Kahramanmaraş Dosyası 7
Gündem 26.09.2014 17:05:05 0

Kahramanmaraş Dosyası 7

"Su Medeniyettir" adı altında, arkadaşların da desteği ile bir kitap hazırlamıştık ancak buna bir ilave yaparak "Yol ve Su Medeniyettir" demek gerektiğini galiba şimdi daha iyi anlıyorum.

İşin aslına bakılacak olursa vatandaş da medeniyeti bu ölçülerde değerlendirmektedir.2014 yılı yerel seçimleri için aday adayı olduğumda, Ulu Cami tarafından Belediye Çarşısı'na (Kapalı Çarşı) girerken karşılaştığımız bir arkadaş, önce tebrik etti, hemen arkasından da:"Aday olursanız ve kazanırsanız, bizim de dümdüz yollarımız olacak mı?" diye sormuştu. Bir arkadaşım da;"Benim hanım; ‘Sor bakalım, belediye başkanı olursa düz yollar yapacak mı, ya da yolları düz hâle getirecek mi?' diyor."demişti.

Vatandaşlar, yol konusunda oldukça dertli olmaları yanında şikâyetçi olmalarında da haklıdırlar. Onlar, çarpıklıkları, yanlışlıkları, yapılması gerekenleri ve yapılmayanları çok iyi bildikleri halde onların adına iş yapanlar onları dinlemiyorlar!

Yine aday adaylığı sürecinde "Bin Evler" diye adlandırılan yeni yerleşim yerlerinde, eskiden yapılan hatalara rahmet okutacak yeni hatalar yapıldığını, bazı muhtarlarımız ve vatandaşlarımız özellikle göstermişlerdi. Ben de bizzat görmüş oldum. Kısa mesafeli, eğri büğrü yollardan, düz giderken aniden insanın önüne çıkan yapılardan, istenilmediği kadarını görmek mümkündür. Daha yeni açılan, ikinci şeridi henüz açılmamış olan Tekerek yolundan Üniversite'ye bağlanan yolun başlangıcı sayılabilecek yerde bile zikzakların bulunduğunu görünce bir kere daha hayal kırıklığına uğradım. Kentin imar planını yapanlar hata yapmışlarsa, kimi taleplere gösterilen tadilat gayreti, asıl kenti ilgilendiren benzer çarpıklıkların düzeltilmesinde gösterilmeli değil miydi? Peki, neden yapılmadı? Cevabı olmayan bir soru!

İmar planı doğru ve düzgün şehirleşme için, tadilatlar ise yanlışlıkları düzeltmek ve çarpıklıkları gidererek kenti güzelleştirmek ve kent yaşamını kolaylaştırmak için yapılmalıdır. Şehir İmar Planları yapılırken, olması gereken şekilde yapılmadığı veya bir kısım vatandaşın isteklerine göre planlandığı, ya da çıkarlar elde etmek için açıktan ya da sinsice istekte bulananların istekleri doğrultusunda sürekli tadilatlar yapıldığı için Maraş tabiriyle "peh" denilecek bir kent yapılaşması olmamıştır. İki apartmanın arasından geçen sokakların arterle kesişmesine bağlı olarak trafiğin karmaşaya dönüşmesi, tâlî yollar sebebiyle kaldırımların her 30-40 metrede bir kesintiye uğraması, yeni yerleşim yerleri olmasına rağmen inişli çıkışlı kaldırımların oluşması, düz bir kaldırımın olmayışı, temeli bozuk bir yapılaşma ortaya çıkarmıştır. Hiç değilse yeni yerleşim yeri düzenli ve planlı olsaydı!

Yine yeni yapılaşma bölgesinde olmasına rağmen Tekerek yolundan Yeşilvadiye doğru giden yolun darlığı, kaldırımlarının ancak iki kişinin yan yana yürüyebileceği genişlikte oluşu, bu çağın planlaması olmamalıydı. "Sağlıklı yaşam için yürüyelim" sloganının kullanıldığı bir ülkenin bu güzel kentinde, insanların doğru düzgün yürüyüş yapacakları bir kaldırım veya yürüyüş yolunun olmaması yeni yapılanmaya yakışacak bir planlama değildir.

Önceki bir bölümde Arasa Camii tarafındaki yolun yapısı hakkında yazmıştım. Bugün o yoldan geçerken bir kere daha dikkatlice yola baktım ve kentimiz ve halkımız adına üzüldüm ve iç geçirdim. Kaç yıl oldu unuttum, yıllardan beri görevliler bıkmadan, usanmadan aynı yolda çalıştılar! Ne kadar mesai harcanmış, emek verilmiş o yolun yapılması için acaba? Kısa mesafede oluşturulan minyatür tepecikler ne ustalık gerektiren işler öyle! İçim elvermedi bu araya bu cümleleri sıkıştırdım hemen.

 

Daha önce o yolun başlangıcı sayılan Şekerdere'den sonra Yeraltı Çarşısı'nın batısından geçen kısmına kavis yaptıran binalar kamulaştırılmak istenmiş ancak mülk sahipleri ile anlaşma sağlanamamıştı. O zaman Başkan Bey'e de söylemiştim; o bölgedeki trafik sıkışıklığının kısmen de olsa çözüme kavuşması için ilk adım olarak o binaların bir an önce kamulaştırılması gerektiğini.Fakat  fiyatta anlaşma sağlanamadığını söylemişti Başkan.Halbuki bu tür işlerde bir miktar fazla ödeme yapmanın, getirisi düşünüldüğü zaman ve göreceği iş açısından pahalı sayılmayacağını da söylemiştim.

Sonraki dönemde ise eski otogarın satışından elde edilen paranın ne şekilde hizmet yatırımına dönüştürülebileceği konusunda Başkan Bey, üçerli gruplar halinde görüştüğü meclis üyelerinin düşüncelerini sormuştu. Bu hareketin sonucu hakkında bir şey söylemek istemiyorum ama bu davranış belediye tarihinde bir devrim niteliğinde idi. Dediğim gibi sonucunu tartışmıyorum. En son görüştüğü grup içerisinde en son benim görüştüğü kişi de ben oldum.Fikrimi sorduğunda Başkan Bey'e: "Şekerdere'deki Belediye Sosyal Tesisleri karşısındaki petrol istasyonundan itibaren Şazibey Camii'nin istikamet alınıp kıyı şeridi gibi bir gidiş yolu açılmasını, Kıbrıs Meydanı başlangıcından Ulu Cami istikametine de yine bir kıyı şeridi gibi dönüş yolu yapılmasını" önermiştim. Bu iki yol arasında kalan yapıların kaldırılarak Arasa Camii'nin ortaya çıkarılmasını ve orada kente nefes alacak büyük bir meydan yapılmasını da önerdikten sonra;"Şayet bunu yaparsanız, en az yüz yıl bu toplum sizden söz edecektir." diye de ilave etmiştim. Bunun yanında adına Tekke de denilen Yusuflar Mahallesi'ndeki ömrünü çoktan doldurmuş binaların kamulaştırılmasını, o bölgede ikamet edenlere böylece bir iyilik yapılmış olacağını ifade ettim. Ayrıca bölgede kentsel dönüşüm uygulaması ile villa tipi evlerin yapılarak satılmasını söyledim. Önerilen yolun açılmadığı gibi yapılan meydan da büyüklüğü itibarıyla çok da ferahlatıcı bir alan olmadı. Ben yetki alanımda ancak bunları yapabildim.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

23.3° / 11.5°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı