Kahramanmaraş Dosyası 1
Gündem 18.09.2014 13:40:45 0

Kahramanmaraş Dosyası 1

Hemen her Kahramanmaraşlı, kentin hak ettiği şekilde gelişmediğinden, ya da gelişemediğinden muzdariptir. Yine birçok Kahramanmaraşlı Gaziantep, Kayseri, Malatya gibi komşu illerin gösterdikleri hızlı gelişim karşısında ilimizin gelişemediğinin ezikliğini yaşadıklarını ima veya ifade ederler. Bu, kıskançlık değil, bizim de gelişme hakkımız olduğunu ifade etmenin değişik bir şeklidir.

Halkın bu kadar istekli olmasına ve beklentisine karşılık, halkın bulunamayacağı mevkide olanlar tarafından sadra şifa bir atılım, bir öneri ya da icraat görmek bu güne kadar çok da mümkün olmamıştır. Buna birçok örnek vermek mümkündür.

Kahramanmaraş'ın gelişimine ilgi duyanlar şimdi sıkı dursunlar, anlatacağım bazı yaşanmış durumlardan sarsılacaklardır zira; ister belediye yönetiminde bulunmuş olanlar olsun, ister dışarıdan belediyeyi yönetmeye kalkışanlar olsunlar, ister diğer başka kurum ve kuruluşlarda yönetici konumunda bulunanlar olsunlar. Bugün ben anlatmasam bir gün bunları anlatan insaf sahibi biri çıkacaktır, ya da bildiklerimizi ve görüşlerimizi paylaşmadığımız için bizi sorgulayanlar olacaktır. Bu da olmasa hesap günü her şey ortaya çıkacaktır, hiç değilse buna inandığımızı söyleyebilmeliyiz diye düşünüyorum.

1970 yılı nüfus sayımının ertesi günü yani pazartesi günü, saat 08.00 sıralarında, Şeyhadil caddesinde gördüğüm, heyecan dolu tabloyu unutmuş değilim. Üzerinde, kesilmiş bir kurban ve "Maraş'ın Nüfusu Yüz Bini Aştı" yazılı bez bir pankart bulunan, açık kasa bir kamyon davul zurna eşliğinde, şehir merkezinde tur atıyordu.  Kamyonun üzerinde ayrıca Maraş'ı Kalkındırma Derneği yöneticilerinden birkaçı da vardı. O tarihlerde böyle bir dernek vardı. Demem odur ki o zamanlardan beri, gelişmiş, büyük bir şehir olmak bu kent halkının hayali idi ve bu arzu halkın bilincine yer etmişti.

1999 yerel seçimleri çalışması kapsamında ilimize gelen Refah Partisi Genel Başkanı Recai Kutan Bey meydan konuşması yaptığı sırada, arkadaşlar bir fırsatını bulup partinin iktidara gelmesi durumunda Kahramanmaraş'ın büyükşehir yapılacağı sözünün verilmesini istemişlerdi. Recai Bey ise bir ilin büyükşehir olabilmesinin kriterlerini sayarken kent girişlerinin refüjle bölünmüş yollarının olması gerektiğini de saymıştı. Daha ortaokul çağlarımızda arkadaşlarımla kentin güzelleştirilmesi ve gelişmesi yönünde projeler kurgulayanlardan birisi olarak Sayın Genel Başkan'ın bu sözlerini hayal dünyama yazmıştım.

Aradan geçen zamandan sonra özellikle Adana-Osmaniye yönünden gelişte şehir girişi yolunun belediye tarafından yapılmasını önerdiğimde o yolun Karayollarına ait olması sebebiyle teklifime sıcak bakılmamıştı. Hâlbuki iş Karayollarından çok bizi ilgilendiriyordu çünkü biz yönetimdeydik, bu kent de bizim. Her ne kadar yol Karayollarının sorumluluk ve yönetimindeyse de her iş ve sorunun bir çözüm yolu olduğu gibi bu işin de bir çözüm şekli vardır. Arada bir protokol yapılır, bu işi de belediye yapabilirdi. Neden sonra o yolda çalışma yapılmış olmasına rağmen Temmuz 2014 itibarıyla hâlâ tamamlanamamıştır. Zannederim kent olarak sorunlarımızın cevabı da buradadır. Kayseri güzergâhı çevre yolunun ise hâlihazır yürek sıkıcı durumu ortadadır. Daha bunları halledememiş bir kentiz işte!

İçerideki sınırlı algıların ve kasıt olmadığını düşünsek bile dışarıda hakkın teslim edilmediği durumların gölgesinde yapılan yanlış işler ve işlemler, bu kentin sorunlarını sürekli derinleştirmiştir.

Otoban yol doğru bir kararla Kahramanmaraş'tan geçecek şekilde planlanmışken, üstelik bu proje esas devlet yönetim politikasına uygun iken Gaziantepli siyasilerin baskısı ile güzergâhı değiştirilerek bugünkü hale getirildiği şeklinde söylenile gelen bir iddia vardır. Eğer söylenilenler doğru ise doğru iş yapan görevliler nerdeydiler? İşin merkezinde bulunan yetkili kişiler yetkilerini, yapılacak işlerin en doğru ve verimli bir şekilde yapılması yönünde neden kullanmadılar? Gaziantep Milletvekilleri böyle bir yanlış davranışa neden tevessül ettiler?

Güçlü olanların istekleri doğrultusunda iş yapan adamların dürüstlüğünden, yöneticilik liyakatine sahip olduklarından söz edilebilir mi, bu insanlara devlet yönetimi teslim edilebilir mi?  İşin vahametini görmezlikten gelenlerin, ülkeye verdikleri zararlar nasıl telafi edilecektir? Bu ise işin bir yönüdür. Diğer yönü ise bu işler çevrilirken, o zamanların şehir adına söz sahibi olan kişileri nerede idiler, ne işle meşgul idiler?

Yapılanlara veya olup bitenlere sağlıklı cevap bulmanın mümkün olmadığı işler bir-iki tane de değildir.

Bugüne kadar Adana, Osmaniye, Gaziantep, Malatya ve Kayseri istikametinden Kahramanmaraş istikametine yol alan dikkatli her kişi bu kentlerin çıkışından, Kahramanmaraş'a yaklaşana kadarki yol boyunca, Kahramanmaraş'a kaç kilometre kaldığına dair bir levha görememişlerdir. Bu olumsuz durumu bugüne kadar kaç yönetici veya vatandaşımız gündeme getirmişlerdir?

İl Koordinasyon toplantılarında bu konuyu kaç defa dile getirdim, Vali Bey'in de benim söylediğimi doğrulamasına karşılık o zamanın Karayolları Bölge Müdürü, bu levhaların yol boyu, sırası ile en yakın yerleşim yerlerine göre düzenlendiğini söylemişti. Bunun üzerine ben de; "Farz edelim öyle, peki Adana'dan çıkışta Osmaniye'den sonra önce Kahramanmaraş mı yoksa Gaziantep mi sırada, hangisi daha önce?"diye sormuştum da cevapları; "Tekrar inceleyelim" olmuştu. Bölge Müdürü konuyla ilgileneceğine söz vermesine rağmen hâlâ düzelme olmadığı görülmektedir.  Zannederim sıra gelmedi!

 

Onların ifadesine göre levhalar, kentlerin yola yakınlığı sırasına göre yerleştiriliyorsa bu uygulamanın içinde bizim göremediğimiz ya da bilmediğimiz gizemli bir durum var demektir o halde! Yine onların algısına göre herhalde önce Gaziantep'e gidip sonra Kahramanmaraş'a gelmemiz gerekecektir. Bu durumda Kahramanmaraş'ı hiç bilmeyen birisi, ilimizin Adana, Osmaniye, Kayseri, Gaziantep, Malatya, Adıyaman illerine komşu olduğunu, Urfa, Elazığ, Diyarbakır illerine giden yol güzergâhında bulunduğunu, bu bölgeden Erzincan'a, Erzurum'a uzanan yolun Kahramanmaraş'tan geçtiğini bilemeyeceği gibi dışarıdan gelecekler kentimizin yolunu bile bulamayacaklardır. Komşu illerin çıkışında Kahramanmaraş ile ilgili bir bilgi levhası görmeyen kişiler bu ili nasıl bulacaklardır? Bu haksızlığın düzeltilmesini istemek, eksikliği tamamlattırmak bu kadar mı zordur, ya da hangi güç bu işi bu şekilde ayarlamaktadır?

İşin içerisinde iş vardır! Birçok işte olduğu gibi bu işin içerisindeki iş ne ile açıklanacaktır acaba?

 Havaalanımızın çok da iyi olmadığını ben de biliyor ve kabul ediyorum. Bu yazıda zaten bu işlerin neden böyle olduğunun cevabını bulmaya ve yapılması gerekenlere dikkatleri çekmeye çalışıyoruz.

Her kim olursa olsun, kendisine yetki verilen kişi, şahsına ait işlerden daha fazla, sorumluluğunu taşıdığı işlerde dikkatli olmalı ve sorumluluğunun tam olarak farkında olmalıdır. Kişinin namazı, orucu, haccı ve diğer bütün ibadetleri kendisinedir. Hiç kimseyi de bağlamaz. İster ibadetini aksatmasın, ister hiç ibadet yapmasın, kendisine yönetme görevi verilen kişi her şartta ve durumda adil olmak, yaptığı işi hakkıyla yapmak zorundadır.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

30.1° / 16.9°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı