Halk müziği ustaları küskün
Gündem 13.12.2012 17:54:37 0

Halk müziği ustaları küskün

Kahramanmaraş'ta yeni kurulan, Kahramanmaraş Türk Halk Müziği Eğitim, Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Derneği yönetim kurulu ve üyeleri ilgisizlikten dert yandı.

Derneğin kuruluş amacını kısaca tanımlarken kendi kültürümüze ait, bizden esintilerin coştuğu, Kahramanmaraş'ın havasından, suyundan, yaşantısından izlerin desen desen dokunduğu parçaları gençlere ve türkü sevdalılarına tanıtmak ve bu eserleri yaşatmak olarak anlatan dernek yönetimi, zor günler yaşamanın sıkıntısını ifade etmekte zorlandıklarını dile getirdi. Dernek resmi olarak kurulmadan önce bu işe gönül vermiş insanların bir araya gelerek çeşitli yerlerde çalışmalar yaptıkları ifade edildi.

Her zaman yer bulma konusunda sıkıntı çektiklerine değinen dernek üyeleri, " biz burada kültürel çalışmalar yapıyoruz, gençlerimizin ilgisini ve dikkatini çekerek onları kahve ve buna benzer ortamlardan soğutarak daha temiz ve nezih bir yerde onlara güzel ve faydalı uğraş alanlarının da olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Onlara kendi kültürümüze ait değerleri aşılamak, gönül ve düşünce dünyalarında, türkülerimizle sevda çağlayanları coşturmak istiyoruz. Yöremize ait eserlerle kültürel faaliyetleri çoğaltmak, kendimize ait muhteşem eserleri, kendi insanımızın kullandığı enstrümanlarla, şehrimizin güçlü sesleriyle duyurmak istiyoruz. Urfa geceleri vardır, herkes bilir, niyetimiz bir taklit değil tabi, onun gibi aktiviteleri, çalışmaları yapmak istiyoruz. Yıllarca bunun için uğraştık, bir araya geldik, her şeye rağmen mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz.  Bütün çabamız bunun içindir ancak ifade ettiğimiz gibi maddi ve manevi noktada büyük sıkıntılar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

KİMSE BİZE YARDIM ETMEK ZORUNDA DEĞİL AMA….

Dernek başkanı Dr. M. Zekai Özel yaptığı açıklamada şunları anlattı: " Kahramanmaraş kültürüne hizmet için bir dernek kuruldu. Gençlerin kahve köşelerine gideceklerine onlara bir alternatif sunmak istedik. 15 yıldır biz bir grup olarak sürekli beraberdik. Hep geçici yerlerde kaldık, kira ödenmesi ve aidat noktasında sürekli sıkıntı çektik. Öyle zamanlar oldu ki kiramızı ödeyemez hale geldik ve borçlarımız birikti. Bunların bir kısmını ben kendim karşıladım ve kalan kısmı dernekte bulunan değerli hocalarımız üstlendi. Burada ismine yer vermek istemiyorum, bu yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek için ve bize yardım konusunda ne yapılır bunlar hakkında bilgi almak için bir kuruma müracaat ettik. Randevu aldık gittik görüştük ancak yine dillendirmek istemediğim için orada bu şekilde sosyal ve kültürel çalışmaların horlandığı, dışlandığı sözler duymak bizi iyice yordu, yıprattı. Belki bu kurum bize yardım etmek zorunda değildir, belki imkânları yoktur ama bunu ifade ederken sanıyorum böylesine güzide insanların bulunduğu, böyle değerli çalışmaların yapıldığı bir dernek bu kadar incitilmezdi. Biz kimseye veya başka çalışmaların yapıldığı birimlere, derneklere, hasım değiliz, rakip değiliz ve bunun içinde kimseyle mukayese edilmek, onlar varken siz kim oluyorsunuz gibi bir söz duymak istemezdik. Kahramanmaraş için yapılan bütün çalışmalar ayakta alkışlanmalı ama hiçbir zaman karşılaştırma ya da farklı bir şey yapılmamalıdır. Bizim maddi hiçbir beklentimiz yok, Kahramanmaraş için çalışmalar yapıyoruz, evet biz de orada moral buluyor, hoş vakitler geçiriyoruz ama sadece bununla sınırlandırmak doğru olmaz."

KAHRAMANMARAŞ TÜRK HALK MÜZİĞİNİN BEŞİĞİDİR

Başka şehirlerde bu şekilde yapılan çalışmaların baş üstünde tutulduğunu ifade eden Özel sözlerine şu şekilde devam etti: "Maraşlı değilim aslen Ankaralıyım ve ben çok yer gezdim ama türkü üretme noktasında başka yer bilmiyorum. Kahramanmaraş bu alanda çok farklı bir yerdedir, Türk Halk Müziğinin beşiğidir bu şehir. Türkiye'de birkaç yer ismi sayılabilir, Kahramanmaraş, Sivas, Urfa, Kırşehir, ama Maraş bunların içinde birinci sıradadır, diğerlerinden daha farklıdır. Bunu kaç kişi biliyor acaba, kaç tane Maraşlı bunun farkında, bilincinde. Maraş yöresine ait bir türküyü başka şehir alıyor bizim diyor. Bu eserler başka kişilerin, başka yörenin ismiyle tanınıyor, biliniyor ama kimse buna sahip çıkmıyor itiraz etmiyor. Biz aynı zamanda bunun mücadelesinin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada eşsiz bir hazine var ama en üst seviyeden tutun vatandaşa kadar kimse bunun farkında değil sanıyorum ve kimse sahip çıkmıyor. Kurumlar, iş adamları, siyasetçiler, halk buna sahip çıkmalı, her anlamda destek olmalıdır. Kahramanmaraş bu konuda Türkiye'de birinci ve eşsiz olduğunu anlamalı, herkese göstermelidir." 

MARAŞ'TA BÜYÜK BİR YETENEK VAR

Kahramanmaraş'ta benim tanıdığım ve saygı duyduğum büyük bir yetenek var, bu hocamız başka bir şehirde el üstünde tutulur diyen Dernek Başkanı M. Zekai Özel konuşmasına şu şekilde devam etti: " Ahmet Hikmet Temizyürek isminde çok değerli bir hocamız var. Hikmet hocamız büyük bir yetenektir eğer başka bir şehirde olsa el üstünde tutulurdu ancak Maraş'ta değerli hocamızı tanıyan kimse yok. Hocalarımız yaptığı çalışmalar, verdiği emekler karşılıksız kaldığı için onların kalbi kırılmış ve küstürülmüştür. Hatay'da olsun nüfusu sadece 60"70 bin olan bir başka şehirde biz bu şekilde çalışmalar yapacağız dendiği zaman insanlar Kültür Merkezinin anahtarını bize teslim ediyor. Çok muhteşem salonlarda çalışma yapmamız için bütün imkânlarını seferber ediyorlar. Kahramanmaraş'ta da sanki destek değil de köstek olmak için bir gayret var." 

(Fatih YALÇIN)

 

Gül; “Alın teriyle yükselen Türkiye’yi birlikte in...

Nazlı Balduk İlkokulunda 23 Nisan Coşkusu

SOGEM, Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimiyle Kapıların...

Sular Sağlık’tan Anlamlı Ziyaret

Elmalar’ın İçmesuyu Sorununa 15 Milyonluk Yatırım

Zeytin Üretimine Değer Katacak Seminer Büyük İlgi ...

TKDK'DAN Döngel'e İlk Turizm Desteği

AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. KSÜ Mühendislik Mima...

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkila...

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Baş...

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Onikişubat Belediyesi’nden Ramazan ayında gönüller...

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sa...

KMTSO Geleneksel İftar programı ve genişletilmiş m...

Ekinözü’nde Gönül Sofrası Kuruldu, Yeni Müjdeler P...

Bölgenin en büyük eğlence merkezi açılıyor

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu gelec...

Andırınlılar Büyükşehir’in İftar Sofrasında Buluşt...

Aksu ve Karşıyaka Mahallelerini Birleştiren Yolda ...

İlk İftarı Milli İrade Meydanı’nda Birlikte Yapalı...

Marfi Otomotiv, Türkiye İkinciliğiyle Otomotiv sek...

HG Hospital basın mensuplarını misafir etti

Acil Durum Hastanesinin Mobilyaları Kahramanmaraş ...

Büyükşehir’den; 2 Bin 400 Yaşlıya Destek

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yak...

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Kadın Emeği Festivalle Taçlandı

Başkan Toptaş’tan 48 spor kulübüne 1,5 milyon TL’l...

“7 Güzel Adam” Sahne Alıyor

Büyükşehir’in YKS Kampı Gençleri Bekliyor!

Yedikuyular’a Haftanın Her Günü Toplu Taşıma Sefer...

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genel...

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şah...

Kahramanmaraş’ta Kadın Girişimciliğinin Sembolü Kİ...

KSÜ Oto Ekspertiz Merkezi’nin Açılışı Gerçekleştir...

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü...

Büyükşehir, DOĞAKA’nın Destekleriyle 3 Yeni Yatırı...

Büyükşehir’in Tiyatro Okulu ‘Sahne Maraş’ Perde Di...

İhtisas Akademi Açılış Lansmanı ve Dersi KSÜ’de Ge...

KSÜ’de 5. Geleneksel Türk Halk Müziği Konseri Düze...

Kahramanmaraş’ın ihracatı 1 milyar 128 milyon dola...

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4...

Yedikuyular’a Otobüs Seferleri Başlıyor!

KİPAŞ Holding’e Platin Global 100 Ödülleri’nde Pre...

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı...

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Olimpiyatlarda yarışacak tek takım

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapıl...

KSÜ’de Vefatının 550. Yılında Ali Kuşçu Anıldı

Halil Altun, Kahramanmaraş Fırıncılar Odası Başkan...

ENDES’le Özel Gereksinimli 20 Vatandaşın İstihdamı...

Ünal Ateş " Aile hekimlerine yapılanlar asla kabul...

Aslan Yüzgeç Protokol Müdürü Oldu!

O firma çalışmaları karda bile aksatmadı

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu Operasyonunda 7 Şahıs ...

Afşin’de Yeşilçam Şarkılarıyla Nostalji Rüzgarı Es...

Yedikuyular ve Ali Kayası Terası yollarında kış la...

Türkiye Offroad Şampiyonası Sezon Finali Kahramanm...

Kahramanmaraş’taki Fırtına Saatte 95 Kilometre Hız...

Vefatının 102. Yılında Sütçü İmam, KSÜ’de dualarla...

Kahramanmaraş’ta Tarihi Eser Kaçakçılığı Operasyon...

“Her Türlü Afet ve Acil Duruma Hazırız”

Kahramanmaraş’ta emlakçılık sektörüne yeni bir boy...

Sinan Akçıl, Şarkılarıyla Unutulmaz Bir Gece Yaşat...

İstiklalspor Basketbol Takımı Fırtına Gibi Başladı...

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası ile Aranan 2 Şahıs Y...

20.7° / 11.5°

İstiklal’in Minik Yüreklerinden Türk Polis Teşkilatı’na Anlamlı Ziyaret

Hilmi Çalkaya, Kahramanmaraş İnşaatçılar Odası Başkanlığına Adaylığını Açıkladı

Madalya Günü Coşkusu Kıraç Konseriyle Taçlandı

Pazarcık ilçe emniyet müdürü vefat etti

Sümbüllü Kavşağı – Batı Çevre Yolu Bağlantı ile Sanayi Kavşağı projelerinde ilk adımlar atıldı

Görgel ‘Hedefimiz, Kahramanmaraş’ın içmesuyu geleceğini garanti altına almak”

Kahramanmaraş’ta Hapis Cezası İle Aranan Şahıs Yakalandı

Kurtuluş Bayramı Coşkusu İstanbul’da Devam Etti

Türkoğlu Dostluk Platformu’ndan istişare ziyaretleri

KMTSO Başkanı Buluntu'dan "Kurtuluş Bayramı" mesajı

Kahramanmaraş’ta sahte altın operasyonu

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Kapıçam’a Ücretsiz Seferler Düzenlenecek

Kahramanmaraş İl Jandarma Komutanlığından İl genelinde operasyonlar

Kahramanmaraş’ta Cep Telefonu Hırsızlığı yapan şahıslar yakalandı

Toptancılar Sitesi’nin Temelleri Atıldı

KMTSO Başkanı Buluntu’dan Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

Kahramanmaraş’ta Sentetik Hap Ticareti Şüphelisi 4 Kişi Yakalandı

Rektör Yasım’dan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan’a Ziyaret

Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’ne Yeni Yol Açıyor

Debgici"1000 yataklı şehir hastanesi ihalesi yapılacak"