İhracatın Yıldızları ödül töreni
Gündem 4.07.2015 10:48:41 0

İhracatın Yıldızları ödül töreni

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Veysel Parlak, ``İhracattaki azalmanın sadece Türkiye`ye has bir durum olmadığını, küresel bazda bir ihracat azalması olduğunu algılamak gerekiyor`` dedi.

Parlak, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasınca (KMTSO) verilen iftarın ardından düzenlenen İhracatın Yıldızları ödül töreninde yaptığı konuşmada, dünya genelinde ihracatta düşüş yaşandığını belirtti.

Bu yılın ilk 4 ayında Dünya Ticaret Örgütünün verilerine göre, 67 ülkenin 61`inin ihracatında düşüşler olduğuna dikkati çeken Parlak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''İhracattaki azalmanın sadece Türkiye`ye has bir durum olmadığını, küresel bazda bir ihracat azalması olduğunu algılamak gerekiyor. Biz yıllarca ihracatta rekorlar kırdık. Ancak etrafımızdaki, dünyadaki ve çevre ülkelerdeki siyasi ekonomik gelişmelerden dolayı 2014`ün Eylül ayından itibaren dünya ticaretindeki duraklamaya paralel olarak bizim de ihracatımızda bir miktar gerileme yaşandı. İhracatımızda yaşanan daralmanın en önemli sebeplerinden birisi de avro-dolar paritesinde meydana gelen ortalama yüzde 18`lik bir düşüş yaşandı. Özellikle bu 5 ayda etkiyi daha da fazlaca hissettik.''

Parlak, dünya ticaretindeki olumlu sinyaller sonucu geçen yılın ikinci yarısında ihracatta toparlanma yaşandığını kaydetti.

- ''Ekonomik yönden yeni kulvarların yapılması gerekiyor''

Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise son 15 yıldan bu yana koalisyon görmediklerini, şimdi bilinmedik bir saha girdiklerini söyledi.

Bir an önce hükümetin kurulmasını gerektiğini belirten Ulubaş, ''Aklıselim düşüncenin galip gelmesini ve bir şekilde iyi bir koalisyon hükümeti kurulmasını, uzun yıllar veya yeni seçime kadar devam etmesini diliyoruz'' şeklinde konuştu.

- ''Çevremizdeki ateşten çember''

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da ülkenin kalkınması için üretimin önemine değinerek, şunları kaydetti:

''Yaşadığımız sanayi hamlelerini yeniden canlandırmamız gerekiyor. Önümüzde Yunanistan örneği var. Hizmet sektöründe, nereye kadar geldiler, nerede durdular bize ders olması lazım. Kahramanmaraş`ın Türk ekonomisine çok önemli ve değerli bir yeri var. Bugün 2014`te 870 milyon dolar ihracatı yakaladı. Ümit ediyorum, bu sıkıntılı günler sadece bizden kaynaklanan değil çevremizdeki ateşten çemberden dolayı.''

KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük ise son 10 yılda, 590 proje kapsamında 5,5 milyar dolar özel sektör yatırımı gerçekleştirildiğini, bu yatırımlar sayesinde istihdamın 45 binden 130 bine, ihracatın 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yükseldiğini, sanayi üretiminin de 5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Kahramanmaraş`ın aldığı teşviki son kuruşuna kadar yatırıma dönüştürdüğünü dile getiren Karaküçük, ''Kahramanmaraş, 100'ü aşkın ülkeye ihracat yapan 246 ihracatçı şirketi, tekstilde, enerjide, gıdada, metal mutfak sektöründe, kağıt sanayisinde ve çimento sektöründe lider konuma ulaşan bine yakın sanayi tesisleriyle Türkiye`nin üretim yıldızları arasında özel bir yere sahiptir'' ifadelerine yer verdi.

KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz de Türkiye`nin en kısa zamanda güçlü ve istikrarlı bir hükümete kavuşmasını dileyerek, ''Bildiğiniz üzere `2023` hedeflerimiz var. İhracatımızı arttıracağız, ortalama gelir seviyemizi yükselteceğiz, istihdam ve işsizlik sorununu çözeceğiz. Daha çok üreteceğiz. Bunların tek çaresi ve anahtarı sanayileşmek'' dedi.

 Konuşmaların ardından, ödül almayı hak kazanan firma yetkililerine plaketleri verildi.

Programa, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Cemal Tanrıverdi, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Kerim Acar, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci, iş adamları ve diğer ilgililer katıldı.(AA)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.5° / 10.7°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı