Seminerde e-fatura anlatıldı
Ekonomi 18.11.2013 17:48:57 0

Seminerde e-fatura anlatıldı

KALİDA Bilişim Komitesi ve EFA Bilişim Yazılım, Netsim Yazılım Bölge bayii "E-Fatura nedir, Faydaları ve Kimler Bu Kapsama Giriyor?” başlıklı seminer düzenledi.

Bölgesindeki iş ortakları ve iş ortaklarının müşterileriyle bir araya gelinen program Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odasında düzenlendi. Seminere Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Mersin ve İskenderun illerinden katılan müşterilerle, Netsim yazılım üzerinde canlı uygulama yapılarak müşteriler bilgilendirildi.

Efa Bilişim Ortaklarından Erkan Arıkan yaptığı açıklamada e-fatura hakkında şu bilgileri verdi:"Kapsama giren mükellefler için son başvuru tarihinin 1 Eylül olduğu, elektronik fatura aslında tamamen yeni bir belge değil. E-fatura, elektronik ortamda oluşturulan, yine elektronik ortamda gönderilen ve saklanan faturayı ifade ediyor. Biraz daha açalım, e-fatura, Vergi Usul Kanunu'na göre bir faturada yer alması gereken tüm unsurları içeren bu yönüyle hukuki olarak "kâğıt" faturadan farkı olmayan ve satıcı ile alıcı arasındaki iletiminin merkezi bir yapı üzerinden gerçekleştirildiği elektronik bir belge demek. Burada sözü edilen merkezi yapı-platform ise Gelir İdaresi Başkanlığı'nı (GİB) ifade ediyor. Konu hakkında ilk düzenleme sayabileceğimiz VUK Tebliği ile 2010 yılından beri Türkiye'de e-fatura uygulaması var. E-fatura sistemini GİB, uluslararası diğer uygulamaları da takip ederek, yönetiyor ve yürütüyor."

E-FATURANIN FAYDALARI

E-faturayı yaygınlaştırmanın ve zorunlu hale getirmenin Türkiye için oldukça önemli bir adım olduğunu belirten Arıkan şöyle konuştu:  "Özellikle kayıt dışı ekonomi üzerinde ciddi etkileri olacağı iddia edilen e-faturanın başka birçok faydası olacağını da söylemek mümkün. E-fatura sayesinde; Her şeyden önce, arşivleme maliyetleri, kâğıt, posta vb. giderler büyük oranda düşecektir. Dijital arşiv tutma sayesinde tüm kayıt ve faturalar sürekli el altında olacak ve arana belgeler kısa sürede bulunacaktır. Muhasebe işlemleri basitleşecektir. Faturalaşma daha kısa sürede gerçekleştiği için "ödeme" süreci de kısalacaktır. Mükellefler arasında bir veri standardizasyonu olacak ve raporlama kolaylaşacaktır. Uluslararası yatırımcıların vergi uyumu kolaylaşacaktır."

KİMLER BU KAPSAMA GİRİYOR?

E- Faturadan faydalanacakların kimler olduğu hakkında bilgi veren Arıkan şunları dile getirdi: "İlk başta sadece tüzel kişilerin e-fatura siteminden yararlanmaları mümkünken; 416 numaralı VUK Tebliği ile "gerçek kişiler" de e-fatura kullanabilir hale geldi. E-faturaya ilişkin en önemli adımlardan bir diğeri ise 421 numaralı VUK Tebliği ile atıldı. Bu Tebliğ ile birlikte; 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında "madeni yağ lisansına" sahip olanlar ile bunlardan 2011'de mal alanlardan 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 25 milyon TL brüt ciroya sahip olanlar ile, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu'na ekli (III) Sayılı Listedeki mallar olan "kolalı gazoz, tütün ürünleri ve alkollü içecekleri" imal, inşa veya ithal edenler ile bunlardan 2011'de mal alanlardan 31/12/2011 tarihi itibariyle asgari 10 milyon TL brüt ciroya sahip olanların, 1 Eylül 2013'e kadar GİB'e başvurmaları ve 31 Aralık 2013'e kadar da e-fatura'ya geçmeleri zorunlu hale getirildi. Belirtelim, e-faturaya geçmesi zorunlu olmayanların da, gerekli sistemsel altyapıyı kurmaları ve GİB'den izin almaları şartıyla,  e-faturaya geçiş yapmaları mümkün." (M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı