Doğru Halı Nasıl Seçilir
Gündem 1.08.2015 09:29:12 0

Doğru Halı Nasıl Seçilir

Halı satıcıları halı seçerken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda gazetemize açıklamalarda bulundu.

En sağlıklı halının elde dokuma halılar olduğunu belirten Halı Satıcısı Arif Özer, "Maddi açıdan elde dokuma halıların yaygın olarak ulaşılabilir olmadığından alkali ve polyester halıları öneriyoruz. Yün halılar kısa sürede kirlenerek bakteri ve toz tutar." dedi.

Polyester halıların daha sağlıklı olduğu belirten Halı Mağazası İşletmecisi Feyzullah Güleç, "Anti-Bakteriyel olarak tanıtımları yapılan halılardaki mikroplara karşı koyan maddeler halıyı satın aldıktan kısa bir süre sonra geçerliliğini yitiriyor. Anti-Bakteriyel halılar diğer halılara kıyasla ortalama 700 - 800 TL daha pahalı ama satın aldıktan 6 ay sonra diğer halılardan farkı kalmıyor. Vatandaşa öyle yansıtılıyor ki bu halılar ömür boyu anti-bakteriyel olarak devam edecek. Halıyı anti-bakteriyel hale getiren toz madde havayla temas ettiğinden itibaren tükenmeye başlıyor. Müşterilerimize paralarının karşılığını vermediği nedeniyle anti-bakteriyel halı önermiyoruz. Halı seçiminde kullanılacak evin coğrafi durumu da önemli. Bazı evler bulunduğu semt dolayısıyla nemlidir o evler için en iyisi polyesterdir. Ama nem oranı düşük bir semtte kullanılacaksa yün, viskon ya da akrilik halılar tercih edilebilir." dedi.

YÜN HALILARDA BAKTERİ DAHA KOLAY ÜRÜYOR

Umumi ortamlar için polyester halıların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Güleç, "Özellikle nemli rutubetli evlerde yün halı kullanılmasını hiç önermiyorum. Yün halılar nemden o kadar çok etkileniyorlar ki halıya ıslak ayakla basılması bile halının koku yapmasına neden olabiliyor. Bu yüzden özellikle camilerde polyester halılar tercih edilmeli." dedi.

AVRUPA'DA HALI YIKAMAK YOK

Yurtdışındaki halı kullanım şeklinin ülkemizdeki gibi olmadığını belirten Güleç, Yurtdışında insanlar halıları yıkamak yerine her yıl yeniden halı satın alıyorlar. Aslında en sağlıklı halı kullanma yöntemi bu ama ülkemizde halı satışı maalesef bu kadar yaygın değil. Ben bir halıcı olarak viskon ve akrilik halıları tercih ediyorum. Evimin konumu gereği bu halılara uygun oluyor.

MARKALARA ALDANMAYIN

Bazı halıların sırf marka farkından dolayı iki katı farkla satıldığını belirten Halı Mağazası İşletmecisi Kasım Şimşek, "Her sektörde yapılan marka aldatmacısı halı sektöründe de yapılıyor. Halı dediğimiz ürün üç farklı ham maddeden elde ediliyor. Yün, Akrilik ve Polyester. Fahiş paralar karşılığında satılan halılar da bu ham maddelerden birinden elde ediliyor. Sırf gösteriş olsun, marka göstersin diye halıya fahiş paralar ödenmemeli. Hemen hemen her halı aynı tezgahta, aynı makinede üretiliyor. Halılar arasındaki uçurum fiyat farkları anlamsız. Şu anda büyük halı markası olarak bilinen markaların çoğu fason olarak çalışıyor. Kendi halı üretim fabrikaları yok." dedi. (SAFA GAYRET)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

29.6° / 14.2°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı