Tekerlekli sandalyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

Tekerlekli sandalyede geldiği hastaneden yürüyerek çıktı

Kahramanmaraş`ta bir yıl önce geçirdiği ameliyatın ardından yürüme yeteneğini kaybeden Ayfer Saygaz, tekerlekli sandalyeyle geldiği hastaneden yürüyerek taburcu oldu.

Merkez Dulkadiroğlu ilçesi Düzbağ Mahallesi`nde ailesiyle yaşayan 30 yaşındakı Saygaz, geçen yıl kusma şikayetiyle başvurduğu hastanede yapılan ameliyatın ardından bir daha ayağa kalkamadı.

Annesinin yardımıyla sürekli kucakta ya da sandalyede taşınan Saygaz, Necip Fazıl Şehir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde gördüğü bir yıllık tedavinin ardından el ve ayak fonksiyonlarını yeniden kazandı.

Saygaz`ın doktoru Ejder Berk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanın yaklaşık 4 ay önce annesinin kucağında ağrılı ve hareket kısıtlamaları ileri derecede olan bir pozisyonda kendilerine geldiğini anımsattı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Nöroloji Bölümünde duyu ve motor sinir hücrelerini tutan beyin hastalığı teşhisiyle merkeze geldiğini anlatan Berk, hastalığın sinsi ve ilerleyici bir özelliği olduğuna işaret etti.

Saygaz`ı yatağa bağlayan durumun geçirdiği ameliyat ile bir ilgisi olmadığını aktaran Berk,  Ayfer`in geçirdiği ağır travmalar, ameliyat ve hastanede kaldığı süreçte hastalığının ilerlerdiği yönünde ciddi bir algıya sahip olduğunu belirtti. 

Rahatsızlığın kas erimesi, güçsüzlük ve sinir hücrelerinin tutumuyla seyrettiğine işaret eden Berk, ''Eğer günlük bakım ve aktivitelerine özen gösterilirse hem hastalığın ilerlemesi önlenebilir hem de günlük bakım ve ihtiyaçlarda ailenin yükü hafifletilebilir'' dedi.

Saygaz`ı uygulanan toplam 30 seanslık programın ardından hastanın tedaviye olumlu cevap vererek kendine geldiğini ifade ederek, tedavinin ardından taburcu ettikleri hastanın yakınlarının eğitimli ve bilinçli olmasının önemine değindi.

Fizyoterapist Ali Tümkaya da kendilerine tekerlekli sandalyede iki büklüm halde gelen Ayfer`in medikal tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları neticesinde el ve ayak fonksiyonlarını yeniden kazanmasını sağladıklarını söyledi.

Anne Ümmü Saygaz, Fizyoterapist Ali Tümkaya`nın uyguladığı tedaviyle kızının bir yıl aradan sonra ilk defa kendi başına ayağa kalkıp yürümeye başladığını söyledi.(AA)



Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi