Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu
Eğt.-Kült. 6.02.2017 08:59:20 0

Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu

Maraş Milli Mücadelesinin 97. yılı kapsamında Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile 3-4 Şubat 2017 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu açılış oturumu ile


Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen açılış oturumuna katılan davetliler kültür merkezi girişinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı'nın mehteran konseri ile karşılandı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç yaptı. Devletlerin tarihlerine damga vuran olayların ve kişilerin olduğunu ifade eden Erkoç, Maraş Milli Mücadelesinin Milli Mücadele'nin başlamasına ilk kıvılcım olduğunu söyledi.


Erkoç, "Türkiye Cumhuriyeti için milli mücadele neyi ifade ediyorsa, milli mücadelenin içinde Maraş savunması, Maraş destanı da o kadar önemlidir. Bazen bir kurşun bir vatan kazandırır. Saygıdeğer hemşehrilerim rahmetle ve minnetle andığımız kahramanımız Sütçü İmam'ın atmış olduğu kurşunla bu milletin canına, malına, ırzına ve namusuna uzanan ellerin nasıl kırıldığını dünyaya bir kez daha gösterildiği en önemli örneklerden biri olan Sütçü İmam kahramanımızın atmış olduğu kurşunla başlayan ve bir destana dönüşen kurtuluş destanımızın şehitlerini rahmet anıyorum. 15 Temmuzda da saygı değer Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine bu ülkeyi işgale kalkışan emperyalist güçlerin uşaklarına karşı dimdik duran asil milletimizi saygıyla selamlıyorum. O gecede bu alçaklara, bu ruhu satılmışlara karşı ilk kurşunu atan Ömer Halisdemir kardeşimizi de rahmetle ve minnetle anıyorum" dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Erkoç, bu ruhun gelecek nesillere aktarılması açısından Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu'nun büyük bir önem arz ettiğinin altını çizdi.


KSÜ Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci ise konuşmasında Milli Mücadele döneminin tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olduğuna dikkat çekti. "Birinci Dünya Savaşı milletlerin tarihinde tamiri imkânsız acılar ve derin etkiler bırakmıştır" diyen Rektör Deveci, savaş sonucunda imparatorlukların yıkılmasıyla dünyada ekonomik, siyasi, sosyal, idari ve hukuki alanlarda büyük değişimler meydana geldiğine değindi.


Rektör Deveci, "Türk Milli Mücadelesine bu değişim ve gelişimin tarihi olarak bakılabilir. Türkiye'nin ve Türk milletinin gelecekteki politikalarının belirlenmesi için Milli Mücadele Tarihi iyi araştırılmalı, bütün yönleriyle ortaya çıkarılmalı ve değerlendirilmelidir. Eğer dünü bilmez, kritik etmez isek, geleceğe yön vermede sıkıntılar yaşayabiliriz. Tarihini iyi değerlendiren ve ondan gerekli dersleri çıkaran milletlerin geleceğe yönelik daha sağlıklı kararlar alacağı değişmez ve mutlak bir gerçektir. Bu doğrultuda İstiklal Harbi'nin önemli bir kesitini oluşturan Maraş Milli Mücadelesi, Maraş ve çevresinde meydana gelen olayların iyi incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir" diye konuştu.


Uluslararası Milli Mücadele Döneminde Maraş Sempozyumu açılış konuşmalarının ardından KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak'ın başkanlığında yürütülen açılış oturumu ile başladı. Solak oturum öncesinde sempozyum düzenleme kurulu adına kısa bir konuşma yaptı.


"Milli Mücadele tarihimiz açısından çok önemlidir. Maraş Milli Mücadelesi de Milli Mücadelemiz içerisinde ayrı bir öneme sahiptir" diyen Solak, sempozyumda sunulacak olan bildirilerin kitaplaştırılmasıyla birlikte Maraş Milli Mücadele döneminin büyük oranda tamamlanacağını ifade etti. Prof. Dr. İbrahim Solak, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla Maraş Milli Mücadelesinin 100. yılında, 100 bilim insanının katılımıyla Kurtuluş Sempozyumu düzenlemeyi planladıklarını da sözlerine ekledi.


Sempozyum açılış oturumunun ardından Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Avşar Yerleşkesinde yer alan 5 salonda gerçekleştirilen toplam 10 oturumla devam etti.


Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi ve KSÜ Avşar Yerleşkesi konferans salonlarında olmak üzere toplam 7 salonda 22 oturum olarak planlanan sempozyum, 4 Şubat 2017 Cumartesi Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezinde gerçekleştirilen oturumların ardından değerlendirme oturumuyla son buldu.



Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

19.1° / 8.7°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı