiştirilmekte ve Kahramanmaraş bölgesinde bilinen ve istenen bir cevizdir. İlçenin tarımında ve ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Çağlayancerit cevizi olarak bildiğimiz Maraş"18 cevizinin meyve kalitesi bakımından son derece üstün özelliklere sahip bir cevizdir. İnce kabuklu, boyut olarak büyük, meyve iç ağırlığı olarak diğer yerli ve yabancı ceviz çeşitlerine göre daha kaliteli ve iç rengi beyaz olması tadının güzel olması sebebiyle Türkiye'nin her yerinde Çağlayancerit cevizi meşhurdur." dedi.

Çağlayancerit cevizinin verim gücüne değinen Gümüşçüoğlu, "İlçemizde 10"15 yaşına gelen bir ağacımızdan 2500 ile 5000 adet arasında ceviz elde edilmektedir. 35 yaşındaki ceviz ağacından 10.000 adet ceviz meyvesi alınmaktadır. Bu da Çağlayancerit cevizimizin ne kadar verimli olduğunu göstermektedir. İlçemizin cevizdeki gelişimi bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir. İnşallah değerli hocalarımızın ve üreticilerimizin bundan sonraki yapacağı çalışmalarla cevizimiz daha üst noktalara gelecektir.
Çağlayancerit cevizimiz İyi bir besin maddesi olması yanında A, E, C, B1 ve B2 vitaminleri bulunmakta, kolesterolü dengelemekte safra taşı ve kalp damar sertliğini önlemektedir. Bu yararları yanında önemle bahsetmemiz gereken insan beyninin ihtiyacı olan omega 3 ve Gümüş iyonunu ihtiva eden tek meyve cevizdir. Bu özelliğinden dolayı mutlaka her gün 2"4 adet ceviz yemeli ve çocuklarımıza da ceviz yedirmeyi ihmal etmemeliyiz." dedi.

Türkiye ortalamasının iki katından fazla verimi, son yıllarda kurulan modern bahçeleri ile 2014 yılı verileri göre Kahramanmaraş'ın yüzde 68'ini Türkiye'nin ise yüzde 2,3 ceviz ihtiyacını karşılayan Çağlayancerit, bu değerleri yükseltmek için gerekli adımları atmaya başladı. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ), İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çağlayancerit Belediyesi tarafından düzenlenen Çağlayancerit Ceviz Çalıştayı, geniş katılımla gerçekleşti. Ceviz üretiminin iyileşmesi ve verimli ceviz ağaçlarını üretilmesi için insanları bilinçlendirme amacıyla yapılan çalıştay, Çağlayancerit halkının yoğun katılımı ile gerçekleşti. Açılış konuşmaları ile başlayan Çağlayancerit Ceviz Çalıştayı, Ceviz Hastalıkları ve Zararları ile Mücadele, Ceviz Yetiştiriciliğinin Sorunları ve Çözüm önerileri konulu panellerle devam etti. Devamında ise Doç. Dr. Mehmet Sütyemez, Ceviz Magazini ve Ceviz Yetiştiriciliği konulu bur sunum yaparak vatandaşları ve yetkilileri bu konuda bilinçlendirdi. Geniş çaplı yapılan bu sunumda vatandaşları yanlış bildikleri birçok konuda aydınlatan Sütyemez, yanlış yetiştiricilik konusunda açıklamalarda bulundu.

Bölgelerin gelişmesi için gerekli projeler gerçekleştirdiklerini ifade eden DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız, "DOĞAKA olarak amacımız ulusal kalkınma planımızın yerel ölçekte bölge planımızla beraber bölgemizi geleceğe hazırlarken gerek planlama çalışmaları gerek sahip olduğumuz mali desteklerle bölgemizin gelişmesini kalkınması hedefliyor. Bu bağlamda faaliyetlerimize hızla devam ediyoruz. Elbette her ilçemizin öne çıkan sektörlerinde eğilebilmek bu sektörlerde ki boşlukları analizler ederek hızlandırabilmek adına bu sektördeki yatırımların arttırılabilmesi, bilincin oluşturulabilmesi farkındalıkla beraber toplam sinerjiyle kamu kurumlarının özel sektörün ve sivil toplum örgütlerinin hep beraber hareket etmesiyle bölgemize farklı anlamlarda kalkınmasına destek verir. Proje değerimiz 2 milyon TL'yi geçmiş bulunmaktadır. Elbette Çağlayancerit ilçemize hizmet etmeyi gönülden isterken bu bağlamda projelerimizin daha da artarak işbirlikçiliğimizin daha da güçlenmesini ümit ediyorum. Ceviz sektörüne baktığımız zaman 2015 yılında tamamladığımız 2016 yılında faaliyete geçecektir" dedi.

"ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ TESCİLLENMİŞTİR"

DOĞAKA genel sekreterinin ardından kürsüye çıkan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş cevizinin tescillendiğini ve her geçen gün de kaliteyi arttırarak devam ettiğini söyledi. Emiralioğlu, "Kahramanmaraş cevizi üniversitenin yaptığı çalışmalar sonucunda tespit edilip kültüre alınmış bir üründür. Kültüre alınan bu ceviz çeşidi geçmişte kalaycı, kemal aşısı veya Çağlayancerit cevizi olarak bilinen ceviz tipi kalite ve verim bakımından yöre halkı tarafından beğenilip ön plana çıkarılmıştır. Bölgede ki ceviz ağaçları bu beğenilen cevizlerle aşılanarak tüm cevizlerin birbirine benzer cevizler haline getirilmesi, bölge halkı tarafından bir seçme çalışması yapılmaya başlamış durumdaydı. Daha sonra da Kemallı ve Çağlayancerit ismi ile tüm Türkiye'ye ünü gitmiştir. Çağlayancerit cevizi adı ve lezzetiyle Türkiye genelinde önemli bir yer ediniyor. Ülkemizin bir çok kesiminde de dikimi yapılan ceviz çeşitleri arasında yer alıyor. Kahramanmaraş'ta 800'e bin 800 rakım arasında ceviz başarı ile yetiştiriliyor. Kemallı'da artık bir ceviz ormanı oluşmuş durumda. İnsanların köyde ki işçilerimizin tüm işi gücü ceviz olmuş durumda" şeklinde konuştu.

"CEVİZ ÜRETİMİNİN ARTMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ"

Düzenlenen çalıştayda konuşan Çağlayancerit Belediye Başkanı Üzeyir Kızılseki, cevizin Çağlayancerit'e gelişinden bahsetti. Ceviz üretiminin artması için ellerinden geleni yaptıklarını ve yapacaklarını söylen Kızılseki, sözlerine şu şekilde devam etti: "Kahramanmaraş'ta İbrahim amcanın ilk aşılama çalışmasıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Ceviz Çağlayancerit'e aşılama yoluyla kazandırılmıştır. Bertiz bölgesi ve Çağlayancerit üretim olarak belirli bir aşamaya gelmiştir. Çağlayancerit cevizi bir marka haline gelmiştir. Bu çalıştayda Çağlayanceritli ceviz üreticilerimizin güzel bir kazanç elde etmesini temenni ediyorum. Bundan sonra ki aşamada da cevizin ilçemizde üretilip, kurutulup, kırılıp, paketlenip tüm Türkiye'ye tüm Dünya'ya ihracatını yapmayı hedefliyoruz bunun içinde gerekli çalışmaları yapıyoruz" (SAFA GAYRET)

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İ...

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevk...

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleşti...

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin...

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle...

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Ol...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Düğünde buzağı hediye edildi

Pazarcık Belediyesi İle Özel Sular Akademi Hastane...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

24.3° / 10.7°

TYB Kahramanmaraş Şubesi tarafından “Batılılaşma İhaneti’ni Yeniden Okumak” Programı Düzenledi

Kahramanmaraş’ın ilk elektrikli otobüslerinin sevkiyatı başladı

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tanıtıldı

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman temizliği

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek Onikişubat Belediyesi’nden

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle Hizmete Hazırlanıyor

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etkinliği’

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki