Modern Sistemle Su İsrafı Önlenecek!
Gündem 16.08.2015 12:18:18 0

Modern Sistemle Su İsrafı Önlenecek!

Ayvalı sulama birliği başkanı Şaban Çayır, tarım arazilerinin sulamak için Ayvalı Barajından su alan çiftçilerin modern sulama sistemlerini kullanabilmeleri için yeni bir projeye imza attı.

Bu güne kadar tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan toprak kanallarının toprağın verimini düşürdüğünü, su ve toprak kaybına neden olduğunu söyleyen Ayvalı Sulama Birliği Başkanı Şaban Çayır, Ayvalı barajından tarım arazilerinin sulanması için çiftçilere verilen suyun bu arazilere plastik borularla ulaştırılacağını söyledi.

Toprak kanallardan vazgeçilip kapalı sistem olan plastik borularla ulaştırılan suyun şuan pilot uygulamada olduğunu söyleyen Şaban Çayır, "Bu yıl kapalı sistem dediğimiz plastik borularla 9 Bin dönüm araziye ulaştırdığımız suyu önümüzdeki yıl 17-18 Bin dönüm araziye ulaştırmayı hedefliyoruz. Önceden dere yataklarından arazilere ulaştırılan sulama suyunun 2016 yılı itibarı ile tamamen kapalı sistemle tarım arazilerine ulaştırmayı planlıyoruz." dedi.

Toprağın 1,5-2 metre altına döşenen plastik borularla tarım alanlarına tasfiye edilecek suyun arazilerin bazı kısımlarına koyulacak vana ile kullanılacağını söyleyen Çayır, modern sulama sistemi denilen damlama ve yağmurlama sisteminin kullanılmasına olanak sağladığını bildirdi.

Yağmurlama ve damlama sistemiyle alakalı Tarım Bakanlığının kırsal kalkınmayı desteklemek amaçlı teşvikleri olduğunu belirten Şaban Çayır, Tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu aracılığıyla Tarım Bakanlığının hibeye esas mal alım tutarı gerçek kişiler için 50 bin lira, tarımsal amaçlı şirketler için 100 bin lira Sulama Kooperatifleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri için 200 bin liraya varan teşvikler verdiğini söyledi.

Ayvalı Sulama Birliği Başkanı Şaban Çayır, Yağmurlama ve damlama sulama makine ve ekipmanlarınım çiftçiler tarafından kullanımının yaygınlaşmasıyla; Çiftçinin daha kaliteli ve pazar isteklerine uygun üretim yapılabilecek. Zor şartlarda çalışan çiftçilerin işlerini kolaylaşacak. Çiftçinin üretim maliyetlerini düşürerek uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir seviyeye gelebilecek." dedi.

Yağmurlama ve damlama sulama sayesinde; su israfını önlemeyi, toprak ve verim kaybını da önlemeyi hedeflediklerini dile getiren Çayır, Bu arazilerde pamuk, buğday, mısır, maraş biberi ekildiğini, özellikle biberin temiz berrak su istediğini ve bu sebeple biber ekecek çiftçinin yüzünü güldürecek bir sistem olduğunu belirtti. (SİBEL ATICI)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.2° / 14°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı