İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Yapıldı
Gündem 7.06.2013 05:10:03 0

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri Yapıldı

Kahramanmaraş'ta, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nca organize edilen ``İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`` tanıtım semineri gerçekleştirildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından "İş Sağlığı ve Güvenliği" (İSG) Kanunu Tanıtım Seminerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar,  Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Kasım Özer, Kahramanmaraş İl Emniyet Müdürü Metin Âşık, birçok işveren ve davetliler katıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Fatih Acar yaptığı konuşmada şunları aktardı: Biz Türkiye'de 81 ilde bu toplantıları gerçekleştiriyoruz. Bende çalışma bakanlığı müsteşarı olarak 4 ile kendim geleceğimiz ifade ettim bu illerden bir tanesi de Kahramanmaraş. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı merkez teşkilatı bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla bakıldığı zaman Türkiye'nin en önemli bakanlıklarından bir tanesi. 75 milyona hizmet veren ve bütçesel büyüklük olarak bakıldığında merkezi yönetim bütçesinin yarısını yöneten bir bakanlık. Elbette ki bu kadar ağır bir sorululuk bu bakanlıkta çalışıyor olanlara son derece ağır bir sorumluluk yüklüyor. Bizde bu sorumluluk bilincinde olarak neler yapabiliriz, hangi yeni uygulamaları getirebiliriz, vatandaşların, sanayicimizin önünü nasıl açabiliriz, son 4"5 yıldır çok yoğun çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Çalışma bakanlığında son yıllarda son derece hayati önemde düzenlemeler gerçekleşti işte bu gün tartışacağımız yeni iş sağlığı güvenliği ve kanunu bunlardan bir tanesi."

ARTIK ÇALIŞAN KAVRAMI SÖZ KONUSU

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı Ahmet Ersoy iş sağlığı ve güvenliği kanunu hakkında şunları kaydetti: "İş sağlığı ve güvenliği kanunumuz farklı olarak eski yapıdan farklı olarak kapsamı oldukça genişletti. Artık işçi kavramı kanunumuz açısından ortadan kalktı artık çalışan kavramı söz konusu. Ben devlet memuruyum, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında çalışıyorum ve bende artık bu kanunun içindem. Artık hiçbir şekilde memur ya da işçi kavramı yok bütün çalışanlar bu kanunun içerisinde. Yalnız birkaç istisnası var bu kanunun yanında bir çalışan olmadan tek başına çalışanlar, emniyet ve afet müdahale ekipleri, Türk silahlı kuvvetleri faaliyetleri gibi istisnalarımız var."

SAĞLIK RAPORU ZORUNLULUĞU GETİRMEKTE

Kanunun özelliklerinden bahseden Ersoy şunları belirtti: "Kanunumuzun diğer bir özelliği çalışanların belirli aralıklarla sağlık gözetiminden geçirilmesini zorunlu kılıyor. İşe girişlerde, iş değişikliği olması durumunda, iş kazası ve meslek hastalığı ve tekrarlanan işten uzaklaşma durumunda, talep etmesi durumunda ve bakanlıkla verilen düzenli periyotlarda muayeneler yapılması söz konusu. Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta işe başlamadan önce sağlık raporu zorunluluğu getirmekte kanunumuz. 50 ve daha fazla çalışanın bulunduğu ve 6 aydan fazla süren işlerin yapıldığı tüm iş yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği kurulu oluşturulacaktır."

50'Yİ AŞAN HER YERDE KURUL KURULMASI GEREKİYOR

50'yi aşan her yerde ve alt işverenin olduğu her yerde kurul kurulması gerektiğini ifade eden Ersoy şunları konuştu: "Kilis'te bir sunum yaptık kamu kuruluşundan bir görevli kendisinin 40 çalışanı olduğunu alt işverenlerinde yaklaşık 30"40 çalışanı olduğunu ve ben kurul kurmak zorunda mıyım dedi. 50'yi aşan her yerde ve alt işverenin olduğu her yerde kurul kurulması gerekiyor. Sadece bunun koordinasyonunu kimin sağlayacağı söz konusu, birazdan o sayılardan bahsedeceğim. İşverenlerin yükümlülükleri mutlaka kurul kararını uygulaması gerekiyor."

KÜLTÜR HALİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

İşverenin yaptığı çalışmaları, çalışanların kültür haline getirmesi gerektiğinin önemine değinen Ersoy şunları aktardı: "İş yerlerinde acil durum planlarının hazırlanması ve acil durumlarla ilgili eğitimin yeterli derecede görevlendirilmesi gerekiyor. Bu konuda hazırlık yapılması gerekiyor. Yine örneğin tekmil santrallerdeki gibi büyük endüstriyel kaza riski taşıyan yerlerde güvenlik raporu veya kaza önleme belgesi olmadan işe başlanmayacak. İşveren çalışanların kabul etmediği, çalışanların bir kültür haline getirmediği hiçbir çalışma işe yaramayacaktır. Kültür derken, her konuda bilgimiz var örneğin sigaranın zararları olduğunu biliyoruz, emniyet kemeri takmazsak yaralanacağımızı biliyoruz. Ancak bunu bir kültür haline getirmediğimiz için yamıyoruz. Bu çalışmaların bu bilgilerin kültür haline getirilmesi gerekiyor."  (M. Serhat TOPALCA)

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleşti...

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin...

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle...

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Ol...

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçek...

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Mo...

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlü...

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tan...

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman te...

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek O...

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle ...

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etki...

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademis...

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla ...

Büyükşehir’den Özel Gereksinimli ve Yaşlılara Sosy...

Büyükşehir’den Üniversitelilere Hoş Geldin Hediyes...

Kahramanmaraş’ta 2026’ yılında 12 Bin Derslik Hede...

Kahramanmaraş’ta Örnek Barış: Tek Dert Kahramanmar...

Kır Ailesinin Mutlu Günü

Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la İlgili Söyl...

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyespor Kadın Goalba...

Zafer Bayramı Coşkusu Gökhan Türkmen Konseriyle Ta...

Onikişubat Belediyesi’nden personele Sağlıklı Yaşa...

SOGEM’de Sosyal Girişimciliğe Başlangıç Eğitimi’ne...

Görgel, Babalar Günü’nde Şehit Babaları ve Gaziler...

Görgel; “Tüm Ekiplerimizle Bayramda Sahada Görev B...

Gürsoy’dan Kurban Bayramı Mesajı

Karaca: "Türkoğlu'nda Gönülleri Birleştirelim!"

Onikişubat Yunus Emre Ortaokulu'ndan Bursluluk Sı...

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş.’den Kurban Bayramı Te...

Kahramanmaraş Motofest’i 3 günde 78 bin vatandaş z...

Onikişubat Belediyesi’nin ‘Yüzmeyi Bizimle Keşfet’...

Geben Vadisi Artık Milli Park!

Kipaş Holding, İSO 500 Listesinde Dört Şirketiyle ...

Kahramanmaraş, Etnospor Kültür Festivali’nde Göz K...

Başkan Hanifi Toptaş’tan Kahramanmaraş İstiklalspo...

Büyükşehir, İstiklalspor’un Şampiyonluk Yolculuğun...

Büyükşehir’den Dulkadiroğlu’na Gençlik Merkezi

Nurhak’ta Tatlar ve Yeni Mahalle’yi Karayoluna Bağ...

Ergonomik Çalışma Masası ile Konforlu Çalışma Alan...

TUSAŞ Yatırımında Sona Gelindi

“Altı Üstü Bilinç” adlı oyun büyük beğeni topladı

KSÜ’de “Doğu Türkistan Söyleşisi” düzenlendi

Canlı Hayvan Borsası’nda Kurban Satış Yerleri Kira...

Başkentte Kahramanmaraş Rüzgârı

Tomsuklu OSB’ni̇n yeni̇ Başkanı Mustafa Buluntu ol...

Yeni Kahramanmaraş Stadyumu projesi hayata geçiril...

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

21.8° / 11.9°

İş İnsanı Mesut Şahinkanat’a Anlamlı Plaket

Büyükşehir, Melek’in En Büyük Hayalini Gerçekleştirdi

Milli Savunma Bakanlığı, Onikişubat Belediyesi’nin dünyanın en büyük Türk Bayrağı’nı uzaydan görüntüledi

Onikişubat Belediyesi’nin Kahramanlık Türküleriyle Cumhuriyet Konseri’ne yoğun ilgi

Cumhuriyet Yürüyüşü’nde Kahramanmaraş Tek Yürek Oldu

Gül’den 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

Cumhuriyetin 102. Yılına Özel Konser KSÜ’de Gerçekleştirildi

Güreşin Kalbi Kahramanmaraş’ta Attı

TGGF Başkan Vekili Şahin Hopur’dan Milli Takıma Moral Ziyareti

Dulkadi̇roğlu Beledi̇yesi̇ ve Ti̇caret İl Müdürlüğünden Ortak Deneti̇m

13.Ufka Yolculuk Onikişubat Okul İdarecilerine Tanıtıldı

Onikişubat Belediyesi’nden 300 öğrenciyle orman temizliği

Aile Yılı’nda evlenecek çiftlere en büyük destek Onikişubat Belediyesi’nden

SOGEM’in Yapay Zekâ Eğitimine Başvurular Başladı!

Yedi Güzel Adam Müzesi, Yeni ve Modern Kimliğiyle Hizmete Hazırlanıyor

“Deprem” Temalı Sergi KSÜ’de Açıldı

Huzurevi Sakinlerine Moral: ‘Turuncu Sofralar Etkinliği’

Kahramanmaraş’ta Orman Parkı İhalesine Tepki

Yeni Nesil Gazeteciler İçin Dijital Medya Akademisi Başladı

Nurhak Devlet Hastanesinde İlk Ameliyat Başarıyla Gerçekleştirildi