Kahramanmaraş Dosyası 3
Gündem 22.09.2014 12:53:05 0

Kahramanmaraş Dosyası 3

Bir sabah, o zaman Başkan Yardımcısı olan Cemal Tanrıverdi, İmar İşleri ve Şehircilik Müdürü, yanlış hatırımda kalmadıysa Fen İşleri Müdürü, ben ve Başkan Bey, bugün adına Seyirtepesi denilen terasa çıktık. O sıralarda Orman Bölge Müdürlüğü terasın kullanım iznini belediyeye vermişti. Hem orayı hem de benim bu önerimi tepeden beraberce inceledik. Başkan Bey önerim için arkadaşlara düşünce ve yorumlarını sordu. Cemal Bey'in;"Çok da güzel olur" demesiyle çalışmalara start verildi.

İmar Müdürü Zeynel Bey ile birlikte birçok kereler alanda inceleme ve mülk sahiplerinden bazıları ile görüşmeler yaptık. Uzun bir çalışmadan sonra ben devre dışı kaldım. Bu sırada Genelkurmay'dan kısmî izin çıktı. Bunun üzerine önceden belirlenen güzergâhta bazı değişiklikler yapılarak çevre yolu bugünkü haliyle trafiğe açıldı. Askeriyeden alınan kısım aslında çok da pahalıya mal oldu. Pınarbaşı Camii kısmındaki bugünkü haliyle eğrilik de abes bir şekilde kaldı.

Bu arada Kışladan hastaneye geçen yolda bir köprü çalışması yapıldı. Birçokları gibi ben de her yöne bağlantısı olan donanımlı bir köprü beklerken toprakarme bir köprü yapıldı.

Bu yapılanmadan çok önce Esenkent tarafından Devlet Hastanesi istikametine gelen çevre yolu ham bir vaziyette idi, dolayısıyla kullanılmıyordu. Başkan yardımcılığı görevine başladığımda Fen İşleri Müdürlüğünün sorumluluğu bende idi. Bu dönemin Fen İşleri Müdürlüğü'ndeki ilk icraatlarımızdan birsi o yolun tek şerit olarak asfaltlamasını yaptırarak trafiğe açmak olmuştu. O yolun büyük bir yükü aldığını öylece görmüştüm.

Bir kent için yol gerçekten vücudun atardamarı gibidir. Sağlıksız yaşam ve ortamda zarar görüp kapanan damarlar gibi iyi seçilmeyen ya da iyileştirilemeyen yol kentin genel trafik akışını tıkar ve zarar verir.

Bir ara, Kahramanmaraş'ın trafik sorununun çözülmesi için iş ihale yolu ile yanılmıyorsam İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin trafik düzenlemesini yaptığı söylenen birisine verilmişti. Birkaç kez bir araya gelmemiz oldu. O şahıs epeyce bir çalışma yaptı, ben mühendis olmadığım için daha çok mühendislerle çalıştı.

Bir sabah ekmek fabrikasına vardım. Fabrikanın ön duvarında tadilat talimatı verilmiş. Çalışma başlamak üzereyken varmışım. İşin içeriğini öğrendiğimde o arkadaşı aradım ve yapılacak işin yanlış olduğunu söyledim. Arkadaş;"İşi durdurun hemen geliyorum." dedi. Projede trafik lambalarının hemen öncesinde fabrikaya giriş-çıkış verilmişti. Bunun mümkün olmadığını, araçların fabrikaya girip çıkmalarının bu şekliyle imkânsız olduğunu, giriş-çıkışın lambadan sonra verilmesi gerektiğini söyledim. Arkadaş teşekkür ederek projeyi hemen orada düzeltmiş,"Biz baştan beri neden sizinle çalışmadık ki?" demişti.

Çalışmanın ağırlık noktasını, Müftlük Meydanı, Kıbrıs Meydanı, Emniyet Müdürlüğü kavşağı yani Hasan Sukuti Meydanı'ndaki düzenlemeler teşkil ediyordu. Valilik kavşağından yukarıya çıkışla Trabzon caddesinin güneyden kuzeye doğru gidişte Valilik Kavşağı'ndan sola dönüş yasaklandı, Müftülük istikametinden Bahçelievler Camii'ne doğru gidişte Bahçelievler Camii Kavşağından sola dönüşler yasaklandı, ben belediyeden ayrıldıktan sonra da Zübeyde Hanım caddesi tek yön haline getirildi.

Bu arada benim karşı çıkmama rağmen yapılan bir düzenlemeyle Kışla Çok Katlı Otopark'tan Kıbrıs Meydanı'na geçiş verildi. Bu bağlantının yapılması ve Zübeyde Hanım Bulvarı'nın tek yöne çevrilmesi bana göre hata idi. Trafiği rahatlatmaktan çok, yeni yük getirdi. Bugün bile kime sorulsa Z.Hanım caddesinin tek yön oluşuna onay vermeyecektir. Kışla otoparktan verilen bağlantı ise trafik akışının zorlaşmasına ve zaman akışının uzamasına sebep olmaktadır. Trafik lambasının bazen iki, bazen de üçüncü yanışında geçilen bir düzenleme nasıl rahatlama getirmiş olabilir ki? Daha önce de yazdım bu düzenlemelerle yollar labirente çevrilmiştir. Zübeyde Hanım Caddesi tek yön yapılınca trafiğin yönü Bahçelievler Camii ile Şelale park arasındaki pazaryeri yoluna dönmüştür. Daracık sokaklardan dolmuşlara güzergâh verilmesi ise işin cabasıdır. İşin özeti; bu düzenlemeler il merkezinde trafiğe şifa olmamıştır, halen aynı sıkıntılar artarak devam etmektedir.

Söz konusu kavşak düzenlemeleri yapılırken özellikle de Müftülük Meydanı ile Emniyet Müdürlüğü kavşaklarında çalışmalar sürerken, mimar Adil Öner Bey, ısrarla Belediye Başkanı ile görüşmek istemiş, sonuç alamayınca beni aramış, görüşmeyi sağlamamı talep etmişti. Adil Öner Bey, Müftülük kavşağını lambasız çözeceğini söylüyordu. O arkadaşımızı dinlemek, teklifini değerlendirmek gerekirken Başkan Bey, Adil Bey'in belediyenin bazı mühendisleri ile görüşmesi teklifinde bulunarak işi savsaklamıştı. Adil Bey de bu davranış karşısında canı sıkılmış ve geriye çekilmişti.

Bu görüşmenin ne mahzuru vardı ki? Ama öyle düşünülmedi. Benim araya girmeme rağmen iş savsaklandı. Adam para pul peşinde değildi, kentime bir faydam olsun, bir hizmette bulunmuş olayım diyordu. Arkadaşın teklifi aklınıza yatıyorsa uygularsınız, aklınıza yatmamışsa da uygulamazdınız, nihayet yapacağınız bu idi.

İlk başta bu düzenlemeler yapıldığında belediye epeyce övgüler aldı. İlerleyen zamanda trafik akışındaki sıkıntının devam ettiği hatta giderek sorunların arttığı görülmeye başlandı, fakat övgü düzenlerin seslerini çıkarmaları zordu.

"Su Medeniyettir" adı altında, arkadaşların da desteği ile bir kitap hazırlamıştık ancak buna bir ilave yaparak "Yol ve Su Medeniyettir" demek gerektiğini galiba şimdi daha iyi anlıyorum.

İşin aslına bakılacak olursa vatandaş da medeniyeti bu ölçülerde değerlendirmektedir.2014 yılı yerel seçimleri için aday adayı olduğumda, Ulu Cami tarafından Belediye Çarşısı'na (Kapalı Çarşı) girerken karşılaştığımız bir arkadaş, önce tebrik etti, hemen arkasından da:"Aday olursanız ve kazanırsanız, bizim de dümdüz yollarımız olacak mı?" diye sormuştu. Bir arkadaşım da;"Benim hanım; ‘Sor bakalım, belediye başkanı olursa düz yollar yapacak mı, ya da yolları düz hâle getirecek mi?' diyor."demişti.

Vatandaşlar, yol konusunda oldukça dertli olmaları yanında şikâyetçi olmalarında da haklıdırlar. Onlar, çarpıklıkları, yanlışlıkları, yapılması gerekenleri ve yapılmayanları çok iyi biliyorlar fakat onların adına iş yapanlar onları dinlemiyorlar. Yine aday adaylığı sürecinde "Bin Evler" diye adlandırılan yeni yerleşim yerlerinde, eskiden yapılan hatalara rahmet okutacak yeni hatalar yapıldığını, bazı muhtarlarımız ve vatandaşlarımız özellikle göstermişlerdi. Ben de bizzat görmüş oldum. Kısa mesafeli, eğri büğrü yollar, düz giderken aniden insanın önüne çıkan yapılardan, istenilmediği kadarını görmek mümkündür.

İmar planı doğru ve düzgün şehirleşme için tadilatlar ise yanlışlıkları düzeltmek ve çarpıklıkları gidererek kenti güzelleştirmek için yapılmalıdır. Şehir İmar Planları yapılırken, olması gereken şeklinde yapılmadığı veya bir kısım vatandaşın isteklerine göre planlandığı, ya da çıkarlar elde etmek için açıktan ya da sinsice istekte bulananların istekleri doğrultusunda sürekli tadilatlar yapıldığı için Maraş tabiriyle "peh" denilecek bir kent yapılanması olmamıştır. İki apartmanın arasından geçen sokakların arterle kesişmesine bağlı olarak trafiğin karmaşaya dönüşmesi, tâlî yollar sebebiyle kaldırımların her 30-40 metrede bir kesintiye uğraması, yeni yerleşim yerleri olmasına rağmen inişli çıkışlı kaldırımların oluşması, düz bir kaldırımın olmayışı, temeli bozuk bir yapılaşma ortaya çıkarmıştır. Hiç değilse yeni yerleşim yeri düzenli ve planlı olsaydı.

Tekerek yolu da denilen ucu üniversiteye uzanan yolun yeni yapılaşma bölgesinde olmasına rağmen darlığı, kaldırımlarının ancak iki kişinin yan yana yürüyebileceği genişlikte oluşu, bu çağın planlaması olmamalıydı. "Sağlıklı yaşam için yürüyelim" sloganının kullanıldığı bir ülkenin bu güzel kentinde, insanların doğru düzgün yürüyüş yapacakları bir kaldırım veya yürüyüş yolunun olmaması yeni yapılanmaya yakışacak bir planlama değildir.

İmarla ilgili konulardan otopark sorunu, belediye yönetiminin sürekli başını ağrıta gelmiştir. "Her apartman ya da site, otoparkını arsasına ya da bodrumuna yapsın, otopark parası alınmasın." diye mecliste kaç defa teklifte bulundum. Anayol üzerindeki arsalara daha az kat, arkadaki arsalara da kademeli olarak öndekinden daha fazla kat yapma imkanı verilmesini, bununla kente hem daha güzel bir görünüm kazandırılmış olunacağını ve böylece binaların emlak değerlerine eşitlik getirilmiş olacağını, anayol üzerine inşaat yapanlara rant sağlanmamış olacağını, dolayısıyla adil davranılmış olunacağını defalarca dile getirdim. Doğru işlerin hayat bulması için kendi çapımda mücadele ettim. Daha başka bir söz söylemeye zannederim gerek yok artık.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.7° / 18.3°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı