``Çadır Kentte Çocuk Olmak``

``Çadır Kentte Çocuk Olmak``

Kahramanmaraş`ta iki öğrenci, ``Çadır Kentte Çocuk Olmak`` projesi çerçevesinde, çadır kentte yaşayan Suriyeli çocukları yaşadıklarını araştırdı.

Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinden Yunus Emre Kutlu ve Eren Çağlarsu, hazırladıkları çalışma kapsamında, Kahramanmaraş`taki çadır kentte kalan 114 Suriyeli çocukla görüştü. Anket, mektup ve çeşitli yöntemlerle çocukların yaşamları, duyguları ve düşüncelerini öğrenmeye çalışan öğrenciler, savaş mağduru çocukların yaşadıklarını bilimsel açıdan ele almaya çalıştı.

Proje danışmanı Oğuzhan Çağlar, çadır kentte yaşayan Suriyeli çocukların yaşam koşullarını ve karşılaştıkları problemleri, ``sığınmacı olgusu`` bağlamında ele alıp bilimsel yönden değerlendirmek istediklerini belirtti.

Öğrencilerinin, Suriyeli çocukların yaşadıklarına farklı bir açıdan bakmaya çalıştığını söyleyen Çağlar, ``Öğrencilerimiz 3 bin Suriyeli öğrencinin bulunduğu çadır kentte 114 öğrenciyle anket yaptı. Bunun yanında mektup ve diğer uygulamalarla duygularını ve yaşadıklarını öğrenmeye çalıştı`` diye konuştu.

EVLERİNİ ÖZLÜYORLAR

Çağlar, araştırma sonucunda, Suriyeli çocukların en çok evlerini özlediklerini tespit ettiklerini belirtti. Çocukların çoğunun, yakınlarının savaşa katıldığını anlattığını ifade eden Çağlar, şöyle devam etti:

``Çocukların çadır kentte birçok ihtiyacı karşılanmaya çalışılsa da evlerini özlüyorlar. Ayrıca çocukların geride bırakıp haber alamadıkları insanlara duydukları özlemden dolayı, onları sürekli hatırlayıp rüyalarında gördüklerini öğrendik. Çocuklar boş vakitlerinde ülkesi ve geride bıraktıkları için Kur`an-ı Kerim okuyup dua ediyorlar. Sonuç olarak bu çocuklar özgürlük istiyor. Yeni kayıplar vermek istemiyorlar, çocukluk yıllarını kendi ülkelerinde geçirmek istiyorlar.``

Suriyeli çocukların yaşadıkları sorunlara rağmen geleceğe dair umutlarını kaybetmediklerini dile getirdi.

Çağlar, çalışmanın TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileriarası Araştırma Projesi Yarışması kapsamında hazırlandığını kaydetti.

SURİYELİ ÇOCUKLARIN MEKTUPLARI

Çalışma kapsamında yazdıkları mektuplarla içinde bulundukları durumu anlatan Suriyeli çocuklar, çadır kentte aldıkları eğitimden ve gösterilen ilgiden memnun olduklarını belirtti.

Suriyeli 12 yaşındaki Meryem Ömer mektubunda, bulunduğu ortamı beğendiğini ifade ederek, hayalinin ailesiyle Suriye`ye dönmek olduğunu aktardı. Safa Muhammed ise kendilerine kucak açan Türk hükümetine teşekkür etti.

Hanin Gatiman da mektubunda, bombalardan kaçarak Türkiye`ye geldiklerini anlatarak, ``Biz çocuğuz ve suçumuz yok. Türkiye biz çocuklara, ailelerimize kucak açtı. Burada çok mutluyuz`` yazdı.AA



Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte inşa ediyoruz.”
Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu
SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapılarını Açtı
Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret
Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım
Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi Gördü
TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği
AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğrencileriyle Kariyer Buluşmasında Bir Araya Geldi
İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret
Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı
Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı
Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti
Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüllere dokunan hizmetler
Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı
KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş meclis toplantısı gerçekleştirildi