Sıcak havalarda su kaybına ve ishale dikkat!

Sıcak havalarda su kaybına ve ishale dikkat!

Ramazan ayının sıcaklıkların en yoğun yaşandığı döneme denk gelmesi birçok sağlık sorununun da yaşanmasına neden oluyor.

Özellikle havaların sıcak olmasına bağlı olarak vücudda kaybedilen su miktarının çeşitli rahatsızlıklara sebep olduğu biliniyor. Bununla beraber havaların sıcak olması dolayısıyla besin zehirlenmeleri de dikkat çeken konuların başında geliyor.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Tekelek, havaların aşırı derecede sıcak geçtiği ve ramazan ayını yaşandığı bu günlerde besin zehirlenmelerine fazla terden dolayı su kaybına dikkat çekti.

Sıcak havaların daha etkili olduğu yaz aylarında besin zehirlenmeleri ve ishaller hakkında bilgi vererek çeşitli uyarılarda bulunan Uzman Dr. Tekelek şunları söyledi: " Yaz aylarında sıcaklıkların artması nedeniyle insanlar daha fazla terler ve su kaybının artmasına bağlı olarak insanlar ve daha fazla susar ve sıvı kaybını karşılamak için daha fazla sıvı tüketirler ve sıcak havada besinler daha kolay bozulur. Ağızdan alınan bu sıvı ve gıdalarda eğer mikropluysa buda besin zehirlenmeleri ve ishallere yol açar. Besin zehirlenmeleri ve ishallerde mikroplu gıdanın veya suyun ağızdan alınması ve barsaklara ulaşması hastalığın başlamasına yol açar."

KAYBEDİLEN SIVIYI HASTA AĞIZDAN ALAMAZSA TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ VE BÖBREK YETMEZLİĞİ GELİŞEBİLİR

 Kaybedilen suyun yeterli düzeyde alınmadığı zaman çeşitli rahatsızlıklara neden olabileceğini ifade eden Tekelek şu şekilde konuştu: "Aslında midenin asit yapısı bu mikroplara karşı koruyucudur ancak mide asit salgısını azaltıcı ilaçları alan insanlarda bu hastalıklar daha kolay oluşmaktadır. Besin zehirlenmeleri ve ishallerde mikrop mideye ulaştığında vücut bu mikrobu algılar ve bulantı kusmayla bu mikrobu atmaya çalışır tabiki beraberinde mide de var olan diğer gıdaları da atar. Barsaklara ulaşan mikrob burada kendisinin ya da salgıladığı toksinlerinin etkisiyle ishal yapar bazen bulantı kusma olmadan da tek hastalık bulgusu ishal olabilir. İshallerde bol ve sulu dışkılama olacağı için ve bol tuz kaybı oluşacağı için hastalarda dilde kuruma, kaybedilen sıvıyı hasta ağızdan alamazsa tansiyon düşüklüğü ve böbrek yetmezliği gelişebilir."

SIVI VE TUZ KAYBI ÇOCUK VE YAŞLILARDA DAHA TEHLİKELİ

Sıvı ve tuz kaybının çocuklarda ve yaşlılarda daha tehlikeli olduğunu söyleyen Tekelek şunları dile getirdi: " Sıvı ve tuz kaybı özellikle çocuklarda ve düşkün yaşlı hastalarda daha tehlikelidir. Bazı ishaller dizanteri dediğimiz mikrobun barsak duvarını istila etmesiyle kanlı ishal, ateş ve karında kramp tarzı ağrılara yol açabilir. Tifo da ishal yapabilen bir hastalıktır ama son derece sinsi seyredebilir. Bazen tek bulgusu ateş olabilir. Yüksek ateş ciltte ve karın bölgesinde kırmızı lekeler bilinçte bulanıklık dalgınlık hali tifonun belirtisidir. İshalde en önemli tedavi kaybedilen sıvıyı almaktır. Ama sadece sıvı kaybı olmadığı için sodyum potasyum klorür gibi mineralleri içeren sıvıları almak gerekir. Çay kahve gibi gıdalarda bu elektrolitler yoktur kola maden suyu gibi sıvılar daha çok tercih edilmelidir. İshal kesici ilaçlar kullanılmamalıdır. Bulantı kusma nedeniyle ağızdan sıvı alamayan hastalar dili kuru tansiyonu düşük olan hastalar en kısa zamanda hastaneye başvurmalı ve damardan serumlarla beslenmeleri sağlanmalıdır. Hastaların ishalleri geçinceye kadar çiğ, iyi muhafaza edilmemiş gıdalardan, yağlı gıdalardan uzak durması gerekmektedir."
(M. Serhat TOPALCA)



SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne Başvurular Başladı!
Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gazilerle Bir Araya Geldi
Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev Başındayız”
Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı
Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"
Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sınavında Büyük Başarı
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Tedbiri
Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş ziyaret etti
Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’ kursu başlıyor
Geben Vadisi Artık Milli Park!
Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle Yerini Aldı
Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz Kamaştırdı
Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspor’a Tebrik Mesajı
Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğunu Dev Ekranda Sporseverlerle Buluşturdu
Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi