Kahramanmaraşlı nalbant ustaları, babalarından kendilerine miras kalan mesleği yaşatmaya çalışıyor.
Geçmişte çoğunlukla taşımacılık ve ulaşımda kullanılan at, eşek, katır gibi binek hayvanların son yıllarda teknolojinin gelişimine paralel olarak azalması, nalbantlığı yok olma noktasına getirdi.
Merkez Onikişubat ilçesi tarihi Demirciler Çarşısı`nda 40 yıldır nalbantlık yapan Yalçın Sarısünbül ve Ramazan Esenceli, iş makinelerinin yaygınlaşmasıyla unutulmaya başlayan baba mesleğini zor da olsa devam ettirmenin mücadelesini veriyor.
Sarısünbül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nalbantlığın gelişen teknoloji yüzünden unutulmaya yüz tuttuğunu bunu önlemek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.
Ürettikleri nalları doğu ve güney doğu illerine yolladıklarını ifade eden Sarısünbül, kendisinin çıraklığı döneminde mesleğe ilgi olduğunu şimdilerde ise kentte sadece iki usta kaldıklarını anımsattı.
Mesleğe küçük yaşta başladığını anlatan Sarısünbül, iş olduğu zamanlarda ortalama 50 nal ürettiklerini bu sayede geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Esenceli ise kendilerinden sonra nalbantlık mesleği sürdürebilecek bir çırak yetiştirememenin üzüntüsünü yaşadığını ifade etti.
Mesleğe başladığında henüz 7 yaşında olduğunu, tezgaha boyu yetişmediği için sandığın üzerine çıkıp çalıştığını dile getiren Esenceli, ''Yıllardır bu işi yapıyorum. Şimdilerde daha çok doğu ve güneydoğudaki müşterilerimiz için üretim yapıyoruz. Nal çamur ve yağmura dayanıklı olduğu için özellikle bu bölgelerdeki vatandaşlarımız ilgi gösteriyor. Ağır bir iş olmasına rağmen bu işi zevkle yapıyorum'' dedi.AA