Yerli arazi aracında sona gelindi
Ekonomi 7.05.2015 16:39:51 0

Yerli arazi aracında sona gelindi

İstanbul`da ağır sanayi üzerine faaliyet gösteren BTG firmasınca geliştirilen yerli arazi aracında sona gelindi.

Elektronik sistemleri Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinde yapılacak aracın, diğer bileşenleri BTG firması tarafından üretilecek.

BTG Genel Müdürü Birol Arıcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4x4 özelliğindeki arazi aracının tasarım aşamasının tamamlandığını, patent işlemlerinin sürdürüldüğünü, temmuz ayında prototipinin tamamlanacağını söyledi.

Türkiye şartlarında otomotiv sektöründe artık montajdan çıkıp üretim ve belirli bir markaya yoğunlaşılması gerektiğine işaret eden Arıcan,  ''KSÜ`den  aldığımız destekle, Türk yazılımı, Türk mantığı ve Türk mühendisliği ile yerli arazi aracımızı üreteceğiz'' diye konuştu.

Dünya şartlarında hatta bir adım öne geçebilecek bir araç oluşturabilmek istediklerinin altını çizen Arıcan, ''Marka ve insanların alışkanlıklarını göz önüne alırsak, bununla ilgili ihtiyaçlar özellikle binek araç tarzında değil arazi, özel ihtiyaç ve askerimizin, polisimizin kullanabileceği bir araç üzerinde çalıştık'' dedi.

Arıcan, KSÜ ile işbirliği yaptıkları çalışmada, aracın üretim aşamasına gelindiğini belirtti. Aracın, tek şase, tek dingil üzerine, 7 ton taşıyabileceğini, aks ve diferansiyel motor kontrol sistemlerinin elektronik olacağını dile getiren Arıcan, ''SUV (spor amaçlı taşıt) modelin yanında üst teknoloji binek araçların kullandığı her türlü elektroniği, bu aracın üzerine adapte ederek bir arazi ve özel kullanım aracı dizayn ettik'' şeklinde konuştu.

''7 TON YÜK KAPASİTESİYLE SINIFINDA İLK''

Yakında araçla ilgili tanıtım yapacaklarını anlatan Arıcan, ''Temmuz ayında aracın prototipi tamamlanacak. KSÜ ve BTG olarak bizler, yoğun bir çalışmayla özel gayretle projemizi tamamladık. Pek yakında aracımızla ilgili genel tanıtımları yapacağız. En önemli özelliklerinden biri 7 ton yük kapasitesiyle sınıfında bir ilk olmasıdır'' ifadelerini kullandı.

KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahit Güneş ise arazi aracının elektronik kontrol ünitesinin üniversitede tasarlanacağını söyledi.

Arazi aracının bir çok yeniliği de beraberinde getireceğini belirten Güneş, şunları kaydetti:

''Şu anda kullanılan 4x4 yerli araçlarda manuel kilitlenebilir diferansiyel sistemi var. Bizim tasarlayacağımız araçta, tamamen elektrik kontrollü, farklı zeminleri algılayabilen, sağ ve sol tarafı farklı bir zemine geldiğinde aracın bunu milisaniyelerle algılayıp buralara tork dağılımı yapan elektronik kontrollü kilitlenebilir diferansiyel sistemini gerçekleştirebileceğiz. Bu önemli bir yenilik.''

Aracın motor ve şanzımanı hariç diğer bileşenlerinin tamamen yerli olarak üretileceğini dile getiren Güneş, şöyle devam etti:

''Bu aracı yaptıktan sonra işbirliği yaptığımız firmanın otomobilde de `yerli babayiğit` olma fikri gündeme gelebilir. Bu çalışma başarılı bir şekilde bitirildikten sonra yerli otomobil neden olmasın. Aracın bir kısım testlerini üniversitemizde yapmayı planlıyoruz. Kahramanmaraş tekstil ağırlıklı yatırımı benimsiyor. Diğer teknolojik ürünlere maalesef yatırım çok yavaş ilerliyor. Bu yerli arazi aracımızın iş adamlarımıza da örnek teşkil edeceğini düşünüyorum.''AA


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı