Kayıp Çizgili Sırtlan Aranıyor

Kayıp Çizgili Sırtlan Aranıyor

Adıyaman`da yakalandıktan sonra takılan uydu takipli telemetri cihazıyla 10 aydır izlenen, son olarak Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesinde görüldükten sonra kaybolan çizgili sırtlanın bulunması için çalışma başlatıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsünün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, çizgili sırtlana yaklaşık 10 ay önce uydu takipli telemetri cihazı takıldı. 

Cihaz sayesinde izlenen sırtlandan gelen sinyal 20 gün önce kesildi. Son olarak Kahramanmaraş`ın Pazarcık ilçesinde görülen hayvanın bulunması için başlatılan çalışmalar sürdürülüyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hacı Kalınkütük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sırtlandan en son Narlı kırsalında sinyal aldıklarını söyledi.

Telemetri cihazının arazide bulunduğunu ancak sırtlana ulaşılamadığını ifade eden Kalınkütük, ''Çalışmadan elde edilecek verilerle çizgili sırtlanların yaşam alanı büyüklükleri, mevsimsel aktiviteleri, beslenme alışkanlıkları ve üreme davranışları hakkında önemli verilere ulaşılması hedefleniyordu'' dedi. 

Kalınkütük, sırtlanın, biyoçeşitlilik bakımından Türkiye için önemli olduğunu belirtti.

Hayvanın bulunarak, projenin kaldığı yerden devam etmesinin planlandığını vurgulayan Kalınkütük, şöyle devam etti:

''Kayıp sırtlanın bulunmasını önemsiyoruz. Çünkü sırtlanın hareketlerini gözlemlemek ve yaşam alanlarını belirlemek için başlatılan çalışma şimdilik yarım kaldı. Nesli tükenme tehlikesi altındaki sırtlanlara yönelik hazırlanan projenin devamı için kaybolan hayvanı her yerde arıyoruz.''

- İnsanlara zarar vermiyor

Kalıkütük, kayıp sırtlanın bölgeye beslenmek veya üremek için gelmiş olabileceğine işaret etti. 

Çizgili sırtlanın insanlara zarar vermediğini belirten Kalınkütük, ''Nesli tükenmekte olan bu hayvan leş yiyerek besleniyor. Dolayısıyla doğada herhangi bir hastalığa neden olacak tehlikeyi de önlemiş oluyor'' ifadelerini kullandı.

Bölgede hayvancılık yapan Muhittin Beklet ise duyduğu tuhaf bir hayvan sesi üzerine araziye geldiğini, bu sırada sırtlanın köpeklerle boğuştuğunu gördüğünü anlattı. 

Beklet, hayvanlar arasındaki boğuşmayı ayırdıktan sonra sırtlanın araziye kaçtığını kaydetti.AA



Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi