“Şirketlerde İnternet Güvenliği” semineri verildi
Ekonomi 22.03.2013 18:07:43 0

“Şirketlerde İnternet Güvenliği” semineri verildi

KALİDA-EFA Bilişim işbirliği ile yapılan seminerde konuşan ADEO Güvenlik Birimi Yöneticisi ve Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, siber saldırılardan şirketlerin bilişim alt yapılarının nasıl kurtulabileceğini anlattı.

KALİDA Konferans Salonunda gerçekleşen seminerde konuşan Halil Öztürkçü, geleceğin en büyük savaşlarının siber savaşlar olabileceğini vurgulayıp, " Siber, uzayı ve içindeki varlıkları korumak için yürütülen harekâtların geneline verilen isimdir. Siber saldırı girişimlerine düşman olarak belirlenen hedefe saldırıda bulunmak, karşı savunma yapmak, hedefteki siber uzayda istihbarat verileri toplamak ve siber savaş faaliyetlerini oluşturmaktadır. "dedi.

Siber savaşlarda hedef olarak temelde Güvenlik, İletişim, Enerji, Finans, Sağlık ve Ulaşımın seçildiğini belirten Halil Öztürkçi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Siber güvenlik danışmanı Isaac Ben-Israel'in ''Siber savaşlar konvansiyonel savaşlardaki gibi bir etki verebilecek güçtedir. Bir ülkeyi vurmak istiyorsanız o ülkenin enerji ve su kaynaklarına karşı siber ataklar düzenlemek gerekmektedir. Siber teknoloji bunu tek kurşun kullanmadan yapabilme yeteneğine sahiptir.''açıklamasının üzerinde düşünmek gerektiğine değindi.

Son 4 yıl içerisinde İngiltere'nin siber güvenliğini sağlamak adına geliştirilen program (National Cyber Security Programme) için ayrılan bütçesinin 650 milyon sterlin olduğuna dikkat çeken Halil Öztürkçi, Türkiye'de siber güvenlikle ilgili alınacak önlemleri belirlemek ve bunların uygulanmasını ve koordinasyonunu sağlamak amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı`nın başkanlığında Siber Güvenlik Kurulu kurulduğunu söyledi.

Güçlü bir Şifrenin taşıması gereken özellikler

Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, güçlü bir şifrenin taşıması gereken özellikleri şöyle sıraladı: En az 8 karakter uzunluğunda olmalı, en az bir rakam içermelidir. En az bir küçük harf içermelidir. En az bir büyük harf içermelidir. En az bir özel karakter içermelidir. Yukarıda anlatılanlar ışığında oluşturulan örnek bir şifre: P@ssw0rd Belirli aralıklarla (Borçelik'de ay'da bir) değiştirilmelidir.

Şifrenin özelliklerini sıralayan Halil Öztürkçi, "Sizin, eşinizin, çocuğunuzun, iş arkadaşınızın, kedinizin, köpeğinizin ismi; kullanmakta olduğunuz işletim sisteminin ismi; bilgisayarınızın ismi, telefon veya lisans numaranız, sizin ya da bir yakınınızın doğum tarihi, sizin hakkınızda kolaylıkla bulunabilecek bir bilgi (adres gibi); birtakım kalıplaşmış kelimeler ( fb, fener, cimbom vb); bilgisayarınızdaki herhangi bir kullanıcının ismi( büyük harfli, çift harfli, ...)yabancı bir dildeki bir kelime, yer isimleri gibi özel isimler, aynı harften oluşan bütün şifreler, basit harf düzenlerinden oluşan bütün şifre (qwerty gibi),yukarıda listelenenlerin tersten yazılmış halleri, yukarıda listelenenlerin önüne veya arkasına rakam eklenmiş halleri olmasın." dedi.

Şifrenizi kâğıtlara yazıp masanızın üzerine, klavyenin altına bırakmayın, diyen Öztürkçi, "Kullanıcı kodu veya şifrelerinin yetkisiz kişilerce ele geçirildiğinden şüphelenirse derhal Yardım Masası'nı bilgilendirin. Sizin için önemli olan ve hiç unutmayacağınız bir olayı ifade edecek bir cümle kurun. (Örneğin; "Bisiklet kullanmaya 8 yaşında başladım" gibi.) Bu cümleyi oluşturan kelimelerin ilk harflerini alın. Çıkan karakter dizisinin başına ve sonuna özel karakterler ekleyerek 8 karakter uzunluğunda olmasını sağlayalım (!Bk8yb!@) Bazen şifre oluşturulurken a yerine @, i yerine, E yerine 3, o yerine 0 gibi ifadeler de kullanılabilir.(Örneğin P@ssw0rd gibi) " dedi.

Phishing (Oltaya Takılma) Nedir?

e-postalara dikkat çeken Halil Öztürkçi, "Genellikle çeşitli banka ve finans kurumları tarafından gönderilmiş gibi görünen, acil ve çok önemli konular içeriyormuş gibi duran sahte e-postalardır. Bu e-postalarda verilen linkler aracılığı ile kart bilgileri, kart şifreleri, internet şubesi şifreleri ve kişisel bilgiler istenmektedir. Tanımadığınız kişi ya da kurumlardan gönderilen e-postaların içerisinde bulunan linkleri tıklamayın, ekleri bilgisayarınıza yüklemeyin. Mail aracılığıyla veya başka bir ortamda sunulan web sayfa linklerini kullanmayın. Erişmek istediğiniz web sayfasının adresini tarayacınızın adres satırına kendiniz yazın. Sadece sayılardan oluşan web adresi ile karşılaşırsanız dikkatli olun, çoğu kurum ya da kuruluş web adresi olarak isim kullanmaktadır."dedi.

Kullanılan Antivirüs ve Antispyware'lerin birçoğu yetersiz.

Antivirüs ve Antispyware'lerin birçoğunun hala imza tabanlı çalışıyor olduğuna değinen Öztürkçi,  istemci tarafında güncel tutulmayan Antivirüs ve Antispyware yeni çıkan zararlı kodları engelleyemediğini vurguladı. Zararlı kodların varyantları çıktığında Antivirüs ve Antispyware yeni varyantın imzasına sahip oluncaya dek istemcinin tehlikede. Olduğunu ve Zararlı kodların birçoğu öncelikle bulaştıkları bilgisayarlardaki Antivirüs ve Antispyware yazılımını hedef alındığının bilinmesi gerektiğini söyledi.

Şirket bilişim sisteminin takipçilerine bir dizi önerilerde bulunan Halil Öztürkçi, "Gizli bilgileri paylaşacağınız kişilerin kimlik bilgilerini doğrulayın (Telefon, internet sohbeti vb. uzaktan iletişim araçları ile yapılan bilgi değişimlerinde karşı tarafın kimlik beyanına güvenmeyin). Gizli ya da hassas bilgileri halka açık yerlerde anlatmayın. Kurum dışına gönderdiğiniz gizli bilgilere ilişkin takip (kim tarafından gönderildiği, kime ya da kimlere gönderildiği, kargo bilgileri) kayıtlarını tutun. Gizlilik derecesine sahip dökümanları (formlar, raporlar, fax'lar vb.) ve medyaları (CD,DVD,USB disk, Memory Stick, disket, kaset vb.) masanızın üzerinde üçüncü şahıslar tarafından kolaylıkla erişilebilecek şekilde bırakmayın ve mesai saatleri dışında bu belgeleri ve medyaları kilitli dolaplarda saklayın. Gizli belgelere ve gizli bilgi içeren medyalara ihtiyaç kalmaması halinde tekrardan okunamayacak şekilde uluslararası standartlar tarafından belirlenen kriterlere uygun şekilde imha edin." dedi.

Güvenlik süreçlerini atlatma yöntemlerine de dikkat çeken Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, bu yöntemlere takılmama uyarısında bulundu: "Omuz sörfü: Şifre yazılırken ya da erişim kısıtlı sistemlere erişilirken saldırılanın izlenmesi, Çöp karıştırmak: Çöpe atılmış disket, CD, post-it, not kağıdı gibi, hassas bilgi içerebilecek eşyaları incelemek, Eski donanımları kurcalamak: Hurdaya çıkmış, ikinci el satış sitelerinde satışa sunulmuş, çöpe atılmış, kullanılmadığı için hibe edilmiş donanımın içeriğini incelemek şeklinde olabilir."dedi.

Çalınabilir & Kaybolabilir

Bilgilerin başkalarının eline geçmesi halinde çıkacak sorunları anlatan Adli Bilişim Uzmanı Halil Öztürkçi, "Laptop'larınızı boot sırasında şifre soracak şekilde yapılandırın. Disk şifreleme çözümlerinden birisi ile disklerinizi şifreleyin."dedi.(Selçuk KILINÇ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

28.4° / 13.5°

Başkan Akpınar, Basın Mensuplarıyla Bir Araya Geldi

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı