Dedeoğlu, Nişasta bazlı şeker tehtid ediyor
Siyasi 15.02.2013 18:52:18 0

Dedeoğlu, Nişasta bazlı şeker tehtid ediyor

Milliyetçi Hareket Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ)'in pek çok sağlık sorunlarına neden olduğunu belirterek, ülkemizde bu şekerin tehlikeli bir şekilde hem üretiminin, hem de tüketiminin artığını söyledi.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, hükümet politikası kapsamında pancar üretiminin, kota uygulamaları ve fabrika özelleştirmeleri nedeniylesürekli olarak daraltıldığına işaret ederek, buna karşılık NBŞ üretimi kapasitesinin Bakanlar Kurulu Kararı ile devamlı olarak arttırıldığını bildirdi.

Türkiye'de yılık 407 bin ton civarında tatlandırıcı tüketildiğine de dikkat çeken MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, pek çok dünya ülkesinde insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle tatlandırıcıların yasaklanmaya başladığını vurguladı.

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, buna karşılık Türkiye'de dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan yüksek bir kota ile üretim yapıldığını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde de yüzde 10`luk bir kısmına müsaade ediliyordu. Bakanlar Kurulu Kararı ile bu rakam yüzde 15`e çıkarılmıştır.Dünyanın hiçbir yerinde böyle yüksek kotalar uygulanmıyor.

Avrupa'da kişi başına 1.5 kg tatlandırıcı düşerken, ülkemizde 6 kg düşmektedir. AB tarımının lokomotifi konumunda olan Fransa, Hollanda ve İngiltere de NBŞ üretimi yapılmamaktadır.

Almanya'nın gıda sanayisinin büyüklüğü Türkiye'nin birkaç katı daha fazla olmasına rağmen, Almanya da bu oran pancar şekerinin yüzde 1.9 kadardır. Yaklaşık 300 milyon nüfuslu olan AB 15 ülkelerine bakıldığında NBŞ üretimi 300 bin ton civarında iken, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de bu rakam 406 bin ton civarındadır.

Nişasta Bazlı Şekerin üretiminde meydana gelen artış, hem sağlıklı yaşamı, hem de tarım sektöründe pancar şekeri başta olmak üzere yan sektörleri olumsuz yönde etkilemektedir.

Nişasta Bazlı Şeker; ülkemizde özellikle çocukların sıklıkla tüketmiş olduğu pek çok şekercilik sanayisinde ve ürünlerde aşırı miktarda kullanılmaktadır. Bu durum ileriye yönelik önemli bir halk sağlığı problemini de beraberinde getirmektedir.

Türkiye'de üretim yapan şeker fabrikaları, ülkenin bütün şeker ihtiyacını karşılayabilecek boyuttadır. Aslında ülkemizde NBŞ üretimi ve kullanımına ihtiyaç yoktur. 

NBŞ kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte ülkemizde Obeziteyani aşırı şişmanlık artmış ve önüne geçilemeyecek bir boyut kazanmıştır.

Bu obezite üzerinden kalp hastalığı, damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve şeker hastalıkları ülkemizde inanılmaz boyutlarda artmıştır. Obezite üzerinden kanser gelişimi de artmaktadır."

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine de taşıdıklarını ifade ederek, bu konuda Meclis Araştırma Önergesi verdiğini sözlerine ekledi.

(Fatih YALÇIN)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı