Alt ıslatma sorunu olan çocuğa kızmayın
Eğt.-Kült. 27.05.2015 16:30:00 0

Alt ıslatma sorunu olan çocuğa kızmayın

Siirt Özel Celal Değer Koleji Rehberlik (PDR) Servisi, halk arasında pek fazla önemsenmeyen çocukların alt ıslatma sorunu (enurezis nokturna) ve sebepleri üzerinde durarak öğrencilerin başarısına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Siirt Özel Celal Değer Koleji Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, bir çocuğun 6 yaşını geçmesine rağmen, uykusu sırasında yatağını ıslatması, halk dilinde alt ıslatma, tıp dilinde ise Enurezis Nokturna (EN) olarak adlandırılan, alt ıslatma sorununun aileler boyutunda panikle karşılandığını, tedavisinin "büyüyünce nasıl olsa geçer " denilerek ihmal edildiğini, bunun da çocukta psikolojik sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Rehberlik Uzmanı Bayazıt, "Çocuklarda alt ıslatma sorununun, Enurezis Nokturna (gece kaçırma) ve Enurezis Diürna (gündüz kaçırma)  şeklinde iki şekilde gerçekleştiğini, Enurezis Nokturna (gece kaçırma) sorununun, yapılan araştırmalarda altı yaş civarında yüzde 20, on yaş civarında ise yüzde 5 oranında görüldüğünü, enüretik çocukların birinci derece yakınlarının çocukluğunda yüzde 75 oranında böyle bir sorununun olduğunu yine yapılan araştırmalarda görüldüğünü "dile getirdi.

Bayazıt, çocuklarda alt ıslatma sorununa psiko-sosyal boyutta bakıldığında aile içi şiddet, korku, kardeş kıskançlığı, okula yeni başlama, anne babanın ayrılması vb. gibi nedenlerin sonrasında başladığını ayrıca dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu  (DEHB) olan çocuklarda enurezis sorunun daha sık görüldüğünü vurguladı.

Okul Rehberlik Uzmanı Bayazıt, çocuğun 6 yaşını geçmesine rağmen, altını ıslatma sorunu devam ediyorsa, ailelerin paniğe kapılmaması gerektiğini, çocuğa bağırmadan, kızmadan, çocuğu cezalandırmadan, dışlamadan, kınamadan, utandırmadan, çocuğun özgüvenini kırmadan, başka çocuklarla kıyaslamadan, çocuğa psikolojik destek vererek, alt ıslatma sorununun geçici olduğunu, pek önemli olmadığını çocuğa anlatarak tedavi sürecine motive etmeleri gerektiğini belirtti.

Siirt Özel Celal Değer Koleji Rehberlik (PDR) Uzmanı ve Aile Danışmanı Davut Bayazıt, Ailelerin bu konuda vakit geçirmeden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanına başvurmaları gerektiğini, alt ıslatma sorununun tedavisinin yapılamadığının doğru olmadığını, yapılan araştırmalarda tedavi sürecinde yüzde 98 oranında başarı sağlandığını söyledi. (HABER MERKEZİ)


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

22.5° / 10.7°

Cüce ,” Kahramanmaraş’ın ve ilçemizin artık kaybedecek bir dakikası bile yok.”

Görgel: “Ziyaretler Salı ve Cumartesi Günleri Randevusuz Yapılacak"

Arıkan, “Kahramanmaraş’ın en büyük sorunu barınma”

Kahramanmaraş’ta Tefecilik Operasyonu

BBP Onikişubat Belediye Meclis Üyesi Birinci Sıra adayı Akif Arslan oldu

Kahramanmaraş’ta Bilişim Sistemleri Dolandırıcılığı Operasyonu

Kahramanmaraş, İstanbul’da Yoğun İlgi Gördü

Ebrar Sitesi davasında şok karar !

Başkan Okay, Birlik ve Beraberlik içerisinde Dulkadiroğlu’nu yeniden ayağa kaldıracağız

Büyükşehir, Kapıçam Mezarlığı İçin Ücretsiz Seferleri Duyurdu

Vali Ünlüer ve Başkan Güngör , Küçük Sanayi Sitesi Esnafıyla bir araya geldi

Ebrar Sitesini Yapanlardan İlginç Savunma

Cumhur İttifakı'nın Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fırat Görgel oldu

Bakan Yerlikaya, TOKİ Konutları’nda İncelemelerde Bulundu

KMTSO Başkanı Buluntu, Gazetecilerle Bir Araya Geldi

Kahramanmaraş’ta Uyuşturucu madde ticareti yapan 4 kişi yakalandı

Kahramanmaraş'ta operasyonlarda 150 kişi yakalandı, 47'si tutuklandı

Başkan Güngör, “İnşasına Başlanan Kentsel Tasarım Projeleri 1 Yılda Tamamlanacak”

Kahramanmaraş’ta Sosyal medya üzerinden TV satın almak isterken dolandırıldı

Kahramanmaraş’ta uyuşturucu ticaretinden hapis cezası bulunan şahıs yakalandı