Halk müziği ustaları küskün
Gündem 13.12.2012 17:54:37 0

Halk müziği ustaları küskün

Kahramanmaraş'ta yeni kurulan, Kahramanmaraş Türk Halk Müziği Eğitim, Araştırma Geliştirme ve Yaşatma Derneği yönetim kurulu ve üyeleri ilgisizlikten dert yandı.

Derneğin kuruluş amacını kısaca tanımlarken kendi kültürümüze ait, bizden esintilerin coştuğu, Kahramanmaraş'ın havasından, suyundan, yaşantısından izlerin desen desen dokunduğu parçaları gençlere ve türkü sevdalılarına tanıtmak ve bu eserleri yaşatmak olarak anlatan dernek yönetimi, zor günler yaşamanın sıkıntısını ifade etmekte zorlandıklarını dile getirdi. Dernek resmi olarak kurulmadan önce bu işe gönül vermiş insanların bir araya gelerek çeşitli yerlerde çalışmalar yaptıkları ifade edildi.

Her zaman yer bulma konusunda sıkıntı çektiklerine değinen dernek üyeleri, " biz burada kültürel çalışmalar yapıyoruz, gençlerimizin ilgisini ve dikkatini çekerek onları kahve ve buna benzer ortamlardan soğutarak daha temiz ve nezih bir yerde onlara güzel ve faydalı uğraş alanlarının da olduğunu göstermeye çalışıyoruz. Onlara kendi kültürümüze ait değerleri aşılamak, gönül ve düşünce dünyalarında, türkülerimizle sevda çağlayanları coşturmak istiyoruz. Yöremize ait eserlerle kültürel faaliyetleri çoğaltmak, kendimize ait muhteşem eserleri, kendi insanımızın kullandığı enstrümanlarla, şehrimizin güçlü sesleriyle duyurmak istiyoruz. Urfa geceleri vardır, herkes bilir, niyetimiz bir taklit değil tabi, onun gibi aktiviteleri, çalışmaları yapmak istiyoruz. Yıllarca bunun için uğraştık, bir araya geldik, her şeye rağmen mücadele ettik ve etmeye devam edeceğiz.  Bütün çabamız bunun içindir ancak ifade ettiğimiz gibi maddi ve manevi noktada büyük sıkıntılar yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

KİMSE BİZE YARDIM ETMEK ZORUNDA DEĞİL AMA….

Dernek başkanı Dr. M. Zekai Özel yaptığı açıklamada şunları anlattı: " Kahramanmaraş kültürüne hizmet için bir dernek kuruldu. Gençlerin kahve köşelerine gideceklerine onlara bir alternatif sunmak istedik. 15 yıldır biz bir grup olarak sürekli beraberdik. Hep geçici yerlerde kaldık, kira ödenmesi ve aidat noktasında sürekli sıkıntı çektik. Öyle zamanlar oldu ki kiramızı ödeyemez hale geldik ve borçlarımız birikti. Bunların bir kısmını ben kendim karşıladım ve kalan kısmı dernekte bulunan değerli hocalarımız üstlendi. Burada ismine yer vermek istemiyorum, bu yaşadığımız sıkıntıları dile getirmek için ve bize yardım konusunda ne yapılır bunlar hakkında bilgi almak için bir kuruma müracaat ettik. Randevu aldık gittik görüştük ancak yine dillendirmek istemediğim için orada bu şekilde sosyal ve kültürel çalışmaların horlandığı, dışlandığı sözler duymak bizi iyice yordu, yıprattı. Belki bu kurum bize yardım etmek zorunda değildir, belki imkânları yoktur ama bunu ifade ederken sanıyorum böylesine güzide insanların bulunduğu, böyle değerli çalışmaların yapıldığı bir dernek bu kadar incitilmezdi. Biz kimseye veya başka çalışmaların yapıldığı birimlere, derneklere, hasım değiliz, rakip değiliz ve bunun içinde kimseyle mukayese edilmek, onlar varken siz kim oluyorsunuz gibi bir söz duymak istemezdik. Kahramanmaraş için yapılan bütün çalışmalar ayakta alkışlanmalı ama hiçbir zaman karşılaştırma ya da farklı bir şey yapılmamalıdır. Bizim maddi hiçbir beklentimiz yok, Kahramanmaraş için çalışmalar yapıyoruz, evet biz de orada moral buluyor, hoş vakitler geçiriyoruz ama sadece bununla sınırlandırmak doğru olmaz."

KAHRAMANMARAŞ TÜRK HALK MÜZİĞİNİN BEŞİĞİDİR

Başka şehirlerde bu şekilde yapılan çalışmaların baş üstünde tutulduğunu ifade eden Özel sözlerine şu şekilde devam etti: "Maraşlı değilim aslen Ankaralıyım ve ben çok yer gezdim ama türkü üretme noktasında başka yer bilmiyorum. Kahramanmaraş bu alanda çok farklı bir yerdedir, Türk Halk Müziğinin beşiğidir bu şehir. Türkiye'de birkaç yer ismi sayılabilir, Kahramanmaraş, Sivas, Urfa, Kırşehir, ama Maraş bunların içinde birinci sıradadır, diğerlerinden daha farklıdır. Bunu kaç kişi biliyor acaba, kaç tane Maraşlı bunun farkında, bilincinde. Maraş yöresine ait bir türküyü başka şehir alıyor bizim diyor. Bu eserler başka kişilerin, başka yörenin ismiyle tanınıyor, biliniyor ama kimse buna sahip çıkmıyor itiraz etmiyor. Biz aynı zamanda bunun mücadelesinin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Burada eşsiz bir hazine var ama en üst seviyeden tutun vatandaşa kadar kimse bunun farkında değil sanıyorum ve kimse sahip çıkmıyor. Kurumlar, iş adamları, siyasetçiler, halk buna sahip çıkmalı, her anlamda destek olmalıdır. Kahramanmaraş bu konuda Türkiye'de birinci ve eşsiz olduğunu anlamalı, herkese göstermelidir." 

MARAŞ'TA BÜYÜK BİR YETENEK VAR

Kahramanmaraş'ta benim tanıdığım ve saygı duyduğum büyük bir yetenek var, bu hocamız başka bir şehirde el üstünde tutulur diyen Dernek Başkanı M. Zekai Özel konuşmasına şu şekilde devam etti: " Ahmet Hikmet Temizyürek isminde çok değerli bir hocamız var. Hikmet hocamız büyük bir yetenektir eğer başka bir şehirde olsa el üstünde tutulurdu ancak Maraş'ta değerli hocamızı tanıyan kimse yok. Hocalarımız yaptığı çalışmalar, verdiği emekler karşılıksız kaldığı için onların kalbi kırılmış ve küstürülmüştür. Hatay'da olsun nüfusu sadece 60"70 bin olan bir başka şehirde biz bu şekilde çalışmalar yapacağız dendiği zaman insanlar Kültür Merkezinin anahtarını bize teslim ediyor. Çok muhteşem salonlarda çalışma yapmamız için bütün imkânlarını seferber ediyorlar. Kahramanmaraş'ta da sanki destek değil de köstek olmak için bir gayret var." 

(Fatih YALÇIN)

 


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

34.3° / 16.9°

Türkiye Kamu Sen Kahramanmaraş İl Temsilciliği’nden Basın Açıklaması

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”