Kahramanmaraş Dosyası 33
Gündem 9.02.2015 15:17:19 0

Kahramanmaraş Dosyası 33

Gördüğüm öyle işler ve hâlâ da var olduğuna inandığım öyle uygulamalar vardır ki bunlar ve benzerleri ülkenin iflah olmamasının baş sebepleridir. Bu işler ta eskilerden beri dün de vardı bugün de vardır. Günde toplam çalışma süresi iki saati bulmayan kişiler, gecesini gündüzüne katan, yönetim sorumluluğu bulunan kişilerle nerede ki aynı maaşı alırlar. Söz konusu işler arasında en küçüğü denilebileceklerden bir tanesi, birim amirini sabah evinden alıp işine getiren, gidiyorsa öğleyin evine götürüp tekrar mesaiye getirdikten sonra bir de akşam evine götürmektir. İşte böyle bir görevde bulunan kişi; "Ben bu parayı hak ettim mi?" diye kendisine verilen işi ve kendi durumunu sorgulayacağı yerde kalkar bir de size hakkını helal etmediğini söylerse buna ne demek gerekir? Nasıl bir iştir bu? İş arayanların, özellikle belediyede çalışmak istemesinin başka bir sebebi mi var?

İşin başka bir ilginç tarafı ise birebir bu işi yaşayan yöneticiler de yaşanılan bu yanlışlığı ya göremiyorlar ya da gördükleri halde çare düşünemiyorlar/düşünmüyorlar. Hemen her kurumda buna benzer uygulamalar vardır. İşi gereği, sürekli yerinde bulunması gereken sorumluların ikisini, üçünü bir araya getirip aynı arabayla götürüp getirmek üzere havuz sistemi üzerinden bir düzenleme yapmak bu kadar zor mudur? Ama buna kimse razı olmaz, çünkü onlara göre makam zedelenir! Arabasız, kapısını açan şoförsüz olur mu hiç? Bu kadar ağır yükü bu ülke nasıl kaldırabiliyor doğrusu çok şaşıyorum! Bu israf değil midir, bu beytülmal değil midir?

Geçenlerde, çocukları Amerika'da yüksek lisans yapan bir yakınım; "Çocukları burada tutamıyorum, gelmişlerdi tekrar gidiyorlar." dedi. Sebebini de ;"Orada profesör de bizimle beraber toplu taşıma aracına biniyor, kantinden çayını kendisi alıyor, devlet bunlara araç tahsis etmiyor, hizmetlerine görevlendirme yapmıyor, adamlar da bunu doğal ve doğru buluyorlar, bizde öyle mi, bizim ülkemizde haksızlık almış başını gidiyor' diyorlar!" dedi. Gerçekten bizde öyle mi?

Daha, çok yakın bir zamanda, sözüne güvenip saygı duyduğum birisi, şahit olduğu bir olayı; "Yetkili birisinin yanındaydım, annesi telefon etti, ‘Oğlum, saat 2'de (on dört) arabayı gönder de beni falanca yere götürsün.' demiş. " diyerek o kişinin emrine verilen kiralık da olsa aracın nelere ve kimlere hizmet ettiğini anlattı. Daha bunlar ne ki, bunlara rahmet okutturacak daha çok uygulamalar var bu ülkede! Evine, saat 09.00-10.00 arasında sıcak ekmek gönderenden maydanoz gönderene kadar devletin arabasını koşturanları duydum. İşin en acı tarafı da bu kişilerin, yanlış yaptıkları işleri, kendileri için hak olarak görmeleridir. İşin acı ve daha üzücü bir tarafı da kendilerinin yaptıklarını örtmek için dürüst davrananları "geçimsiz, iş bitirmez" diye yaftalamalarıdır. Halk arasından bazılarının da bu yanlışlıklara ; "Yönetici dediğin adam, hem yemeli hem de iş yapmalı !" sözleriyle destek vermeleri işi kontrol edilemez hâle getirmektedir.

Personel tarafından işlenen yanlışlıklar elbette ki bunlarla sınırlı değil, ben, duyduklarımdan sadece bir örnek verdim. Burada şunu söylemem gerekir ki, amiri ile memuru ile her kademede çalışanlar, eğer hak ve hukuka bağlı kalarak sadece kendi işlerini yapsalar bu ülke, hem de çok kısa zamanda bir Dünya Devleti olur. Bu söz kesinlikle abartılı değildir. Yasa ve yönetmeliklerle çalışanlara verilen hakların yerine getirilmesiyle de devlet bütçesinde bir gedik açılmaz ve en ufak bir olumsuzluk yaşanmaz. Biz, toplum olarak yaptığımız işleri, olumlu ya da olumsuz, abartılı yapmayı seviyoruz. Tasarrufa riayet edilse, bir de kayırmacılık olmasa bakın bakalım o zaman bu milleti kim tutabiliyor!

Burada Kahramanmaraş Belediyesi'nde gördüğüm, başka kurumlarda da bugün itibarıyla olup olmadığını bilmediğim bir uygulama hatası daha vardı ki; yasa gereği, personele öğle yemeği vermek gerektiği halde bizim zamanımıza kadar bu işe teşebbüs bile edilmemiş olmasıydı. Konuyu Başkan Bey'e ileten arkadaşlar olumlu cevap almışlardı. Bu talep yerine getirildiğinde hem yasal bir yükümlülük yerine getirilmiş, hem zar zor geçinen personele ekonomik destek verilmiş, hem de mesai verimliği sağlanmış olacaktır. 

O gün için Başkan Bey, herhalde belediye olarak bu işi kaldıramayacağımızı düşünüyordu ki bu yemek işini ihale etmek istiyordu. Ben de ihale etmeyelim, Aşevinde bu işi biz yapalım diyordum. Başkan Bey bu düşünceyle işi ihale etmekte kararlıydı ve ihale etti.

Başkan, ihaleyi alan firma ya da kişinin bu işi yürütemeyeceği duyumları almış olabilir veya kendisi o kanaate varmış olabilir ki, kısa bir süre sonra ihaleyi iptal etti. Üç defa yemek ihalesi yapıldı, üçünde de sonradan ihale iptal edildi. Üçüncü iptalden sonra ben, tekrar; bu işi Aşevinde, mevcut çalışanlarla yapabileceğimizi söyledim. Üç kere iptal edilen ihaleden sonra kendisi de bu işten herhalde sıkıldı ki nihayet bana ; "Ne yaparsan yap." dedi.

Belediye olarak ihtiyaç sahipleri için zaten aşevi açmıştık ve orada hizmet alımı yöntemiyle eleman çalıştırıyorduk. Aynı kadro ile o ihaleyi alacaklardan daha kaliteli ve daha ucuza yemek çıkaracağımızı biliyordum. Yemek parasının tamamı zaten bütçeden ödenemiyor, yasada öngörülen miktardan fazlaya mal olan yemek bedelinin üstü görevliden tahsil edilmektedir. Hâl böyle olunca yani üretici arada olmayınca maliyet fiyatı düşmüş olacak, dolayısıyla personel, bütçeden ödenen miktarın üzerine ya daha az para ödemiş olacak ya da başa baş denk gelecektir. O günden beri personele yemek verme işi devam etmektedir. Şimdi yeni belediye binası bünyesinde daha rahat bir ortamda öğle yemeği çıkmaktadır. Yeni yerini görmedim, o yüzden mekân olarak nasıl bilmiyorum ama devam ettiğini biliyorum.

Yönetici, sorumluluğu altındaki iş hacmini ve çalışanların mevcut kapasitesini bilmek zorundadır. Bu iki durum yani iş hacmi ve kapasite arası gayet dengeli olmalıdır ki iyi bir performans yakalanmış olsun. Eğer bu ikisi arasında denge kurulamazsa yani kapasiteye göre iş hacmi bulunmazsa çalışanlar, iş üretmeden ücret almış olacaklardır ki bu durumda kamu zarara uğratılmış olur. Eğer kapasiteden büyük iş hacmi kurulursa, bu sefer de çalışanlara haksızlık edilmiş olur. Ayrıca verim ve kalitenin düşmesine kapı aralanmış olacaktır.

Biz, mevcut kapasitenin fizibilitesini yaptığımız ve bildiğimiz için personele öğle yemeği çıkarmada ısrarcı oluyorduk. Elhamdülillah, Rabbim bizi utandırmadı. İlk defa böyle bir iş gerçekleştirildiği halde hiçbir aksama ve düzensizlik de yaşanmadı.

Büyük şehirlerde yıllardan beri yapılan bu iş, maalesef taşrada zor işleme konulmaktadır. Hâlbuki yasa hak tanımışsa yetkili bu sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır. Herkesin kendine göre bir savunması olur ancak hak ihlalinin savunması asla söz konusu olamaz. Haklar verilmediği zaman bahanelere kapı aralanmış olur, bu da doğru bir davranış değildir. Her nedense genellikle çoğu yöneticiler, bir tarafta israfın önüne geçemezlerken diğer taraftan da bu tür yanlış uygulamalarla tasarruf etmeye kalkışırlar. Hak ihlali yapılarak ya da haklar korunmadan tasarruf elde edilemez, onun adı tasarruf olamaz, olsa olsa bu davranışın adı dediğim gibi hak ihlali olur.

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler P...

Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu gelec...

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluşt...

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda ...

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalı...

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sek...

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti

Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş ...

Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yak...

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Kadın Emeği Festivalle Taçlandı

Başkan Toptaş’tan 48 spor kulübüne 1,5 milyon TL’l...

“7 Güzel Adam” Sahne Alıyor

Büyükşehir’in YKS Kampı Gençleri Bekliyor!

Yedikuyular’a Haftanın Her Günü Toplu Taşıma Sefer...

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genel...

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şah...

Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliğinin Sembolü Kİ...

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştir...

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü...

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırı...

Büyükşehir’in Tiyatro Okulu ‘Sahne Maraş’ Perde Di...

İhtisas Akademi Açılış Lansmanı ve Dersi KSÜ’de Ge...

KSÜ’de 5. Geleneksel Türk Halk Müziği Konseri Düze...

Kahramanmaraş’ın ihracatı 1 milyar 128 milyon dola...

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4...

Yedikuyular’a Otobüs Seferleri Başlıyor!

KİPAŞ Holding’e Platin Global 100 Ödülleri’nde Pre...

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Olimpiyatlarda yarışacak tek takım

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapıl...

KSÜ’de Vefatının 550. Yılında Ali Kuşçu Anıldı

Halil Altun, Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkan...

ENDES’le Özel Gereksinimli 20 Vatandaşın İstihdamı...

Ünal Ateş " Aile hekimlerine yapılanlar asla kabul...

Aslan Yüzgeç Protokol Müdürü Oldu!

O firma çalışmaları karda bile aksatmadı

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs ...

Afşin’de Yeşilçam Şarkılarıyla Nostalji Rüzgarı Es...

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış la...

Türkiye Offroad Şampiyonası Sezon Finali Kahramanm...

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hız...

Vefatının 102. Yılında Sütçü İmam, KSÜ’de dualarla...

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyon...

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boy...

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşat...

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı...

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Y...

20.1° / 14.5°

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretleri

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesajı

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genelinde operasyonlar

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şahıslar yakalandı

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"