Menengiç Kahvesi Tarih Oluyor
Sağlık 7.07.2015 10:04:09 0

Menengiç Kahvesi Tarih Oluyor

Sakızlık ağacının olgunlaşmış tohumlarının toplanarak kavrulup, çekilmesi ile elde edilen bu eşsiz içecek Anadolu`nun en eski kahve kültürünü oluşturuyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç Menengiç (yabani fıstık) ağacının meyvelerinden  elde edilen kahvenin, insan sağlığı için yararlı olduğunu,  kafein içermediğini ve yüzde 100 doğal olduğunu söyledi.

Tıbbi Ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç, ``Menengiç meyvesinin bileşiminde E ve B grubu vitaminler ile sodyum, potasyum, fosfor, kalsiyum, demir, magnezyum, çinko, bakır, mangan, selenyum, kadminyum gibi önemli mineral ve elementler bulunuyor. Aynı zamanda protein, yağ, besinsel lif, doymamış yağ asitleri ve mineral maddeler açısından da son derece faydalı bir bitkidir`` dedi.

Bilgiç, menengicin halk arasında egzema, astım, ishal, sarılık, mide ağrısı gibi sağlık sorunlarının tedavisinde de kullanıldığını belirtti.

Günümüzde en yaygın kahve türü olarak karşımıza çıkan menengiç kahvesinin nefes darlığı, solunum yolları, ses teli, hazım problemleri gibi pek çok hastalığın tedavisinde etkin olarak kullanıldığını anlatan Bilgiç şu bilgileri verdi.

``Menengiç kahvesinin faydalarına baktığımızda kronik mide rahatsızlıklarını ve midedeki ağrıları geçirir. Akciğer iltihaplarını temizler. Menengiçin septik özelliği vardır. Nefes darlığına, bronşite, balgama, öksürüğe karşı faydalıdır. Ses tellerine iyi gelir. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ayak terlemelerini keser. Ağız kokusunu giderir. Saçların daha canlı ve gür olmasını sağlar. İdrar söktürür ve böbrek kumların dökülmesini sağlar. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür. İnce bağırsakta glikoz emilimini azaltır ve kan şekerinin yükselmesini önler. Vücudun her alanındaki kan akışını hızlandırır. Kalbi kuvvetlendirir. Beden ve zihni kuvvetlendirir. B,C,E vitaminleri bakamından zengindir. Ağız salyasının kesilmesini sağlar. Dalak için yararlıdır. Türk kahvesine göre daha yumuşak bir tada sahip olan menengiç kahvesinin, antioksidan ve fenolik bileşenleri sayesinde vücudu kansere ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkiye sahiptir.``

Bilgiç yaptığı açıklamada ``Menengiç ağacının Türkiyenin Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesinin dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetiştiğini aktaran Bilgiç, ancak ticari kaygılar sebebiyle aşılama yapılan menengiç ağaçları, fıstık ağacına dönüştürülüyor`` dedi.

Fıtığın tüketim alanın fazla olmasından dolayı sirkülasyonun fazla olduğunu aktaran Bilgiç, Doğada yabani olarak yetişen menengiçlerin  toplanmasının ve işlenmesinin zorluğuda göz önüne alınınca aşılamanın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

 Ülkemizin doğal bitki örtüsünün bir parçası olan Menengiç, yörelere göre Çitlenbik, Çıtlık, Çitemik, Çedene, Bıttım gibi farklı isimler almıştır.

YAĞI DA SABUN YAPIMINDA KULLANILIYOR

Bıttım sabunu, kostik ve menengiç (bıttım) yağından yapılır.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Mehmet Bilgiç; Tabiat eczanesinin bize sunduğu şifa kaynağı bıttım yağı karışımı ile yapılan bu sabun, Egzama ve Mantar gibi cilt hastalıklarının yanı sıra Kepeği, deri dökülmelerini ve saç dökülmelerini önleyici faktöre sahip. Bıttım sabunu, bölgede `Botan sabunu` olarak bilinmektedir. Saçları besliyor ve yumuşak hale getiriyor. Saç dökülmesini önlüyor ve beyaz saçlara doğal güç vererek, siyahlaşmasına neden olduğu biliniyor`` dedi.(SİBEL ATICI)

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.3° / 11.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı