``Güneş Işığının Azı Karar, Çoğu Zarar``

``Güneş Işığının Azı Karar, Çoğu Zarar``

Necip Fazıl Şehir Devlet Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzman Hekimlerinden Yasemin Akman mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının ve güneş ışınlarının cildimize etkilerini Yorum Gazetesine anlattı.

Güneş ışınlarının insan sağlığı üzerinde faydalı etkileri olduğunu söyleyen Akman, "Güneşin deri üzerindeki etkileri içerdiği ultraviole ışınları nedeni ile olur. Ultraviole ışınların insan sağlığı ve deri üzerinde çok önemli etkileri bulunur. Vücutta D vitaminin üretilmesi için güneş ışığı şarttır. Aynı zamanda vücudun mikroplarla savaşmasına yardım ederken bazı deri hastalıklarının tedavisinde de güneş gereklidir."dedi.

Güneş ışınlarının deri üzerinde zararlı etkilerine değinen Uzm. Dr. Yasemin Akman, Güneş ışınlarına uzun ve sık maruz kalanlarda kısa dönemde güneş yanığı oluşabileceğini, uzun dönemde ise ciltte lekelenmeler, cilt kanseri ve foto yaşlanma yani güneşe bağlı erken yaşlanmaya yol açabileceğini söyledi.

Güneşten korunmak için Burun-kulak, yüz bölgesinin kapatılmasını gerekliliğine değinen Akman, Güneşten koruyucu kremler kullanmanın yanında geniş şapkalar ve şemsiyeler, pamuklu giysiler ve güneş gözlüğü kullanmaya özen gösterilmeli ve gerekmedikçe güneşin yoğun hissedildiği 11 ile 15 saatleri arasında dışarı çıkılmamalı." dedi.

Güneş koruyucu ürünler seçerken dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Akman, Güneş koruyucular her cilde uygun olmayabilir, bu sebeple bir dermatoloji uzmanı gözetiminde kullanılması öneriyoruz. Bununla beraber güneşten koruyucu ürünlerin içeriğindeki maddelere karşı kişinin alerjisi olup olmadığını da önemlidir. Hem ultraviole A hem ultraviole B ışınlarına karşı koruyan güneş koruyucuları tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Cildimiz dünyaya açılan kapımız sözleri ile devam eden Akman, "Cildimize özen göstermek, vücudumuza özen göstermekle eşdeğerdir. Bu sebeple cildimizi güneşten korumak için gereken tüm özeni göstermeliyiz. Yazın Güneşin ve sıcağın kuruttuğu, yıprattığı cildimizi nemlendirmek, cildimizi kurutacak ürünlerden uzak durmak ve güneşten korumak gerek." dedi.

Güneş yanıklarında dikkat çeken Akman, Hafif yanık durumlarında soğuk su ile bölge soğutulmalı ve kesinlikle diş macunu yoğurt gibi yöntemler uygulanmamalıdır. Bol sıvı alımı ve yatak istirahati ile sıcakların bu tip zararları atlatılabilirken şiddetli olgularda derhal sağlık kurumlarına başvurulması gerektiğini söyledi. (SİBEL ATICI)



SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne Başvurular Başladı!
Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gazilerle Bir Araya Geldi
Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev Başındayız”
Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı
Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"
Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sınavında Büyük Başarı
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Tedbiri
Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş ziyaret etti
Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’ kursu başlıyor
Geben Vadisi Artık Milli Park!
Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle Yerini Aldı
Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz Kamaştırdı
Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspor’a Tebrik Mesajı
Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğunu Dev Ekranda Sporseverlerle Buluşturdu
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi