“Manevi anlamda kıyametlerinin yakın olduğuna işarettir”
Gündem 2.10.2013 18:32:15 0

“Manevi anlamda kıyametlerinin yakın olduğuna işarettir”

Kahramanmaraş İl Müftüsü Muhammed Gevher Camiler ve Din Görevlileri haftası dolayısıyla yazılı basın açıklaması yaptı.

01-07 Ekim tarihleri arasındaki haftanın 1986 yılından bu yana Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak kutlandığını hatırlatan Gevher hafta boyunca Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülükler tarafından konferans, panel, hatim, mevlit ve dua gibi çeşitli etkinliklerle, kutlamaların yapıldığını söyledi.

Başta Peygamberimiz olmak üzere, camileri her yönüyle imar ederek vefat eden din görevlileri ve cemaati hayırla yâd ettiklerini belirten Gevher şunları dile getirdi: "Yeryüzünde inşa edilen ilk mabet Mescid-i Haram'dır, Kâbe'dir. İslam'ın zuhuruyla birlikte Kâbe Tevhid dininin merkezi olmuş, Hz. Peygamber'in Medine'ye ayak basmasıyla Kuba Mescidi yapılmış, Peygamberimiz ve O'nun mübarek sahabesinin nurlu elleriyle Mescidi Nebi inşa edilerek devlet olma ve medeniyet kurmaya mescitle başlanmış, hatta mescide eklenen Ashab-ı Suffa ile ilim merkezi haline getirilmiştir. Müslümanlar Hz. Peygamber'den gelen gelenekle iskân ettikleri her yere camii mührünü vurmuşlar, hayatı ve medeniyeti oradan başlatmışlardır. İmar palanları buna göre tanzim edilmiş, okul ve üniversitelerimiz onun etrafında sıralanmış, İstiklal Savaşı mücadelemiz, başta milli şairimiz Mehmet Akif olmak üzere hocalarımızın vaazlarıyla camilerde ateşlenmiştir."

"CAMİLERİMİZ BİRLİK, BERABERLİK VE KARDEŞLİKLERİN PEKİŞTİĞİ RAHMET EVLERİDİR"

Camilerin bazen sevinçlerin paylaşıldığı bayram yerleri, bazen sevilenlerin ahiret yolculuğuna uğurlandığı, üzüntülerin paylaşıldığı kutsal mekânlar olduğunu ifade eden Gevher şöyle devam etti: "Camilerimiz, Hz. Yunus'un, "Elif okuduk ötürü, Pazar eyledik götürü. Yaratılanı hoş gördük Yaratandan ötürü" dizesinde belirttiği, etnik kökeni, siyasi görüşü, mezhebi ne olursa olsun, hangi maksatla gelirse gelsin, insanların sevgi yumağı olduğu, birlik, beraberlik ve kardeşliklerin pekiştiği rahmet evleridir. Bu nedenle milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy; "Ruhumun senden ilahi şudur ancak emeli, değmesin mabedimin göğsüne namahrem eli" mısralarında ezan ve mabedin önemini ölümsüz ifadelerle bizlere sunmuştur."

Camilerin cemaatsiz kalmasının ülkenin bitip tükenmekte olduğuna, manevi anlamda kıyametlerinin yakın olduğuna işaret ettiğini kaydeden Gevher şunları belirtti: "Cami deyince zihnimizde uyanan, cemaatimiz ve cemaatimizin önünde yer alan din görevlimizdir. Camilerimizin cemaatsiz kalması, ülkenin bitip tükenmekte olduğuna, manevi anlamda kıyametlerinin yakın olduğuna işarettir. Dinimizin istediği cemaat; kendileri için istediklerini başkaları için de isteyebilen, istemediklerini başkaları için de istemeyen bir cemaattir. Başkalarına karşı gönüllerinde kin ve nefret taşımayan, bencillikten arınıp benliğini toplumda eritmiş bir cemaattir. Okyanus gibi kirleri dışarı atan, yolda kalmışların, kimsesizlerin sığınağı olan, kimseyi açıkta bırakmayan, paylaşma bilincine sahip olan bir cemaattir. Kendi kusurlarını araştırırken, başkalarının kusurlarını araştırmaya vakit bulamayan bir cemaattir."

"UNUTMAMALIYIZ Kİ; KADINA EMEK VERMEK, AİLEYE VE GELECEK NESİLLERE EMEK VERMEKTİR"

Her yıl farklı temaların işlendiği "Camiler Haftası"nın bu yıl ki temasının "Cami, Kadın ve Aile" olduğunu söyleyen İl Müftüsü Gevher şunları aktardı: " Kur'an-ı Kerim'e göre iman, Allah'a kulluk ve güzel ahlâk sahibi olma konularında kadın ile erkek arasında hiçbir ayrım söz konusu değildir, her ikisi de ilahî hükümler karşısında eşittir. Hz. Peygamber, cahiliye döneminde ezilen, horlanan ve aşağılanan kadına hak ettiği değeri vermiş, kadınların mescide gelerek ibadet etmelerine ve ilim öğrenmelerine müsaade etmiştir. Hz. Peygamber, zaman zaman mescitte kadın ve erkeklere müşterek vaaz etmiştir. Hz. Peygamber (s.a.s.), erkek mü'minlere kadınlara mescide gitmek için izin vermelerini tavsiye etmiş (Buharî, İdeyn, 8-19), ayrıca "Kadınlarımızın mescitlere gitmelerine engel olmayınız. Onların evleri ise kendileri için daha hayırlıdır." buyurarak,  kadınların kendi evlerinde namaz kılmalarının daha hayırlı olacağını, ancak camiye gitmelerinde de bir sakınca olmadığını bildirmiştir. Sevgili Peygamberimizin (sas) ifadesiyle kadın ve erkek, "bir bütünün iki eşit yarısıdır". Bugün cami, kadın ve aile konusunda bizlere düşen, Resûl-i Ekrem'in Medine'de yeşerttiği ezeli hikmet ve mutlak hakikat ölçülerini esas almak ve insanlığa bu esasları takdim etmek olmalıdır. Öncelikle camilerdeki abdest ve ibadet mekânlarını kadınlara daha elverişli hale getirmektir. Camilerdeki kadın ve çocuk mekânlarını iyileştirmektir. Onların camiye, cemaate katılımını sağlamaktır. Unutmamalıyız ki; kadına emek vermek, aileye ve gelecek nesillere emek vermektir."

(M. Serhat TOPALCA)

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleşti...

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin...

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle...

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Ol...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

21.8° / 11.9°

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tanıtıldı

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman temizliği

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek Onikişubat Belediyesi’nden

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle Hizmete Hazırlanıyor

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etkinliği’

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademisi Başladı

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi