Toplu Taşımada Yeni Dönem
Gündem 4.07.2015 16:03:09 0

Toplu Taşımada Yeni Dönem

Toplu taşıma, Kahramanmaraş`ın en büyük sorunlarından biri kentte yaşayan ve tolu taşıma araçlarını kullanan vatandaşları ne tür yenilikler bekliyor? Bugüne kadar toplu taşıma için hangi adımlar atıldı, hangi somut kararlar alındı? Bu soruların cevabını Y

İlk olarak, toplu taşımaya rahatlık getirmek,  trafikte işlerliği sürdürmek,  vatandaşı trafik ve park çilesinden kurtarmak için neler yapıldı?

Ulaşım Hizmetleri Dairesi Başkanı Cengiz Şirikçi ; ``Kahramanmaraş'ta,beş ayrı durakta (Hastane, Yavuz, Orman, Evliya ve Fatih) toplu taşıma hizmeti veren 383 dolmuş var . 105 civarında da halk otobüsü var ki, sürekli rekabet içindeler. Durum böyle olunca, hem trafik kurallarını çiğniyorlar, hem araçlarını hızlı kullanıyorlar,  hem de duraklarda fazla bekleme yapıyorlar. Dakika üzerinde çalıştıkları için bazen hızlı bazen yavaş gidiyorlar. Farklı hatlar oldukları için hem kontrol edilemiyor, hemde hatlar programlanamıyor. bu durum vatandaşı mağdur ediyordu. Dakik çalışması düzeniyle, vatandaşların konforlu yolculuk yapma haklarını görmezden geliyorlar`` dedi

Bu 383 dolmuşun şu anki hat değerlerine göre, oranladık, oranlar sonucunda yaklaşık 260 adet otobüs oluyor. Yaklaşık olarak, 383 minibüs, 260 otobüs olacak. Otobüsle birlikte dönerli bir sisteme geçilecek, havuz sistemi oluşacak. Her otobüs, her hatta çalışmış olacak. Ve bunların gelirleri, taşıdıkları yolcu ve yaktığı kilometreye endeksli olacak. Toplanan paranın bir kısmı kilometreden havuza girecek, bir kısmı da yolcudan karşılanacak, ona göre paylaşılacağını belirten Şirikçi,  ``Tabi bunun için de olmazsa olmaz sistemlerden biri elektronik kart devrede olacak, elektronik kartlar (akıllı kart) içinde birçok veri ve süreyi saklayabiliyor. Elektronik kart  aktarma sistemleri kurulabiliniyor.  Yenişehir devlet hastanesinden Doğukent'e giden insan hastanede durakta beklerken, sadece Doğukent'e gidecek otobüsü beklemesine gerek kalmayacak. Aktarma merkezinde ikinci otobüsten yararlanabilecek. Aktarma ücreti öğrenci için 0.20 kuruş, sivil vatandaş için ise 0.40 kuruş yapılması planlanıyor. Bu sisteme  daha erken geçmek istiyoruz. Biz 2-3 ay diyoruz ama tabi yıl sonunu da bulabilir`` dedi.

Şirikçi, Aktarmalı yolculuk yapan ile tek hatta yolculuk yapan arasında çok cüzi bir fark olacağını bildirdi.

DOLMUŞ ŞOFÖRLERİ OTOBÜS ŞOFÖRLERİ OLARAK GÖREVİNE DEVAM EDECEK Mİ?

Şirikçi ,``Dolmuş esnafının hepsiyle görüşüldüğünü,  Onların para kazanacağı bir sistem olduğunu anlattık. Hemen hemen hepsi de razı oldular. Biz anlattık, tabi esnaf kazanırsa, ulaşımın kalitesi de artar. Serbest kart'tan yararlanan; engelliler, 65 yaş üstü, ptt görevlileri, emniyet mensupları, basın mensupları, şu an halk otobüslerinin sırtında. 105 halk otobüsü varken, biz buna 260 otobüs daha eklediğimizde, yaklaşık 380 civarında otobüse çıkacak. Bu yük azaldığı için halk otobüsleri de para kazanmış olacak`` dedi.

ŞOFÖR ESNAFININ MAĞDURİYETİ NASIL GİDERİLECEK?

Şirikçi'ye, serbest kart kullanan yolcuların ücretsiz binmesiyle halk otobüslerinin uğradıkları maddi kaybı ve mağduriyeti hatırlattığımızda, bize şu cevabı verdi: "Devletin yanlış uyguladığı politika yüzünden oluyor bunlar. Ilıca'ya bile otobüs koyduk, 65 yaş üstü vatandaş bedava gidiyor. Benim asgari ücretli vatandaşım daha Ilıca'ya gidememiş bile. Asgari ücretli ev geçindiriyorken, 1.65 krş. Elektronik kart kullanıyor. O insan para verirken, geliri olan 65 yaş üstündekiler neden parasız gitmeli? Otobüslerin doğru düzgün yönetimde olması için kesin ve kesin gelir durumuna endeksli olarak bu politikaların geliştirilmesi lazım.  Bir sürü bedavacı var. Bu bedavacılar olmazsa, ödenen 1.65 kuruş daha aşağıda olabilirdi. Bu diğer insanların sırtına yük olarak biniyor. Onların parasını da sen ödemiş oluyorsun. Gizli olarak…

HAZİNEDEN ÖDEME YAPILACAK MI?

Halk otobüsü olanların ve sürücülerinin merak ettiği konulardan biri de buydu, çünkü zarar ediyorlardı.

Şirikçi bu soruya şu cevabı verdi: "Hazineden ödeme yapılması yanlış bir sistem. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuya ilişkin bir çalışma ve 6 ay içerisinde çözüm bulunmasını bekliyoruz.  İnsanları toplu taşımaya teşvik edilmek için otobüs bedava olacaksa, tüm halka bedava olmalı. Tüm halka bedava olduğunda otomobil kullanımının azalmasıyla trafik sorunu da kalmayabilir. Ya herkese paralı, ya da herkese bedava olacak.

Para kalkmadı, kumbaralarda para toplanıyor du ki bunun kontrolü zordu bunu yerine halk otobüslerinde şoförlere kart çıkartıldı. ‘Şoför Kart' siz şoföre paranızı veriyorsunuz, şoför kartını basıyor. Kart kullanımını yaygınlaştırmak amaçlı, şoför kartın fiyatı yolcuların kartından farklı olacak. Sürekli otobüse binenler, kendi kartlarını kullanmak zorunda kalacaklar.Geçici bilete yerine geçen şoför kart vatandaş mağdur olmasınlar diye düşünüldü.

 Biz şoför karta öğrenci fiyatını yüklemedik. Öğrenci toplu taşımayı çok kullandıklarından, gidip kartını alıyor, 1.25 kuruşa toplu taşıma araçlarını kullanıyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE PERSONELLERİ BELEDİYE OTOBÜSLERİNDEN ÜCRETSİZ YARARLANIRKEN, MERKEZ İLÇE BELEDİYE PERSONELLERİ BU HAKTAN NEDEN YARARLANAMIYORLAR? 

Şirikçi bu konunun sıkıntılı olduğunu ve üzerinde yaptıları çalışmaları şöyle sıraladı; Belediye personelleri ücretsiz binemez. İlçe veya büyükşehir diye ayırt etmeye  gerek yok. geçmişten  gelen bir düzen var, herkes bu personellere servis uygulamak zorundalar. Belediye otobüsleri servis olarak düşünülmüş, servis görevi görüyor.

İlgili birimlerle bu konuda da görüşmeler yaptık ,çalışma içindeyiz.

 Örneğin; Tüm halk için geçerli, 49 liraya abonman kart alınacak. Bununda sistemi kuruluyor bu sistem belediye personellerinin maaşına yansıtıldığında, toplu taşıma o zaman sisteme girebilecek. Ücretsiz binenlerin içinde arada, tek tük ücret veren olunca, düzen bozuluyor. Sistemin kurulması için herkesin ücretli olması lazım.

Bu ücreti, bu kurumların ödemesi lazım. Ptt, emniyet mensupları…(SİBEL ATICI)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

17.9° / 6.4°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı