Her kapının önüne bir kap su!
Gündem 27.06.2015 10:20:56 0

Her kapının önüne bir kap su!

Gazetemizin muhabiri Safa Gayret, sokak hayvanlarıyla ilgili Veteriner Hekim Fatih Kiraz ile söyleşi yaptı.

Muhabir Safa Gayret: Malumunuz sıcak yaz aylarındayız, sokak hayvanlarını bu aylarda zorlu bir gıda ve su arayışı bekliyor. Sahipsiz sokak hayvanlarının gıda ve su arayışını bir vatandaş olarak nasıl kolaylaştırabiliriz?

Veteriner Hekim Fatih Kiraz Bey: Bizi kollayan ve sahiplenen ama bir de bu şansı hiç tadamamış ya da tattıktan sonra birden kendilerini yapayalnız bulmuş bu dünyayı birlikte paylaşmak zorunda olduğumuz sokakta, karayollarında, ormanlık alanlarda ve barınaklarda gördüğünüz, yemek ve su bekleyen sevimli dostlarımızın bizlere ihtiyacı var.
Sahipsiz sokak hayvanlarımızın yemek kadar sıcakta suyun çok daha önemli olduğu aşikardır. Eski yıllarda gerek derelerin üzerinin açık olması ve meydan çeşmelerimizin boşa aktığı anlarda bu sorunlar yoktu. Ancak kuraklıkla birlikte su tasarrufu gerekliliği öne çıktığı için sularımız derelere akmıyor ve dolayısıyla dışarıda dolaşan hayvanlarımız vanaları açamayacağı için biz onlara su dolu kaplar bırakmalıyız. Özellikle yavru kedi ya da köpeklerin aç ve susuz kalmamaları için, yavruların direncinin yetişkinlere göre daha düşük olduğunu da düşünürsek bunların beslenmesi ve su ihtiyaçlarını gidermemiz gerekiyor. Belediyelerimiz sokak hayvanlarının aç ve susuz kalmamaları için önlemler almakta artık gıdaları toplayarak değerlendirmektedir. Ama bu yetmez parklarda veya piknik yaptığımız yerlerde yanımızda taşıdığımız 5 litrelik bir pet kabın ağzını keserek onlara su ve yemek bırakmak hiç de zor olmayacaktır. Avrupa insanının lokantada artırdığı yemeği paketletip sokak hayvanlarına vermesini örnek alarak evimizde, lokantada ve pastanelerde artırdığımız yiyecekleri paket yaptırıp sokak hayvanlarına bırakabiliriz.

SG: Kahramanmaraşlıların sokak hayvanlarının su bulmasını kolaylaştırmak için "Bir kap su" gibi kampanyalara ilgisini yeterli buluyor musunuz?

FK: Elbette bu kampanyalar sevindirici ve sokak hayvanlarının susuzluğunu gidermek için insanların ilgisini çekmek güzel bir sunumdur. Tabi ki yeterli değildir toplumsal duyarlılığımızı artırmak için eğitim şarttır. Gerek okullarımızda gerek basınımızla bizim hayvanlara karşı sorumluluk bilincimiz artırılmalıdır. Kapının önüne bir kap su koymak zor değil.

SG: Sokak hayvanları yüksekten düşme, araç çarpıp kaçması gibi kazalar sonucu yaralandıklarında, vatandaşların hayvanları tedavi ettirmek için izlemesi gereken yol nedir? Vatandaş bu yardımsever davranışı sonucunda borçlanır mı, ödeme yapması gerekir mi?

FK: Herhangi bir kazada Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesinin Veteriner İşleri Müdürlüğü Veteriner Hekimleri olaya müdahale etmektedirler. Biz serbest çalışan Veteriner Kliniklerinde de müdahale edilmektedir. Çarpan araç belliyse yapılan tedavinin faturası aracın trafik sigortası tarafından karşılamaktadır. Ama birçok vakalarda vatandaşın duyarlılığı bizi duygulandırıyor ve ücretsizde müdahale ediyoruz.

SG: Yaralı sokak hayvanını herhangi bir kliniğe götürme imkanı olmayan Kahramanmaraşlıların arayabileceği 112 gibi acil durum hattı var mı?

FK: Şu anda acil durum hattı bulunmamakta ama Kahramanmaraş Büyük Şehir Belediyesinin Bakım evi araçları ve Veteriner Hekimleri ile bakım evine alınarak gerekli bakım ve tedavileri yapılmaktadır.


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

29.6° / 14.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı