KSÜ Sualtı Arkeolojisi Alanında da Uluslararası Düzeyde Eğitim Veriyor
Gündem 12.08.2016 17:01:32 0

KSÜ Sualtı Arkeolojisi Alanında da Uluslararası Düzeyde Eğitim Veriyor

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, sualtı arkeolojisi alanında dünya standartlarında eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

2013 yılında kurulan KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı'nda, sualtı arkeolojik araştırma ve kazılarına yönelik ilk dalış eğitimleri Mersin' de gerçekleştirdi. Arkeoloji Bölümü ve Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı ve Dünya Sualtı Aktiviteleri Konfederasyonu-Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF-CMAS) rehber eğitmeni Yrd. Doç. Dr. Oktay Dumankaya başkanlığında arkeoloji bölümünde okuyan öğrencilere yönelik dalış eğitimleri, 6-7 Ağustos 2016 tarihlerinde Mersin ili Taşucu ilçesi Yapraklı Koyu'nda gerçekleştirildi. Lisans ve yüksek lisans seviyesinde 14 Arkeoloji Bölümü öğrencisi, yaptıkları dalışlar ile profesyonel dalıcı olma yolunda önemli bir engeli aşarak uluslararası geçerliliğe sahip TSSF-CMAS 1 yıldız dalıcı eğitimini başarıyla tamamladı ve bröve almaya hak kazandı.

Yrd. Doç. Dr. Dumankaya rehberliğinde düzenlenen etkinlikte eğitimler, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'na bağlı Akdeniz Sualtı ve Doğa Sporları Merkezi Dalış Eğitmeni Coşkun Bilgi ile birlikte verildi. Teorik eğitim ve havuz çalışmaları ile başlayan etkinlik, Yapraklı Koyu ve çevre koylarda yapılan dalışlar ve koyların temizlenmesi ile son buldu.

Düzenlenen dalış eğitimlerinin, arkeolojinin yeni bir uzmanlık alanı olan sualtı arkeolojisi alanında yetkin eleman yetiştirmek açısında da önem arz ettiğini belirten KSÜ Arkeoloji Bölümü ve Sualtı Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Oktay Dumankaya, yaptıkları çalışmaların sualtı arkeolojik çalışmalara destek vermek açısından çok önemli olduğunu, dalış eğitimlerinin üniversitemizin tüm öğrencilerinin üye olabileceği Su Altı Topluluğu'nun kurulması ile hız kazanacağını ve bundan sonra da devam edeceğini ifade etti.

"Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü'nde sualtı arkeolojisi üzerine teorik ve uygulamalı eğitimler vererek, bilimsel çalışmaları ilk defa Türkiye'de hayata geçmiş olan sualtı arkeolojisini daha ileri seviyelere taşıyarak ülkemiz sualtı kültür mirasını kayıt altına almak ve bu çalışmaları yapabilecek nitelikli bilim adamı yetiştirmeyi amaçlıyoruz." diyen Dumankaya, "Öğrencilerimiz, sualtı kültür mirasını ve insanlık tarihini teorik derslerle öğrenmenin yanında arkeolojik araştırmalar için gerekli ve aynı zamanda farklı alanlarda da kullanılabilecek ileri derecede dalış eğitimi, teknik çizim, 3d modelleme, photoshop, autocad gibi uygulamalı eğitimleri de alarak her yönden iyi eğitim almış öğrenciler olarak yetişeceklerdir." şeklinde konuştu.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

19.1° / 8.7°

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı

Sakarya’da Fetö/Pdy Suçundan Aranan Şahıs Kahramanmaraş’ta yakalandı

Kahramanmaraş'ta 4 dolandırıcılık şüphelisi yakalandı