Tarih: 29.07.2019 14:37

Adım adım lider olan kent Kahramanmaraş

Facebook Twitter Linked-in

Bugün, 17 milyarlık ekonomi, 6,5 milyarlık sanayi hacmi, 4 organize sanayi bölgesi, 1000 fabrika, 150 bin kişilik istihdam ordusu, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, 300 ihracatçı şirket, 120 ülkeye ihracat ile Kahramanmaraş, büyük şirketler kategorisinde ise en büyük 1000 sanayi kuruluşu içerisinde 24 şirketiyle Türkiye'nin en başarılı 8. kenti konumuna ulaşarak hedef yükselterek ihracatını arttırıyor. Tekstil Başta olmak üzere, çimento, elektrik ve birçok alanda tecrübe ve başarı kazanan Kahramanmaraş sanayisi, büyümeye ve güçlenmeye devam ediyor. 

1930'LARDA BAŞLADI


1933 yılında Afşin- Elbistan Termik santrallerinin gün yüzüne çıkması ile 1970'li yıllarda elektrik üretimine başlayan Kahramanmaraş, Türkiye'nin yüzde 8 elektriğini karşılıyor. Türkiye'nin kurulu güç bakımından birincisi olan Kahramanmaraş'ta 4.264 MW kurulu güç, 6.659 GWh yıllık yaklaşık üretim bulunurken tam kapasite ile üretilen 22 milyar kilovatsaatlik enerji ile ülkede 14 milyon konutun yıllık elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Yıllık 3 bin saatin üzerinde güneş ışığı alan Kahramanmaraş'ta, 15 Güneş Enerji Santrali, 1 Rüzgar Enerji Santrali, 3 Biyokütle Santrali, 37 Hidro Elektrik Santrali, 1 Dogalğaz Santrali, 2 Termik Santrali bulunuyor. 22 milyar kilovatsaatlik üretim yapan Kahramanmaraş, 14 milyon konutun aydınlatmasını sağlarken, tam kapasite üretime geçtiği zaman bu rakam 2 katına çıkabiliyor.


HER PARTİ KAHRAMANMARAŞ'A ÖNEM VERDİ


1950 yılında yapılan seçimlerde en büyük bir zafer ile çıkan Demokrat Parti Anadolu`da yeni bir kalkınma hamlesi başlatması en çok Kahramanmaraş'a yaradı. Marshall yardımından gelen fonlarla ülkenin birçok yere traktör ve biçerdöver ile tanışınca tarım gelirleri sürekli artış kaydetmeye başlayan kent tarımda adeta çığır açtı. Tarımdan para kazanan yatırımcı 1955 senesinde 4 milyon TL sermaye ile Kahramanmaraş Pamuklu Dokuma Sanayi Tesisini kurdu ama işletme becerisi olmadığı için fabrika kapalı kaldı.


TURGUT ÖZALLI YILLAR

Burada ilk tecrübesini kazanan Kahramanmaraş ikinci kalkınma hamlesini ise 1985 yılında yaptı. O yılda Turgut Özal'ın, "Öncelikli sayılan 28 il" arasında en yüksek yatırım oranı yüzde 220 ile Kahramanmaraş`ta elde edildi. Kahramanmaraş verdiği mücadele ile memleketin ekonomik Kurtuluş Savaşı`nda vatanına örnek olmuştu.  Onun yıllar boyu bastırılmış olan bu kara sevda artık önüne set çekilemez coşkun bir dalgaya dönüşmüştü. İşte bu teşvikler girişimcinin heyecanını teşvik etmiş, daha önce yatırım yapacak alanı bulunmayan Kahramanmaraş`ta yastık altındaki paraları katma değere dönüştürmeye başlamıştı. Şehirde birbiri ardına iplik fabrikaları kurulmaya başlamıştı. Diğer yandan 1973 senesinde ilk kısmı ihale edilen, Küçük Sanayi Sitesinin 478 işyeri, tamamlanmış, 21 adet Sosyal Tesis barındıran ikinci kısım ihalesi 1984 yılında yapılmıştı. 1989 yılına gelindiğinde Türkiye ihracatını 5 kat arttırmış, Kahramanmaraş ise tam anlamıyla bir sanayi kentine dönüşmüştü.


RECEP TAYYİP ERDOĞAN DÖNEMİ

Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde açıkladığı 5084 teşvik yasası ile Kahramanmaraş adeta uçmuştu. Fabrikalar birbiri arkasına açılırken, tekstil alanında adeta kaptan haline gelmişti. 1940 yılına kadar lisesi, 1949 yılına kadar da hastanesi bulanmayan kent, eline geçen her bir kuruşu iki kuruş yapmak için adeta karınca gibi çalışmıştı. 


KAHRAMANMARAŞ HEP BİRİNCİ

Türkiye İplik Üretiminin yüzde 35'i, Türkiye Metal Mutfak Eşyalarının yüzde 60'ı, Türkiye Kumaş Üretiminin yüzde 10'u, Türkiye Çimento Üretiminin yüzde 10'u, Türkiye Elektrik Üretiminin yüzde 8'i, Türkiye'nin Dondurma Markası, Kuyumculuk ve Ayakkabıda Türkiye 2. Si, İSO İlk 1000`de 21 Şirketi, 1000 Sanayi Tesisi, 246 İhracatçı Şirket, 115 Ülkeye İhracat yılda 2 Milyar Dolar Dış Ticaret sağlayan kent bilgi birikimi ile bugün tüm ulusal markalarının kumaşını üretebiliyor.





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —