Şen, Belediyecilik takdir komisyonu kurulacak
Ekonomi 27.01.2013 17:26:36 0

Şen, Belediyecilik takdir komisyonu kurulacak

Kahramanmaraş Lider İş Adamları Derneği (KALİDA) İnşaat kurulu üyeleri ile birlikte istişare toplantısı düzenledi.

Toplantıya KALİDA İnşaat Sektörü Başkanı İbrahim Çakmak, dernek üyeleri ve Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen katıldı.

KALİDA İnşaat Sektörü Başkanı İbrahim Çakmak,'' Kahramanmaraş inşaat sektörü ilimizin en büyük sektörlerinden biri olarak Kahramanmaraş`ın inşaatının yaklaşık olarak yüzde 80`inini yapmaya devam ediyor.''dedi.

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen düzenlenen toplantıda inşaat sektöründe yapılan değişiklikler hakkında bilgi verdi. 2013 yılından itibaren uygulamaya konulan KDV oranlarında yapılan değişikliklere değinen Şen, sektördeki işlerin büyük oranının taşeronlar vasıtasıyla yapılmasından dolayı bazı sıkıntıların yaşandığına işaret etti. 

Şen, Kahramanmaraş`ın Büyükşehir olmasından dolayı Belediye tarafından 4 yılda bir belediyecilik takdir komisyonu kurulacağına dikkat çekti.

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Şen KDV oranında yapılan değişikler hakkında şunları söyledi:  ''Sizlerin inşaat sektörü olarak ekonomik faaliyet içersindeki öneminiz hiç tartışılmaz. 2013 yılından itibaren düzenlenen yeni yasada inşaatlarla ilgili yeni bir uygulama ortaya çıktı. Önceden 150 metre karenin altındaki dairelere uygulanan KDV oranı yüzde 1`di. Onun üzerindekiler ise yüzde 18 olarak karşımıza çıkmakta idi. Oysa şimdi yapılan yeni uygulamada 1 Liradan 500 Liraya kadar olan emlak değerli arsanın üzerine bina oluşturulduğu takdirde KDV oranı yüzde 1, 500 ile 999 Lira  arasında değeri olan arsanın üzerinde yapılacak olan dairenin KDV oranı yüzde 8, 1000 Liranın üzerinde değeri olan arsa üzerine yapılan binanın KDV oranı ise yüzde 18 olarak karşımıza çıkmaktadır. Büyükşehir olduğumuz için artık 4 yılda bir belediyecilik takdir komisyonu oluşturulur, bu komisyon caddelerde, sokaklarda yeniden değer tespiti yapar. Yapılan yeni tespitlerde önceden belirlenen 150 metrekarenin altındaki ve üstündekine uygulanan yüzde 1 ve yüzde 18`lik KDV oranı ikinci plana itilecektir. Ama şu anda bu yüzde 1 ve yüzde 18 olan KDV oranını uygulanmasına devam edeceğiz.''

İnşaat sektörünün yaşadığı sorunlardan birinin de taşeronlardan kaynaklandığına değinen Şen şu şekilde konuştu: ''Beş yıl önceye kadar inşaat sektörü bu kadar incelenmezdi, oysa şimdi tabir caizse Maliyenin iştahını kabartan bir sektör haline geldiniz. Bu anlamda yapılan incelemelerde bir takım eksiklikler ister istemez ortaya çıkmaktadır. Bunun sebebi de biliyorsunuz ki işin büyük bir kısmını taşeronlara yaptırılmaktadır. Taşeronlara verilen işleri faturalandıramadığımız için bu anlamda yaşanan bir takım sıkıntılar yapılan incelemelerde ortaya çıkmaktadır. Fatura bedeli ile maliye defterlerine intikal eden resmi maliyet fiyat arasındaki fark matrak olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da maalesef bazı arkadaşlarımızın müteahhit kaydını silinecek duruma getirmektedir. bunun örneklerini bu gün görmekteyiz.'' 

(M. Serhat TOPALCA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı